Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Δικαστική απόφαση για τη Siemens 14 χρόνια μετά

Δικαστική απόφαση για τη Siemens 14 χρόνια μετά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δικαστική απόφαση για τη Siemens 14 χρόνια μετά

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την έναρξη των εισαγγελικών ερευνών, και πάνω από μία εικοσαετία από τότε που υπεγράφη η σύμβαση του ΟΤΕ με τη Siemens, που αποτέλεσε και το αντικείμενο της δικαστικής διερεύνησης, η Δικαιοσύνη οδηγήθηκε χθες σε απόφαση για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο με τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας.

Η υπόθεση της Siemens, που είχε αποτελέσει σημείο έντονης πολιτικής τριβής και μονοπώλησε για χρόνια την πολιτική αντιπαράθεση, με σωρεία δημοσιευμάτων για ροή πολιτικού χρήματος, καταγγελίες που δεν αποδείχθηκαν, έφθασε ώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μόνον ως προς το σκέλος που αφορούσε τη πολυσυζητημένη σύμβαση 802 ανάμεσα στον τότε κρατικό ΟΤΕ και τη γερμανική εταιρεία, σύμβαση που υπεγράφη το 1998.

Το δικαστήριο έπειτα από ακροαματική διαδικασία που ξεπέρασε τα τρία χρόνια και με αρχικά 64 κατηγορουμένους, χθες εξέδωσε απόφαση επί της ενοχής των δικαζομένων, κρίνοντας ενόχους 22 από το σύνολο των κατηγορουμένων, ενώ δέκα από τους αρχικά εμπλεκομένους δεν έφθασαν ώς την απόφαση, καθώς στο διάβα του χρόνου έφυγαν από τη ζωή.

Για την απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων, μέτρησε καθοριστικά ο νέος Ποινικός Κώδικας, καθώς μετέβαλε για πολλά αδικήματα την ποινική τους αξιολόγηση, μετρέποντάς τα από κακουργήματα σε πλημμελήματα, μεταξύ των οποίων και τη δωροδοκία για τον ιδιωτικό τομέα, αφού ο ΟΤΕ πλέον δεν ανήκει στο Δημόσιο.

Με βάση τις νέες διατάξεις οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση δεν κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της δωροδοκίας, αλλά οι περισσότεροι μόνον για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Μεταξύ εκείνων που απηλλάγησαν ήταν και ο άλλοτε ισχυρός κομματικός παράγοντας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος.

Το ποτάμι της παραγραφής, άλλωστε, σάρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της υπόθεσης και μεταξύ εκείνων που κρίθηκαν ως ένοχοι είναι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens στη χώρα μας Μιχάλης Χριστοφοράκος που έχει διαφύγει στη Γερμανία, ο Χρήστος Καραβέλας που διέφυγε στο εξωτερικό και δεν έχει εντοπιστεί αλλά και υψηλόβαθμα τότε στελέχη της μητρικής γερμανικής εταιρείας, όπως Μικαέλ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατσεκ, χρηματιστές και άλλοι.

Οσοι καταδικάστηκαν κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και τραπεζικά στελέχη όπως ο Φάνης Λυγινός και Κλωντ Οσβαλντ που επίσης καταζητείται από τότε που διέφυγε παραβιάζοντας το βραχιολάκι.

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος, που είχε από την αρχή της υπόθεσης υποστηρίξει ότι τα χρήματα που πήρε από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ένα εκατ. γερμανικά μάρκα, τα έδωσε στο κομματικό ταμείο, με χθεσινή του δήλωση μεταξύ άλλων τόνισε, «πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε έπειτα από 11 χρόνια»

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text