Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στο συμπέρασμα ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 της Ελλάδας είναι «συμβατό» με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υιοθέτησε σήμερα τις γνώμες για τα προσχέδια των προϋπολογισμών όλων των κρατών - μελών της ευρωζώνης.Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο προϋπολογισμός για το 2020 της Ελλάδας «ανταποκρίνεται στον συμφωνηθέντα στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη» και ότι «η κυβέρνηση έχει αναλάβει συνολικά τις απαραίτητες δράσεις για την επίτευξη των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων». «Οι περαιτέρω δράσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση και, όπου είναι απαραίτητο, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει η Επιτροπή. (εδώ)

Ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2% για το 2019 και 2,4% για το 2020 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Οι κύριοι μοχλοί της ανάπτυξης θα είναι πιθανότατα οι εξαγωγές και μία ισχυρότερη επίδραση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του δείκτη οικονομικού κλίματος και της μείωσης της ανεργίας, αναφέρει σε έκθεσή της για τη μετάβαση από το 2019 στο 2020. Η νέα κυβέρνηση, σημειώνει, «έχει δεσμευτεί για μία φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και οι επενδυτές θα παρακολουθούν για να δουν αν μπορεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και να βελτιώσει πολύ το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αν συμβεί αυτό, οι προοπτικές για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα θα είναι σημαντικά ενισχυμένες». (εδώ)

Το Σεπτέμβριο του 2019, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 887 εκατ. ευρώ, κατά 339 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε κατά 82 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων, η οποία προήλθε αποκλειστικά από τον περιορισμό των εισαγωγών. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 7,4% σε τρέχουσες τιμές (8,3% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,2% σε τρέχουσες τιμές (6,6 % σε σταθερές τιμές), με αποτέλεσμα την επιδείνωση του ισοζυγίου χωρίς καύσιμα. (εδώ)

Αύξηση 1,5% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου (πλοία 100 κόρων και άνω) τον Σεπτέμβριο φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Σεπτεμβρίου 2018, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2018 προς το 2017, και πλέον αριθμεί 1.882 κόρους. Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, η ολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου (πλοία 100 κόρων και άνω) ανήλθε σε 42.897.890 κόρους και παρουσίασε αύξηση 0,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα του Σεπτεμβρίου 2018, έναντι μείωσης 3,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2018 προς το 2017. (εδώ)

Η βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος σε συνδυασμό με τις θετικότερες προσδοκίες που επικρατούν σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν αναθερμάνει το ενδιαφέρον των εισηγμένων εταιρειών να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια μέσω αυξήσεων των μετοχικών τους κεφαλαίων. Ειδικότερα, μετά το φτωχό παρελθόν των τελευταίων ετών, αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο ότι φέτος μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών έχει λάβει σχετικές αποφάσεις που είτε υλοποιήθηκαν ήδη, είτε θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020 αλλά και ότι, είδαμε για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου να καλύπτονται με ευρεία συμμετοχή των μετόχων μειοψηφίας. (εδώ)

Ενταση του ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με τους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους να εντάσσουν στη στρατηγική τους και τις αγορές των Βαλκανίων. Προεξοφλώντας από τώρα τις δυνατότητες μετεξέλιξης της χώρας σε  hub αερίου για την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ολοκλήρωση των διεθνών έργων διαμετακόμισης αερίου, TAP και ΙGB, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης και της υπόγειας αποθήκης Καβάλας, μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας παίρνουν από τώρα θέση στις γειτονικές αγορές. (εδώ)

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο κλάδος των παραχωρήσεων συνέχισαν να ενισχύουν τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου Ελλάκτωρ και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους, αυξάνοντας σημαντικά το συνολικό αποτέλεσμα σε επίπεδο εννεαμήνου και αντισταθμίζοντας την υποχώρηση του κύκλου εργασιών του κλάδου της κατασκευής. Στο πλαίσιο αυτό, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 153,3% στο φετινό εννεάμηνο και ανήλθαν σε 151,2 εκατ. ευρώ, από 59,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ το λειτουργικό περιθώριο κέρδους εκτινάχθηκε σε 15% από 4,3% πέρυσι.Ωστόσο, ο όμιλος Ελλάκτωρ παρέμεινε ζημιογόνος, με τις ζημίες μετά από φόρους να διαμορφώνονται σε 4,7 εκατ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερα από τις ζημίες 102,8 εκατ. ευρώ του περυσινού εννεαμήνου. (εδώ)

Πωλήσεις €339,4 εκατ. παρουσίασε στο εννεάμηνο του 2019 ο Όμιλος Fourlis, έναντι €325,8 εκατ. το εννεάμηνο του 2018, αυξημένες κατά 4,2%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €44,4 εκατ., μετά την εφαρμογή του προτύπου IFRS 16. Το συγκρίσιμο EBITDA ανήλθε σε €29,2 εκατ. έναντι €28,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €7,9 εκατ. ενώ σε συγκρίσιμη βάση, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €10,1 εκατ. έναντι κερδών €9,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τα κέρδη μετά από φόρους ήταν €6,0 εκατ. (εδώ)

Την πραγματοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά, με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του ισολογισμού της, προβλέπει μεταξύ άλλων το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank που ανακοινώθηκε σήμερα. Η συναλλαγή, ύψους 12 δισ. ευρώ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα κατά περίπου 73% και θα διαμορφώσει τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) σε 20% και 10%, από 44% και 28% αντίστοιχα. (εδώ)

Οι καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούν προκλήσεις στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεση της για την Χρηματοοικονομική Σταθερότητα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι τα χαμηλά επιτόκια αναμένεται να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, ωστόσο προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να ενθαρρύνουν την υπερβολική ανάληψη κινδύνου από ορισμένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα εκτός του τραπεζικού τομέα και μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς με υψηλή μόχλευση. Ενθαρρύνουν επίσης την υπερβολική ανάληψη κινδύνου σε ορισμένες αγορές ακινήτων. (εδώ)

Οι εθνικές εκλογές στη Βρετανία τον επόμενο μήνα, οι τέταρτες κατά σειράν μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα είναι μία δύσκολη στιγμή για ένα από τα παλαιότερα δημοκρατικά καθεστώτα του κόσμου. Το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων είναι πολύ πιο μεγάλο σήμερα από κάθε άλλη περίοδο. Ανεξαρτήτως της προτροπής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να «τελειώνουμε με το Brexit» (την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.) για να επανέλθει σε κανονικές συνθήκες η πολιτική ζωή στη χώρα, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει πλέον κανένα συμβατικό στάτους κβο για να επανέλθει κανείς σε αυτό γρήγορα. (εδώ)

Εκκληση για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων απηύθυναν προς τη γερμανική κυβέρνηση η Ένωση Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) και η Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων της Γερμανίας (DGB). Με την ασυνήθιστη συνεργασία τους, οι DGB και BDI, που ασκούν μεγάλη επιρροή στη γερμανική πολιτική σκηνή, τόνισαν ότι η χώρα οφείλει να αλλάξει τις προτεραιότητές της και συγκεκριμένα να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αναθερμανθεί η οικονομία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς απέρριψαν άμεσα το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι το επίπεδο των επενδύσεων βρίσκεται ήδη σε ιστορικό υψηλό. (εδώ)

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μετά την οργή που προκάλεσαν τα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό». Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των 29 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο και φαίνεται ότι θα επισκιαστεί από τις δηλώσεις Μακρόν.(εδώ)

Σε δηλώσεις του από το Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πως «εάν δεν γίνει η συμφωνία με την Κίνα, θα αυξήσω ακόμα περισσότερο τους δασμούς». Οι δύο πλευρές προσπαθούν να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας πριν τις 15 Δεκεμβρίου όταν θα μπουν σε ισχύ νέοι δασμοί 15% σε καταναλωτικά αγαθά από την Κίνα. Αυτό αναμένεται να εκτροχιάσει ολοκληρωτικά την διαδικασία, οδηγώντας σε περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. (εδώ)

 

Περαιτέρω ώθηση στην Airbus αναμένεται να δώσει η απόφαση της κρατικής εταιρείας Emirates να παραγγείλει 50 αεροσκάφη Α350 αξίας 16 δισ. δολ. σε τιμές τιμοκαταλόγου από την ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών. Την ίδια στιγμή, η Air Arabia προχώρησε στην παραγγελία 120 Airbus αξίας 14 δισ. δολ. σε τιμές τιμοκαταλόγου, επισφραγίζοντας έτσι την ολοκλήρωση δύο επιτυχημένων συμφωνιών για την Airbus κατά τη διάρκεια της ημέρας στο πλαίσιο του Dubai Airshow. Η εν λόγω παραγγελία αφορά περίπου 70 αεροσκάφη τύπου Α320neo, ενώ τα υπόλοιπα 50 αεροπλάνα είναι τύπου A321XLR και A321neo. (εδώ)

Η Alibaba όρισε την τιμή εισαγωγής της μετοχής της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ για τους θεσμικούς επενδυτές, εν όψει της δεύτερης εγγραφής της σε χρηματιστηριακό ταμπλό, μετά από εκείνη στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με εταιρική πηγή την οποία επικαλείται το δίκτυο CNBC, ο κινεζικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένεται να τιμολογήσει την μετοχή του στα 176 δολάρια Χονγκ Κονγκ (22,48 δολ. ΗΠΑ). Η συγκεκριμένη τιμή είναι κατά λιγότερο από 3% χαμηλότερη της τιμής που έκλεισε η μετοχή της Alibaba χτες στη Νέα Υόρκη. Με βάση την τιμή, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στον κόσμο για το 2019, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text