Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ο χάρτινος πύργος της Creta Farms

Ο χάρτινος πύργος της Creta Farms

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ύπαρξη μιας femme fatale, η απόλυση της οποίας οδήγησε, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, στα άκρα τις σχέσεις των δύο αδελφών Τάκη και Μάνου Δομαζάκη, ίσως να είναι η πιο βολική εκδοχή για το πώς κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η εισηγμένη στο ελληνικό Χρηματιστήριο κρητική αλλαντοβιομηχανία Creta FarmsCreta Farms.

Μια βολική εκδοχή, κάτω από τo «χαλάκι» της οποίας επιχειρήθηκε α) να απαντηθεί το θεμελιώδες ερώτημα γιατί τα δύο «αγαπημένα» αδέλφια οδηγήθηκαν σε ρήξη και η εταιρεία σε κατάρρευση, και β) να κλείσει η όλη υπόθεση «αναίμακτα».

Μπορεί όμως ένας υγιής, μέχρι και πριν από λίγους μήνες, οργανισμός, όπως υποστήριζαν οι μέτοχοι και η διοίκησή του, να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος σε λιγότερο από τρεις μήνες; Είναι δυνατόν μια εταιρεία, εκ των market leaders της εγχώριας αγοράς αλλαντικών με τζίρο 117,8 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2018), με τη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα δάνεια που της έχουν χορηγήσει, να καταρρέει χωρίς λόγο;

Είναι δυνατόν μια εταιρεία που παρήγαγε τζίρο άνω των 117 εκατ. ευρώ και με μεσοσταθμικό μικτό περιθώριο κέρδους 47% να εμφανίζει καθαρές ζημιές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες πέρυσι άγγιξαν τα 15,4 εκατ. ευρώ, από ανύπαρκτα κέρδη 67 χιλ. ευρώ το 2017;

Και αλήθεια τι έκαναν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όλα αυτά τα χρόνια αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες συνέχισαν να δανειοδοτούν την εταιρεία; Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που δανειοδότησεETEπ: Δάνειο 15 εκατ. ευρώ στην Creta Farms | Η Ναυτεμπορική την κρητική αλλαντοβιομηχανία με 15 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να κουρευτεί ακόμη και κατά 90%, αφού τα χρήματα δόθηκαν, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, χωρίς εξασφαλίσεις. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 5 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκαν προς την Creta Farms αρχές του 2019, δηλαδή την περίοδο κατά την οποίαν είχε ξεσπάσει η κρίση.

Μπορεί λοιπόν όλη αυτή η κακοδαιμονία να αποδοθεί σε μια …γυναίκα ή σε άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις, όπως η προσπάθεια εισόδου στην αγορά των ΗΠΑ ή η ανάπτυξη εστιατορίων κρητικής κουζίνας;

Αναζητώντας τη διαδρομή του χρήματος

Η κοινή λογική λέει όχι. Φυσικά εκτός από την κοινή λογική χρειάζονται και στοιχεία. Τα συγκεντρώνει εδώ και αρκετούς μήνες η Deloitte, η οποία μετά την απευθείας ανάθεση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς –και έναντι αμοιβής άνω των 400.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ– ανέλαβε να βρει τις πταίει με την εταιρεία.

Μέχρι στιγμής το πόρισμα του forensic ελέγχου της δεν έχει επιδοθεί. Ωστόσο πηγές με γνώση ανέφεραν στο inside story πως από τον μέχρι στιγμής έλεγχο της Deloitte προκύπτει ότι «περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ έχουν “καεί” από τους αδελφούς Δομαζάκη σε άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις, όπως ήταν η επέκταση στις ΗΠΑ και η λειτουργία των δύο εστιατορίων “Ντάκος” την περίοδο 2006-2009».

Ενδιαφέρον έχει ένα ακόμη εύρημα. Η εταιρεία εμφανίζεται να είναι κάτοχος πολυτελών αυτοκινήτων, όπως Porsche και Mercedes, για τις ανάγκες της. Η κρητική αλλαντοβιομηχανία διαθέτει και χοιροτροφική μονάδα, που σήμερα αριθμεί 26.000 γουρουνάκια. Σίγουρα τα πολυτελή αυτοκίνητα δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των χοίρων, αλλά τα χρησιμοποιούσαν οι βασικοί μέτοχοί της, όπως αναφέρουν στο inside story άλλες πηγές.

Αυτά όμως δεν είναι τα μοναδικά παράδοξα για το πώς λειτουργούσε η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια. Κάτω από τη μεγάλη εικόνα των 60 εκατ. ευρώ που φέρονται να έχουν «καεί» σε άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις, κρύβονται πολύ μεγαλύτερα θέματα που έχουν σχέση με αυτό καθ’ αυτό το μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το πόρισμα της Deloitte να «κάψει» τους αδελφούς Δομαζάκη. Το τι θα βγάλει μένει να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Όλα αυτά βέβαια μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή Εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας και οι ελεγκτικές εταιρείες οι οποίες υπέγραφαν το πιστοποιητικό ελέγχου της, έκαναν τη δουλειά τους», σημειώνει η ίδια πηγή.

Τα δύο στρατόπεδα της Creta Farms

Τα προβλήματα στην Creta Farms δεν είναι όμως τωρινά. Απλά η ρήξη μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη έφερε στο φως της δημοσιότητας την ενδοοικογενειακή κόντρα και άνοιξε στόματα. Ένα από αυτά ήταν του Τάκη Δομαζάκη, ο οποίος μετά την εκπαραθύρωσή του από τη διοίκηση της Creta FarmsΕκτός Creta Farms ο Κ. Δομαζάκης | Economistas σε μια επεισοδιακή σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης την περασμένη άνοιξη, εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες εις βάρος του αδελφού του Μάνου Δομαζάκη. Τον κατηγόρησε για «εγκληματικές πράξεις εις βάρος της εταιρικής περιουσίας», ζητώντας μεταξύ άλλων από τις τράπεζες να συνδράμουν στο αίτημα διαχειριστικού ελέγχου. Για την ιστορία ο κ. Τάκης Δομαζάκης διοικούσε από κοινού και εξ αδιαιρέτου με τον αδελφό του Μάνο Δομαζάκη την εταιρεία μέχρι και πριν από λίγους μήνες.

Αυτό όμως δεν είναι και το μοναδικό στόμα που έχει ανοίξει. Πρώην στέλεχός της Creta Farms, μιλώντας στο inside story ανέφερε πως «η εταιρεία εδώ και αρκετά χρόνια ήταν χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάθε τρεις και λίγο να καρατομούνται στελέχη γιατί ο ένας ή ο άλλος αδελφός έκρινε πως το συγκεκριμένο στέλεχος ήταν φίλα προσκείμενο στο άλλο στρατόπεδο».

Βέβαια υπήρχαν και κάποια στελέχη που παρέμεναν σταθερά, όπως η κ. Ελένη Δομαζάκη (μητέρα των βασικών μετόχων), κάτι που έδινε το στίγμα για την αντίληψη περί Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Οι καρατομήσεις στελεχών επιβεβαιώνονται και από τις ανακοινώσεις της εισηγμένης προς το Χρηματιστήριο. Με βάση αυτή την ενημέρωση προς το επενδυτικό κοινό, προκύπτει πως μόνο από το 2004 έως και σήμερα η εταιρεία άλλαξε 10 οικονομικούς διευθυντές, πέντε διευθυντές λογιστηρίου και αρκετούς εσωτερικούς ελεγκτές. Το ίδιο μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού ακολουθήθηκε και σε άλλες δομές, όπως στο marketing, στο HR, στο IT, στο τμήμα εξαγωγών, ανάπτυξης προϊόντων και στο τμήμα πωλήσεων.

Το προσωπικό και ο ανταγωνισμός

Εκτός όμως από τις καρατομήσεις, υπήρχαν και αρκετές προσλήψεις – τμήματα που «βούλιαζαν» από κόσμο, όπως το τμήμα πωλήσεων, που στελεχώνεται από 125 άτομα τη στιγμή που το 80% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπου οι συμφωνίες είναι κεντρικές. Αλλά και τμήματα που δεν υπήρχαν επί της ουσίας στο οργανόγραμμα, όπως το κομμάτι του logistics και τμήματα κρίσιμα για τη λειτουργία της εταιρείας, όπως το IT, που λειτουργεί με ένα άτομο.

Στη σούμα πάντως η εταιρεία απασχολούσε περί τα 845 άτομα προσωπικό, 823 άτομα σε επίπεδο μητρικής (σήμερα δουλεύουν 650 άτομα), αριθμό υψηλό σε σχέση με τον τζίρο που παρήγαγε και το προσωπικό που απασχολούν ανταγωνιστές της. Στον βασικό ανταγωνιστή της, την αλλαντοβιομηχανία Υφαντής, εργάζονταν το 2017 (σ.σ.: τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) 333 άτομα σε επίπεδο εταιρείας, παράγοντας τζίρο 83,631 εκατ. ευρώ. Δηλαδή καθένας εργαζόμενος του Υφαντή σε επίπεδο μητρικής παρήγαγε τζίρο 251.144 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την Π.Γ. Νίκας, η οποία στο τέλος του 2018 απασχολούσε 233 άτομα με πωλήσεις 40,484 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι κάθε εργαζόμενος παρήγαγε τζίρο 173.751 ευρώ. Στην περίπτωση της Creta Farms οι 845 εργαζόμενοι σε επίπεδο ομίλου ή οι 826 σε επίπεδο μητρικής παράγουν τζίρο 117,162 εκατ. ευρώ και 117,792 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή 138.653 ευρώ ή 142.605 ευρώ ο καθένας.

Η θηλιά των 153 εκατ. ευρώ

Την ίδια στιγμή πάντως το χρήμα έρρεε άφθονο από τις πιστώτριες τράπεζες, χωρίς οι τελευταίες να λάβουν ισχυρές εξασφαλίσεις για το άνοιγμα των 109 και πλέον εκατ. ευρώ που έχουν στην αλλαντοβιομηχανία. Αυτό επιβεβαιώθηκε όταν οι τράπεζες, φοβούμενες ότι θα χάσουν τα χρήματά τους, άσκησαν πιέσεις προκειμένου οι βασικοί μέτοχοι να δώσουν ως ενέχυρο τις μετοχές τους, και να περάσουν στα χέρια της εταιρείας τα σήματα και οι πατέντες, οι οποίες είχαν μεταφερθεί σε εταιρεία συμφερόντων των βασικών μετόχων.

Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) υπεγράφη στα τέλη ΙουλίουΣυμφωνία - διάσωση της Creta Farms με τις πιστώτριες τράπεζες | Η Ναυτεμπορική. Τρεις μήνες μετά και ακόμη οι συμβάσεις για τη μεταβίβαση των σημάτων και των πατεντών δεν έχουν υπογραφεί. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν εκταμιεύουν τα 4 εκατ. ευρώ που είχαν υποσχεθεί να δώσουν ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν οι μηχανές της εταιρείας, να παράξει προϊόν, να επανατοποθετηθεί στο ράφι και να «πουληθεί» εν λειτουργία. Σε ό,τι αφορά τις πατέντες, ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος, είναι «ασθενείς» και οι περισσότερες λήγουν μέσα στην επόμενη διετία.

Και οι δύο μνηστήρες

Παρά όμως τα προβλήματα, το brand Creta Farms παραμένει ισχυρό. Αυτό σε συνδυασμό με τις εγκαταστάσεις που έχει σε Αττική και Ρέθυμνο και το γεγονός ότι έχει και πρωτογενή παραγωγή –σήμερα ο πληθυσμός σε χοίρους ξεπερνά τα 26.000 ζώα– την κατέστησε ελκυστική για δύο επενδυτικά σχήματα, που υπέβαλαν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα δεσμευτική προσφορά.

Οι δυο «μνηστήρες»H Creta Farms επιβεβαιώνει τις δύο δεσμευτικές προσφορές | LIberal που εισήλθαν στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση της χειμαζόμενης κρητικής αλλαντοβιομηχανίας είναι η Impala του Δημήτρη Βιντζηλαίου, που ελέγχει και τη Λακωνική Τροφίμων και κατά το παρελθόν είχε ενδιαφερθεί για τις εταιρείες Νίκας και ΒΙΚΗ και η Lime Capital, που είναι μέτοχος της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

Σε αυτή τη φάση της διαδικασίας, οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την EYEY Greece, που «τρέχει» το σχέδιο διάσωσης της Creta Farms. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, πέραν της οικονομικής προσφοράς, είναι το ύψος του «κουρέματος», το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το business plan που έχουν εκπονήσει και κατά πόσον αυτό είναι βιώσιμο και σε τι βάθος χρόνου θα επιτευχθεί η επαναφορά στην κανονικότητα της αλλαντοβιομηχανίας.

Η εταιρεία έχει άνοιγμα στην αγορά ύψους άνω των 153,054 εκατ. ευρώ (στοιχεία 31/8/2019). Εξ αυτών οι οφειλές της προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ξεπερνούν τα 12,456 εκατ. ευρώ, οι εμπορικές υποχρεώσεις το ποσό των 26,187 εκατ. ευρώ. Στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οφείλει 15 εκατ. ευρώ, 47,55 στο κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο προς την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Pireaus snf designated activity company, CAIRO Νο3 finance designated activity company. Επιπλέον έχει άνοιγμα 12,623 εκατ. ευρώ προς την Pireaus snf designated activity company, 9,564 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα, 8,028 εκατ. ευρώ προς την Eurobank, 6,352 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank, κ.ά.

Ο στόχος είναι να κλείσει η διαγωνιστική διαδικασία στα τέλη Νοεμβρίου προκειμένου να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου μέσα στον Δεκέμβριο αίτηση για την υπαγωγή της Creta Farms στο άρθρο 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα και να ανοίξει ο δρόμος για τη διάσωσή της.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες των προσφορών που έχουν καταθέσει οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές, πληροφορίες αναφέρουν αφενός πως βρίσκονται πολύ κοντά και αφετέρου πως και οι δύο εκτιμούν ότι απαιτούνται επιπλέον 4 εκατ. ευρώ ως ενδιάμεση χρηματοδότηση –πέραν από αυτήν που έχουν εγκρίνει ήδη οι τράπεζες– μέχρι να εκδοθεί η απόφαση από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου που θα πάρει αρκετούς μήνες.

Αλεξάνδρα Γκίτση

Πηγή: www.insidestory.gr


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text