Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επτά ανοιχτά "μέτωπα" επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας  σε σχέση με το ασφαλιστικό, τα επιδόματα και το εργασιακό. Το σημαντικότερο εξ αυτών αφορά το "μέτωπο" του ασφαλιστικού και  δεν είναι άλλο από το δημοσιονομικό κόστος της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου.Σε σχέση με το εργασιακό, εκκρεμεί η αξιολόγηση των συνεπειών της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού στην αγορά εργασίας. Τα αποτελέσματά της θα είναι σημαντικά ενόψει του επανακαθορισμού του στα μέσα του 2020.Στο μέτωπο, τέλος, των κοινωνικών επιδομάτων, ξεχωρίζουν οι εκκρεμότητες που αφορούν την πλήρη εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. (εδώ)

 

Ανεπαρκή κρίνει η Κομισιόν τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την αγορά ηλεκτρισμού και αναμένει τον Ιανουάριο εναλλακτικά μέτρα για το μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης. Αυτό γίνεται σαφές στην έκθεση της Κομισιόν για την τέταρτη αξιολόγηση που δημοσιοποιήθηκε χθες. Για την Κομισιόν, ο φάκελος «λιγνίτες» που άνοιξε από το 2008, δεν μπορεί να κλείσει με το φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης που παρουσίασε η κυβέρνηση, παρότι το κρίνει θετικό, ακόμη και εάν αυτό στο μεγαλύτερο μέρος του εφαρμοστεί πολύ νωρίτερα από το 2028. (εδώ)

Για το 2020 προβλέπεται αύξηση της συμμετοχής των ομολόγων στο συνολικό χρέος, καθώς η ονομαστική τους αξία θα αυξηθεί σε 61,73 δισ. , που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες εκδόσεις ομολόγων το επόμενο έτος, ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ. Μετά τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές φέτος και την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, υπάρχει, όπως δήλωσε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, πολύ μεγάλη ασφάλεια για την εκδοτική διαχείριση το επόμενο έτος. Ωστόσο, θα υπάρξουν κινήσεις και το 2020, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές και μέσα από μια πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών και την αξιοποίηση των εναλλακτικών λύσεων (π.χ. επαναγορά χρέους από το ΔΝΤ).  (εδώ)

Στο 2,5% διαμορφώνεται το επιτόκιο για το 5ετές ευρωομόλογο αξίας 500 εκατ. ευρώ της Μυτιληναίος, από 2,75% που ήταν το αρχικό επιτόκιο, ενώ το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 15:30 ώρα Ελλάδος και τώρα αναμένεται να διαμορφωθεί η τελική τιμολόγηση. Οι εντολές ήταν έτοιμες από χθες ωστόσο το βιβλίο άνοιξε σήμερα το πρωί, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το τελικό επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή του 2%, ενώ η ζήτηση είναι ήδη πολύ ισχυρή με τις προσφορές λίγο μετά τις 13:00 ώρα Ελλάδος, να ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ. (εδώ)

Οι ενοποιηµένες πωλήσεις της εταιρείας Intracom Holdings ήταν €367,6 εκατ., αυξηµένες κατά 8,6%., ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα € 22,7 εκατ., έναντι 21,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Οι νέες συµβάσεις τριµήνου φθάνουν σε ύψος τα €296 εκατ., ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συµβάσεων την 30ή Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους ήταν €835 εκατ. Το περιθώριο EBITDA μειώθηκε στο εννεάμηνο στο 6,1%, από 6,3% την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. (εδώ)

Η AEGEAN ανακοινώνει τα βασικά οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα Εννεαμήνου 2019, παρουσιάζοντας ενοποιημένα έσοδα ύψους €1.031,9 εκ., αυξημένα κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €77,1 εκ. από €80,9 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 11,6 εκ. επιβάτες, με την εταιρεία να επενδύει σε 6% υψηλότερη χωρητικότητα, η οποία ανήλθε σε 13,9 εκ. θέσεις. (εδώ)

Στα 6,70 ευρώ ανά μετοχή όρισε το διοικητικό συμβούλιο της Lamda Development την τιμή των νέων μετοχών στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 10ης Οκτωβρίου, η Lamda θα προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των 650.000.100 ευρώ με καταβολή μετρητών και την έκδοση μέχρι 2.166.667.000 νέων κοινών, μετά ψήφου, ονομαστικών μετοχών με ονομαστική αξία €0,30 εκάστη και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. (εδώ)

Το υδρογόνο αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς το καύσιμο του μέλλοντος και αφορά την μεθεπόμενη γενιά της καθαρής κίνησης, μετά την ηλεκτροκίνηση και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων Γιάννης Παπαθανασίου, παρουσίασε τις νέες πρωτοβουλίες του ομίλου στον τομέα της καθαρής ενέργειας και αποκάλυψε ότι στα σχέδια των ΕΛΠΕ περιλαμβάνεται η δημιουργία του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο στην Ελλάδα. Ο Όμιλος στοχεύει να φτάσει στα 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από 26MW που διαθέτει σήμερα. (εδώ)

Από τις 25 Νοεμβρίου οι μετοχές της Quest Συμμετοχών θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τη νέα ονομαστική αξία ευρώ 0,04 ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους Μετόχους ποσού ευρώ 0,14 ανά μετοχή. Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου ορίζεται η 29η Νοεμβρίου. (εδώ)

Στις 25 Νοεμβρίου ορίζεται η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας μέχρι του ποσού €50.070.430,20 με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία δύο (2) νέες μετοχές για κάθε μία (1) υφιστάμενη μετοχή της Briq Properties. Η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης εκτείνεται από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, ενώ εκείνη της άσκησης του δικαιώματος από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου. (εδώ)

 

Ισχυρή άνοδο της λειτουργικής του κερδοφορίας στα 416 εκατ. ευρώ έναντι 88 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημείωσε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας στο τέλος 9μήνου, ενώ στα 379 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους. Το τελικό αποτέλεσμα αντανακλά την άνοδο των οργανικών εσόδων κατά 7%, το όφελος από την ισόποση περιστολή των δαπανών, ενώ ισχυρή ήταν η ώθηση από τα μη οργανικά έσοδα που εκτίναξαν τα κέρδη της περιόδου από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα 423 εκατ. ευρώ έναντι 61 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το αποτέλεσμα του 2019 έχει επιβαρυνθεί από το κόστος χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ που διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας η ετήσια επιβάρυνση για αυτή την υποχρέωση υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ για τα προσεχή πέντε χρόνια. (εδώ)

 

Η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε κοντά στη στασιμότητα για τρίτο διαδοχικό μήνα το Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα των δεικτών PMI της εταιρείας Markit.Τα στοιχεία της Markit έδειξαν ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε σε υψηλό τριών μηνών στις 46,6 μονάδες από 45,9 μονάδες τον Οκτώβριο, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μηνών που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες κατρακύλησε σε χαμηλό 10 μηνών στις 51,5 μονάδες από 52,2 μονάδες τον Οκτώβριο. (εδώ)

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε στο γ΄ τρίμηνο λόγω της κατανάλωσης, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις.Η τριμηνιαία σύγκριση δείχνει ότι οι θετικές συμβολές στο τρίμηνο ήρθαν κυρίως από τις δαπάνες των νοικοκυριών και τις κυβερνητικές.Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση.Σε ετήσια σύγκριση, η κατανάλωση ήταν επίσης αυτή που υποστήριξε την οικονομία. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1% στο τρίμηνο ενώ οι εισαγωγές 0,1%.(εδώ)

Μία ακόμη ηχηρή προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μειωμένη κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών ήρθε χθες, και αυτή τη φορά προέρχεται από τη Moody’s και αφορά τον γερμανικό τραπεζικό κλάδο. Ο οίκος  πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε την προοπτική των γερμανικών τραπεζών σε «αρνητική» από «σταθερή», επικαλούμενος τη διαρκή μείωση της κερδοφορίας τους και της συνολικής φερεγγυότητάς τους σε ένα περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων. (εδώ)

Στο χαμηλό 40 μηνών διαμορφώθηκε ο ΡΜΙ υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο το Νοέμβριο, και διαμορφώθηκε στις 48,6 από τις 50 μονάδες τον Οκτώβριο. Ο μεταποιητικός υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών, στο 48,3 από τις 49,6 μονάδες τον Οκτώβριο.Τα αδύναμα στοιχεία βάζουν την οικονομία σε τροχιά συρρίκνωσης του ΑΕΠ, στο 0,2% για το δ΄ τρίμηνο. (εδώ)

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αφγανό ομόλογό του Άσραφ Γάνι επέμεινε ότι η κήρυξη εκεχειρίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας Σεντίκ Σεντίκι σε μια σειρά tweets. Σύμφωνα με αυτά, ο Τραμπ επεσήμανε επίσης ότι προκειμένου να επιτύχει μια διαδικασία ειρήνευσης, είναι "απαραίτητη" η συμμετοχή της Καμπούλ σε αυτές. (εδώ)

Το Πεκίνο θέσπισε νέο κρατικό επενδυτικό ταμείο με κεφάλαια ύψους 21 δισ. δολαρίων, που θα επενδύει σε όλο το φάσμα της μεταποιητικής βιομηχανίας της Κίνας. Στόχος του νέου ταμείου είναι να προωθήσει τον μετασχηματισμό και προπαντός την αναβάθμιση του μεταποιητικού τομέα της χώρας. Το νέο ταμείο έχει 20 μετόχους, εκ των οποίων μεγαλύτερος είναι το υπουργείο Προϋπολογισμού, με το 15,29% των μετοχών. Παράλληλα, η κρατική βιομηχανία εξοπλισμού σιδηροδρόμων της Κίνας ανακοίνωσε πως προτίθεται να τοποθετήσει στο νέο ταμείο 25 εκατ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 3,553 εκατ. δολαρίων. (εδώ)

Όπως ανέφερε στις προβλέψεις του ο ΟΟΣΑ, η οικονομία σε διεθνή κλίμακα φέτος θα αναπτυχθεί κατά 2,9%, όπως και την επόμενη χρονιά, ενώ μόλις τον Σεπτέμβριο είχε προβλέψει ανάπτυξη 3% το 2020. Ωστόσο, δίνοντας κάποιες μικρές ελπίδες, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα ενισχυθεί η οικονομία στο 3% το 2021, αρκεί βέβαια να μετριαστούν οι επιπτώσεις από έναν συνδυασμό παραγόντων, που ποικίλλουν και εκτείνονται από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο μέχρι την απροσδόκητη επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας. (εδώ)

Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία είναι πιθανό να αποφασίσουν στη σύνοδο της 5ης Δεκεμβρίου την επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος σύμμαχος του OΠΕΚ, υποστηρίζει τη θέση της Σαουδικής Αραβίας περί διατήρησης των τιμών του πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα, γεγονός που θα ενισχύσει την Aramco, που βρίσκεται στο μέσον  της διαδικασίας εισαγωγής της στο χρηματιστήριο του Ριάντ. (εδώ)

"Στις 20 Νοεμβρίου το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενέκρινε το αίτημα της Microsoft για την χορήγηση άδειας σχετικά με την εξαγωγή λογισμικού μαζικής αγοράς στην Huawei. Εκτιμούμε τις ενέργειες του υπουργείου για την υλοποίηση του αιτήματός μας,” δήλωσε -μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος- ένας εκπρόσωπος Τύπου της Microsoft. Η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε την Τετάρτη, την δεύτερη αναστολή εφαρμογής των εμπορικών κυρώσεων κατά της Huawei μέσα σε μία εβδομάδα, επιτρέποντας σε μερικούς (Αμερικανούς) προμηθευτές να ξαναρχίσουν τις πωλήσεις προς την αναφερόμενη κινεζική εταιρία. (εδώ)

Οι οικονομίες των χωρών G20 έπεσαν πάνω σε 28 νέα εμπόδια από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Οκτωβρίου, το οποία καλύπτουν εμπόριο αξίας περίπου 460,4 δισ. δολαρίων, κυρίως μέσω των αυξήσεων των δασμών και απαγορεύσεων εισαγωγών, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου την Πέμπτη.Οι περιορισμοί από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως ήταν 37% υψηλότεροι από τους περιορισμούς κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2018 - Μαΐου 2019 "καθώς το μερίδιο του παγκόσμιου εμπορίου που καλύπτεται από τέτοια μέτρα έχει αυξηθεί", ανέφερε ο ΠΟΕ σε έκθεση για τη G20. Η ομάδα περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text