Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | HSBC: Overweight για τις ελληνικές μετοχές - Αγοράστε το story του Χρηματιστηρίου

HSBC: Overweight για τις ελληνικές μετοχές - Αγοράστε το story του Χρηματιστηρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Σε αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς μετοχών προχωρά η HSBC μετά και την θετική της έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες χθες, και πλέον τηρεί στάση overweight από neutral, υποβαθμίζοντας παράλληλα τη στάση της για την αγορά της Αιγύπτου σε neutral.

Η έκθεση της βρετανικής τράπεζας έρχεται σε μία πολύ καλή στιγμή για το ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο αναζητά "καύσιμα" για να μπορέσει να "σπάσει" το επίπεδο των 900 μονάδων, με την ενίσχυση του τζίρου και άρα του επενδυτικού ενδιαφέροντος, να είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Όπως επισημαίνει η HSBC, αυτή της η κίνηση οδηγήθηκε από την εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών των δύο αγορών και εκτιμά πως η ελληνική αγορά έχει μεγαλύτερη αξία.

Παράλληλα, τα μακροοικονομικά stories των δυο χωρών κινούνται πλέον σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις, με την Ελλάδα να προχωρά με σημαντική πρόοδο σε ένα πολύ πιο θετικό περιβάλλον. Έτσι, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι πολύ πιο ελκυστικές και οι τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά αναμένεται να δώσουν πολύ μεγαλύτερη αξία στους επενδυτές, όπως σημειώνει.

Στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει, η εκλογή μιας φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβέρνησης και η ενίσχυση της ανάπτυξης φαίνεται να έχουν βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους, γεγονός που σημαίνει ότι οι προοπτικές των ελληνικών μετοχών είναι αξιοσημείωτα βελτιωμένες.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, ο δείκτης P/E στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται στο 15,4x και είναι πολύ υψηλότερος από το 10,8x της Αιγύπτου. Ωστόσο, οι αναθεωρήσεις κερδών στην Ελλάδα ήταν σημαντικά ισχυρότερες. Επίσης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κοντά στο 1,5% έναντι 14,0% των ομολόγων της Αιγύπτου, ενώ το κόστος ιδίων κεφαλαίων στις ελληνικές εισηγμένες αναμένεται να μειωθεί στο επόμενο διάστημα και στο σύνολο του έτους.

Θετικές προοπτικές ανάπτυξης

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, οι οικονομολόγοι της HSBC παραμένουν θετικοί για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και βλέπουν το ΑΕΠ να φτάνει το 1,7% φέτος, το 2,2% το 2020 και να υποχωρεί ελαφρώς στο 2,0% το 2021.

Προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει αυτούς τους σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ικανότητά της να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις είναι καθοριστικής σημασίας, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα. Το γεγονός ότι πέρσι οι επενδύσεις στην Ελλάδα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ (2% του ΑΕΠ) σε συνδυασμό με τις πολιτικές που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία, είναι ενθαρρυντικά στοιχεία. Έτσι, η ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 1,5% είναι πρωταρχικής σημασίας - από κοινού με τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα - για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του υψηλού χρέους της Ελλάδας (181,1% του ΑΕΠ πέρυσι).

Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, κάτι που μέχρι στιγμής έχει χαιρετιστεί από τις αγορές, σημειώνει η HSBC. Για το 2020, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει τον συντελεστή φορολογίας εταιρειών σε 24% από 28% και τον φόρο στα μερίσματα σε 5% από 10%. Ανάλογα με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο θα μπορούσαν να διερευνηθούν άλλα μέτρα τα οποία θα είναι θετικά προς τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους.

Θετικές οι επιπτώσεις για τις μετοχές

Όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, τα θετικά βασικά μακροοικονομικά μεγέθη αναμένεται να έχουν θετικές επιπτώσεις στην αγορά μετοχών. Ορισμένα πιθανά μέτρα πολιτικής είναι σαφώς ειδικά σχεδιασμένα για να ωφελήσουν τον εταιρικό τομέα. Οι αποτιμήσεις δεν είναι φθηνές, αλλά η βάση κερδοφορίας είναι χαμηλή και έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί έντονα, κατά την άποψη της HSBC. Το εκτιμώμενο P/E για το 2019 είναι στο 15,4x και οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών για το 2019 και το 2020 τοποθετούνται στο 17% και στα δύο έτη.

Τράπεζες

Αν και το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει σημειώσει ισχυρές αποδόσεις, οι τοποθετήσεις των επενδυτών δεν είναι επιθετικές, όπως σημειώνει. Κατά την άποψή της, οι τράπεζες είναι ο καλύτερος τρόπος να τοποθετηθεί κανείς στο story της ελληνικής αγοράς μετοχών, καθώς όπως τόνισε σε σχετική της έκθεση για τον κλάδο όπου και σύστησε αγορά όλων των ελληνικών τραπεζών, η αγορά θα συνεχίσει να εκπλήσσεται  θετικά από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, με θετικές αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών προοπτικών και των θεμελιωδών στοιχείων των τραπεζών.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text