Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο Προϋπολογισμός του 2020 αποτελεί το "εισιτήριο" για την αλλαγή δεδομένων στην οικονομία, φέροντας και τη "βούλα" των "θεσμών" για τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων ακόμα και το 2021. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όμως, επιβεβαιώθηκε και από τις εκθέσεις εποπτείας της Κομισιόν, που καταγράφουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και το αναπτυξιακό τους αποτύπωμα. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται μέσα από 5 άξονες: φοροελαφρύνσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, συντεταγμένο πλάνο ταχείας ανάκαμψης του ΠΔΕ και των επενδύσεων, σειρά παρεμβάσεων για την τόνωση της τραπεζικής ρευστότητας, μεγάλη επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στις αγορές προϊόντων. (εδώ)

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο οποίος στις αρχές Δεκεμβρίου μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία, προκειμένου το 2020 να ξεκινήσουν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αλβανία και αργότερα σε περισσότερες χώρες της Βαλκανικής.Ο ΤΑΡ θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο με δυνατότητα επαύξησης στα 20 δισ. στο μέλλον.  Η κατασκευή του αγωγού ξεκίνησε το Μάιο του 2016 και ο προϋπολογισμός του έργου ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ. (εδώ)

Η διατήρηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία σήμερα διαμορφώνονται στα 32 δισ. ευρώ περίπου και αποτελούν το μεγάλο «όπλο» της χώρας, έτσι ώστε να μπορεί να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια, παραμένει προτεραιότητα για τον ΟΔΔΗΧ έως την ένταξη της Ελλάδας στο κλαμπ των χωρών με επενδυτική βαθμίδα. Με βάση αυτή την «αρχή» θα κινηθεί ο Οργανισμός και το επόμενο έτος, προχωρώντας συγκρατημένα και στοχευμένα σε κινήσεις για την περαιτέρω βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, οι εκδόσεις χρέους το 2020 μπορεί να κυμανθούν στα 7-9 δισ. ευρώ. (εδώ)

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εμπόριο του γ΄ τριμήνου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου 2018, παρουσίασε μείωση 3% ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2019 παρουσίασε μείωση 2,6%.  Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εμπόριο του γ΄ τριμήνου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2019, παρουσίασε αύξηση 0,8%. (εδώ)

Σημαντική αύξηση εσόδων από μισθώματα σε 10 εκατ. ευρώ και του τζίρου των καταστημάτων σε 90 εκατ. ευρώ προσδοκά για το 2020 η διοίκηση της REDS, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμπορικού πάρκου Smart Park στη Γυαλού των Σπάτων. Η νέα «πτέρυγα» του πάρκου ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές του μήνα, προσθέτοντας 15.000 τ.μ. εμπορικών χώρων, εκ των οποίων μισθωμένοι είναι πλέον πάνω από το 80%. (εδώ)

Η Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη, και μία από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις ενέργειας της Ευρώπης, η ιταλική Eni, μπαίνουν στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης προσφέροντας λύσεις που φιλοδοξούν να συμβάλουν στην επάρκεια ισχύος του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του νησιού πριν αλλά και μετά τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα.Ο μεγάλος πετρελαϊκός όμιλος σχεδιάζει επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ στον κόλπο της Σούδας για μια μονάδα συνδυασμένου κύκλου εγκατεστημένης ισχύος 120 MW με υγραέριο (LPG), και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές. Την άνοιξη υποβλήθηκε το αίτημα στη ΡΑΕ, η οποία την περασμένη εβδομάδα χορήγησε την άδεια παραγωγής.«Αν πάρουμε την άδεια εγκατάστασης το α’ εξάμηνο του 2020, η μονάδα θα είναι έτοιμη το 2021», αναφέρουν αρμόδιες πηγές Motor Oil (εδώ)

Μπορεί η Mytilineos να βγήκε για πρώτη φορά στις διεθνείς αγορές με την επιτυχή έκδοση του ευρωομολόγου, η προσφορά του οποίου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, εντούτοις η τεράστια ανταπόκριση αλλά και η ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν, δημιουργούν νέα δεδομένα για την εταιρεία. Η ζήτηση που καταγράφηκε ήταν τεράστια με υπερκάλυψη 3,8 φορές του αιτούμενου ποσού των 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι προσφορές έφτασαν το 1,919 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 35% προήλθε από ξένους επενδυτές, ποσοστό που δείχνει τη θετική ανταπόκριση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στο story της Mytilineos.(εδώ)

Οι δύο επικείμενες (27 Νοεμβρίου) έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων σε Νηρέα και Σελόντα έρχονται να φωτίσουν αρκετά από τα σημεία της συμφωνίας εξαγοράς των δύο ιχθυοτροφικών Ομίλων από την Ανδρομέδα Seafoods (Amerra Fund). Έτσι, αν κάποιος διαβάσει τις προτάσεις των διοικήσεων προς τους μετόχους των δύο εταιρειών, διαπιστώνει πως ο αγοραστής -πέρα από το ποσό που θα καταβάλλει για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών Νηρέα και Σελόντα (έως 10 εκατ. ευρώ, θα εισπραχθεί από τις τράπεζες που είναι οι κάτοχοι των τίτλων)- θα διαθέσει άμεσα επιπλέον 90 εκατ. ευρώ (60 εκατ. στη Σελόντα και 30 στον Νηρέα) καλύπτοντας μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια (ΜΟΔ). (εδώ)

Το Agrowth Private Equity Fund είναι το μοναδικό μέχρι σήμερα  Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικό Συμμετοχών που στοχεύει στην αναδιοργάνωση και ανάπτυξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με κύρια δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα , ο οποίος να σημειωθεί έδειξε την αξία του κατά την περίοδο της κρίσης αλλά και το μέλλον που έχουν τα αγροτικά προϊόντα στις ξένες αγορές.   Το Fund Agrowth από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να λάβει δράση και να θέσει σε εφαρμογή σχέδια που θα υλοποιηθούν με τη σημαντική ρευστότητα που θα διαθέτει και αποτιμάται στα 30 εκατ ευρώ σε πρώτη φάση. (εδώ)

Σε αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς μετοχών προχωρά η HSBC μετά και την θετική της έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες χθες, και πλέον τηρεί στάση overweight από neutral.Η έκθεση της βρετανικής τράπεζας έρχεται σε μία πολύ καλή στιγμή για το ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο αναζητά "καύσιμα" για να μπορέσει να "σπάσει" το επίπεδο των 900 μονάδων, με την ενίσχυση του τζίρου και άρα του επενδυτικού ενδιαφέροντος, να είναι το μεγάλο ζητούμενο. Όπως επισημαίνει η HSBC, αυτή της η κίνηση οδηγήθηκε από την εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών των δύο αγορών και εκτιμά πως η ελληνική αγορά έχει μεγαλύτερη αξία. (εδώ)

 

Διατηρούν τις θετικές τους συστάσεις για τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα οι αναλυτές της JP Morgan και της Bank of America, μετά τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων της JP Morgan, η οποία όπως τονίζει περιμένει την οριστικοποίηση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου Cairo. Αυτό που έκανε περισσότερο εντύπωση στην αμερικανική τράπεζα είναι πως αναμένεται ουδέτερη επίπτωση στα κεφάλαια από την ένταξη του Cairo στο σχέδιο «Ηρακλής». Η εφαρμογή του σχεδίου σημαίνει ότι το μέγεθος των τίτλων υψηλής διαβάθμισης θα μειωθεί κατά την καθαρή παρούσα αξία του συνόλου των εγγυήσεων περίπου 250 εκατ. ευρώ. Ετσι, η επίδραση στο κεφάλαιο από τους τίτλους μεσαίας διαβάθμισης θα είναι πιθανώς υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση του 1,2-1,4 δισ. ευρώ. Αυτό θα αντισταθμιστεί από το μηδενικό ρίσκο που αναμένεται να φέρουν οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης. (εδώ)

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι μέσα στο 2020 και με τα ευρωπαϊκά stress tests να είναι προγραμματισμένα για τον ερχόμενο Ιούλιο, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια χαρακτηρίζονται δύσκολοι, αλλά μπορούν να επιτευχθούν. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί στον SSM να μειώσουν σταδιακά το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περισσότερο από 63% το 2021. Αυτή η μείωση θα διευκολυνθεί από το σχέδιο «Ηρακλής», σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την εμπειρία των τραπεζών στην εσωτερική διαχείριση των κόκκινων δανείων.(εδώ)

Πριν ακόμη κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» για την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι διοικήσεις τριών συστημικών τραπεζών ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη έτοιμες για να ενταχθούν στο σχέδιο τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 22,5 δισ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της Εθνικής αποσαφήνισε ότι αλλάζει τον αρχικό της σχεδιασμό και μεταφέρει εντός του 2020 τις τιτλοποιήσεις που προγραμμάτιζε για το 2021.(εδώ)

Το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε το Νοέμβριο και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι σε σωστό δρόμο για να αναπτυχθεί 0,2% στο δ΄ τρίμηνο, καθώς η εγχώρια δυναμική της αντισταθμίζει την ύφεση στη μεταποίηση, αναφέρει το οικονομικό ινστιτούτο Ifo.Το Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος σημείωσε άνοδο στις 95 μονάδες το Νοέμβριο από τις 94,7 μονάδες τον Οκτώβριο. (εδώ)

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη των 18 τοπικών συμβουλίων του Χονγκ Κονγκ, μετά από πέντε μήνες κοινωνικής αναταραχής στην πρώην βρετανική αποικία, συνιστά σαφή ήττα για τους υποψήφιους του "κατεστημένου” και σαφή νίκη για τους υποψήφιους του "πανδημοκρατικού”, όπως έχει ονομαστεί, μετώπου.Το Πεκίνο έχει διαμηνύσει ότι αν οι νόμοι που θα θέσει επικυρωθούν θα υιοθετήσει αντίμετρα και ασφαλώς κάθε σκέψη για σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ το προσεχές διάστημα θα ξεχαστεί. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επείγεται να καταλήξει σε μία τέτοια συμφωνία, ενόψει της μάχης για την επανεκλογή του, η πίεση είναι μεγάλη. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text