Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Πώληση» ελληνικών διαβατηρίων μελετά η κυβέρνηση

«Πώληση» ελληνικών διαβατηρίων μελετά η κυβέρνηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Πώληση» ελληνικών διαβατηρίων μελετά η κυβέρνηση

Του Στέφανου Kοτζαμάνη

Τα σχέδια της κυβέρνησης για «πώληση διαβατηρίων» και αλλαγή στα όρια απόκτησης της «χρυσής βίζας». Στόχος είναι να εισρεύσουν περισσότερα κεφάλαια στη χώρα και να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στην αγορά ακινήτων.

Μετά τη θεσμοθέτηση κινήτρων -σύμφωνα με το ιταλικό μοντέλο- προκειμένου αλλοδαποί να καταστούν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο «πώλησης διαβατηρίων», ενώ παράλληλα προτίθεται να μεταβάλει τα ελάχιστα όρια απόκτησης «χρυσής βίζας» μέσω αγοράς ακινήτου. Και όλα αυτά προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, με τρόπο που να συμβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο στην ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας.

Η αρχή έγινε με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου που προβλέπει κίνητρα προσέλκυσης αλλοδαπών, προκειμένου να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Στο βαθμό που η συγκεκριμένη κίνηση καταφέρει τελικά να φέρει πλούσιους στη χώρα από το εξωτερικό, θα τονώσει τα φορολογικά έσοδα και παράλληλα θα βοηθήσει πολλές δραστηριότητες της οικονομίας, όπως π.χ. η αγορά ακινήτων και ο τουρισμός. Κύκλοι της αγοράς βέβαια προβληματίζονται από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα κίνητρα είναι χαμηλότερα συγκρινόμενα με αυτά της Κύπρου και άλλων χωρών.

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να χορηγεί ελληνικά διαβατήρια σε ξένους υπηκόους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα επενδύσουν ένα μεγάλο ποσό στη χώρα. Βέβαια, το εγχείρημα δεν φαίνεται να είναι εύκολο, καθώς το κλίμα έχει «βαρύνει» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των σχετικών ζητημάτων που προέκυψαν στην Κύπρο. Στόχος, πάντως, είναι το συγκεκριμένο μέτρο να υιοθετηθεί, μόνο όταν η Ελλάδα είναι σε θέση να εξασφαλίσει ένα σύστημα αποτελεσματικού προ-ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα έκδοσης διαβατηρίων σε άτομα που ενέχονται σε παράνομες δραστηριότητες ανά τον κόσμο.

Ενα ακόμη κυβερνητικό σχέδιο (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 11 Νοεμβρίου 2019), που προχωρεί είναι η διαφοροποίηση του ελάχιστου ορίου, το οποίο απαιτείται προκειμένου ένας αλλοδαπός να αποκτήσει ελληνική «χρυσή βίζα». Ειδικότερα, οι σκέψεις είναι, το όριο αυτό που σήμερα βρίσκεται στα 250.000 ευρώ, να αυξηθεί στα 350.000 ευρώ για την Αθήνα και στα 300.000 για τη Θεσσαλονίκη (στην υπόλοιπη χώρα μάλλον θα διατηρηθεί στα 250.000 ευρώ με κάποιες ενδεχόμενες εξαιρέσεις).

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί: α) Στην τόνωση της αγοράς ακινήτων, όχι μόνο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ελληνικής περιφέρειας β) Στην αποφυγή ανεπιθύμητων φαινομένων υπερθέρμανσης στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, όπως η εκτόξευση τιμών και ενοικίων στα ακίνητα (κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πλήγμα για τα νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων).

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση φαίνεται να μελετά και τρόπους προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα παρανομιών που σχετίζονται με την έκδοση «χρυσής βίζας», όπως π.χ. με ένα μόνο ακίνητο να χορηγούνται περισσότερες άδειες παραμονής, ή σε περιπτώσεις όπου ακίνητα πωλούνται στην πράξη έναντι πραγματικού τιμήματος πολύ χαμηλότερου από αυτό των 250.000 ευρώ που εμφανίζεται «στα χαρτιά».

ΥΓ: Το ελάχιστο όριο απόκτησης «χρυσής βίζας» μέσω απόκτησης μετοχών θα διατηρηθεί στα 400 χιλιάδες ευρώ.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text