Αρχική | Χρηματιστήριο | Ιστορία Χρηματιστηρίου | 140 χρόνια Alpha Bank. 140 χρόνια μέρος της Ιστορίας

140 χρόνια Alpha Bank. 140 χρόνια μέρος της Ιστορίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
140 χρόνια Alpha Bank. 140 χρόνια μέρος της Ιστορίας

Τα 140 χρόνια της γιορτάζει φέτος η Alpha Bank, με την ιστορία της να «πατάει» σε τρεις αιώνες.

Η πρώτη της σελίδα άρχισε να γράφεται το 1879, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος δημιούργησε στην Καλαμάτα Εμπορικό Οίκο που γρήγορα επεκτάθηκε στις τραπεζικές εργασίες και ιδίως στην αγορά συναλλάγματος.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Alpha Bank ήταν ότι παρακολουθούσε τις εξελίξεις, καθώς από την αυγή της γέννησης της μέχρι σήμερα ο κόσμος αλλάζει διαρκώς.

Η Alpha Bank, λοιπόν, όχι μόνο παρακολουθούσε τις καινοτομίες που άλλαζαν τον κόσμο, αλλά υιοθετούσε κάθε σύγχρονη ιδέα που συντελούσε στην εξέλιξή της.

Στο πέρασμα των 140 ετών συνέβησαν πολλά. Ράφτηκε το πρώτο blue jean, διατυπώθηκε η θεωρία της σχετικότητας, ξεκίνησε να εκπέμπει η τηλεόραση, πάτησε στο φεγγάρι ο πρώτος άνθρωπος. Και ήταν η Alpha Bank η πρώτη στην Ελλάδα που έκανε εφικτή τη δυνατότητα τραπεζικών συναλλαγών από προσωπικό υπολογιστή.

Και με μότο το ΜΑΖΙ, η τράπεζα συνεχίζει να γράφει την ιστορία της στον 21ο αιώνα.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένους από τους σημαντικότερους σταθμούς στη μακρόχρονη πορεία της:

Ο πρώτος σταθμός είναι το 1916 όταν ο εμπορικός οίκος εξελίχθηκε στην Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με έδρα την Καλαμάτα και το 1918 σε Τράπεζα Καλαμών.

Το 1924 δημιουργείται η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, και αναπτύσσει περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στη νότια Πελοπόννησο.

Το 1947 αλλάζει την επωνυμία της σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως και το 1972 υιοθετεί την επωνυμία Τράπεζα Πίστεως.

Την ίδια χρονιά ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος. Η τράπεζα καθιερώνει νέο εταιρικό σήμα με έμβλημά της το πρώτο νόμισμα του ελλαδικού χώρου.

Οι δεκαετίες 1970, 1980 και 1990 φέρουν τη σφραγίδα του Γιάννη Κωστόπουλου που εισήγαγε αλλαγές σε όλο τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας, ενώ η τράπεζα καινοτομεί με υπηρεσίες που κάνουν την ουσιαστική διαφορά.

Το 1976, για τη διαφημιστική της προβολή, υιοθετεί το μήνυμα «Μαζί», δείχνοντας ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον πελάτη.

Και το 1994 ανοίγει τον δρόμο για επέκταση στα Βαλκάνια, ενώ εξαγοράζει την Commercial Bank of Near East στη Μεγάλη Βρετανία.

Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία της ήταν επίσης η εξαγορά, το 1999, της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας.

Το 2001 αναλαμβάνει Μέγας Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τη μεγαλύτερη χορηγία στην ελληνική τραπεζική ιστορία.

Και το 2010 προχωρά στην εξαγορά της Εμπορικής από την Credit Agricole.

Το 2014 ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Alpha Bank και αναλαμβάνει ο κ. Βασίλης Ράπανος.

Ο Δημήτριος Π. Μαντζούνης ανέλαβε γενικός διευθυντής το 2002, ενώ από το 2005 έως το 2018 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Το 2018 εκλέγεται CEO της Alpha Bank ο κ. Βασίλης Ψάλτης.

Στα 140 χρόνια της αδιάλειπτης παρουσίας της στο τραπεζικό κλάδο, η Alpha Bank έχει αφήσει το αποτύπωμα της σε θέματα πολιτισμού, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, εθελοντισμού.

Με την ίδια δύναμη και ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα, συνεχίζει αδιάκοπα τη μακρόχρονη πορεία της και προχωρά μπροστά, περήφανη για την ιστορία της, πάντα με το βλέμμα στο αύριο.

140 χρόνια Alpha Bank. Μέρος της Ιστορίας. Χθες, σήμερα, αύριο. Μαζί.

Πηγή: www.mononews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text