Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Μείωση κόκκινων δανείων κατά 14,4 δισ. στο εννεάμηνο

Μείωση κόκκινων δανείων κατά 14,4 δισ. στο εννεάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μείωση κόκκινων δανείων κατά 14,4 δισ. στο εννεάμηνο

Σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων κατά 15 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα πέτυχαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατά το 9μηνο του τρέχοντος έτους, περιορίζοντας σε επίπεδο ομίλων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 74 δισ. ευρώ περίπου έναντι 89,6 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2018. Σε επίπεδο τράπεζας η μείωση είναι ανάλογη, καθώς το σύνολο των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα περιορίστηκε από τα 83,2 δισ. στα 68,8 εκατ., θέτοντας τις βάσεις για ένα πιο δυναμικό τέταρτο τρίμηνο, κατά το οποίο αναμένονται να κλείσουν σημαντικές συναλλαγές πωλήσεων και τιτλοποιήσεων.

Μεταξύ αυτών, η συναλλαγή της Eurobank για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo ύψους 7,5 δισ. και την πώληση της FPS, που αναμένεται να κλείσει έως τα τέλη του χρόνου, ενώ ακολουθεί η συναλλαγή της Alpha Bank για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy ύψους 12 δισ. και την πώληση της Cepal, που αναμένεται να κλείσει το πρώτο 6μηνο του 2020. Τη σκυτάλη των τιτλοποιήσεων το 2020 θα πάρει η Τράπεζα Πειραιώς με δύο συναλλαγές ύψους 3 δισ. και η Εθνική τράπεζα με τιτλοποίηση δανείων άνω των 3,5 δισ.

Η επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών, που μπαίνει στην τελική ευθεία, δεν θα είναι αναίμακτη. Κοινός εχθρός τα επόμενα τρίμηνα είναι η ζημία που θα υποχρεωθούν να εγγράψουν μέσω αυτών των συναλλαγών και οι οποίες θα απορροφήσουν ένα μέρος από το κεφαλαιακό τους απόθεμα, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις διαβεβαιώσεις να απειληθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Στην προσπάθειά τους να θέσουν τις βάσεις για κερδοφορία, οι τράπεζες θα δώσουν το βάρος στη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων, ενώ αρωγός θα σταθεί και η σταδιακή αύξηση των εργασιών που θα ενισχύσει τα επιτοκιακά έσοδα και τα έσοδα από προμήθειες.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων με διαφορά ξεχωρίζει η Εθνική Τράπεζα που πέτυχε καθαρά κέρδη 396,7 εκατ. έναντι μόλις 63,7 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αποτέλεσμα ωστόσο που ενσωματώνει σημαντικά έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα κέρδη. Μεταξύ αυτών τα κέρδη από τη συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων (Titlos) με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου (65 εκατ.), την πώληση του ξενοδοχείου Grand Hotel (30 εκατ.), καθώς και τα κέρδη από την πώληση κρατικών ομολόγων (118 εκατ.). Ακολουθεί η Alpha Bank με κέρδη 9μήνου 91,5 εκατ. έναντι 53,7 εκατ. πέρυσι. Το τελικό αποτέλεσμα της τράπεζας ενσωματώνει επίσης σημαντικά χρηματοοικονομικά έσοδα (295,7 εκατ.), μέρος των οποίων αποδίδεται στα κέρδη από το ράλι των τιμών των ελληνικών ομολόγων, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι προοπτικές κερδοφορίας στο μέλλον θα στηριχθούν από τον περιορισμό των αναγκών για προβλέψεις και τη σημαντική περικοπή των εξόδων που προβλέπει το σχέδιο, το οποίο ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς τα καθαρά κέρδη 9μήνου ανήλθαν σε 87,1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημίες της τάξεως των 300 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το αποτέλεσμα αυτό αποδίδεται στην ικανοποιητική παραγωγή επαναλαμβανόμενων βασικών εσόδων, καθώς τόσο τα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και τα επαναλαμβανόμενα καθαρά έσοδα από προμήθειες ήταν αυξημένα κατά 2% και 6% αντίστοιχα έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 6% σε επαναλαμβανόμενη βάση. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα αναμένει να εγγράψει στο αποτέλεσμα του δ΄ τριμήνου τα έσοδα από τη συνεργασία με την Intrum ύψους 296 εκατ., ενώ το αποτέλεσμα του έτους θα επιβαρυνθεί κατά 160 εκατ. για την πληρωμή του κουπονιού για τα CoCos.

Καθαρή κερδοφορία 82,1 εκατ. ευρώ εμφανίζει στο τέλος 9μήνου η Eurobank, βελτιωμένη οριακά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Διακριτή πηγή κερδοφορίας αποτελεί η δραστηριότητα εξωτερικού που συνεισέφερε καθαρά κέρδη 139 εκατ. στο αποτέλεσμα των 149 εκατ. πριν από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text