Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πιέζει για νέα μείωση των επιτοκίων ο Ερντογάν

Πιέζει για νέα μείωση των επιτοκίων ο Ερντογάν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πιέζει για νέα μείωση των επιτοκίων ο Ερντογάν

Συνέχιση της επεκτατικής πολιτικής με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού ζητεί από την τουρκική κεντρική τράπεζα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με συνέντευξη, που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Τα επιτόκια δανεισμού και ο πληθωρισμός βρίσκονται σε καλό δρόμο «παρ’ όλες τις πιέσεις» κατά τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος πως το 2020 θα αγγίξουν τα επιθυμητά επίπεδα, δηλαδή θα σταθεροποιηθούν σε μονοψήφια ποσοστά. Πριν από περίπου ένα μήνα, η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε προειδοποιήσει ότι σύντομα θα σταματήσει τον κύκλο παροχής κινήτρων για αναθέρμανση της οικονομίας. Το μήνυμα αυτό είχε καθησυχάσει προσωρινά όσους επενδυτές και οικονομολόγους φοβούνταν για αποσταθεροποίηση της λίρας λόγω υπερβολικής μείωσης των επιτοκίων δανεισμού. Πρόκειται για δικαιολογημένη ανησυχία, δεδομένου ότι η λίρα είχε υποχωρήσει έως και 50% από το 2018.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη ότι τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού ασκούν αποπληθωριστικές πιέσεις, σε αντίθεση με την παγιωμένη οικονομική θεωρία. Μάλιστα, τον Ιούλιο απέπεμψε τον κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Τσετίνκαγια, εν μέρει διότι δεν ακολουθούσε τις οδηγίες περί περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων δανεισμού. Λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως νέος πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας ο Μουράτ Ουισάλ εφάρμοσε μέτρα επεκτατικής πολιτικής. Ο ίδιος τόνισε τον προηγούμενο μήνα ότι το οπλοστάσιο της τράπεζας για επεκτατική πολιτική έχει σχεδόν στερέψει. Ωστόσο, ο Ερντογάν υπογράμμισε, χθες, ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Οταν ο πληθωρισμός και τα επιτόκια δανεισμού φτάσουν σε μονοψήφια ποσοστά, «το νόμισμα και η οικονομία της Τουρκίας θα είναι πολύ διαφορετικά. Δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πληθωρισμός «είναι εξαιρετικά ασταθής στην Τουρκία... και αυτό σημαίνει σε γενικές γραμμές υψηλότερα και πιο ασταθή επιτόκια δανεισμού και πιο ασταθή ισοτιμία. Αυτό καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία σε τουρκική λίρα», εξήγησε ο Εντουαρντ Πάρκερ, υψηλόβαθμο στέλεχος στη Fitch, σύμφωνα με το Reuters.

Η απόφαση σχετικά με το ύψος των επιτοκίων δανεισμού θα ληφθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Ορισμένοι επενδυτές αναμένουν πως θα μειωθεί σε ποσοστό κάτω του 13% στους επόμενους τρεις μήνες. Η οικονομία «θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερη πίεση από τη λίρα όσο τα επιτόκια πλησιάζουν σε μονοψήφιο αριθμό»,  σχολίασε στο Reuters υψηλόβαθμος Τούρκος τραπεζίτης.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text