Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Γιατί επιστρέφουν στην Αθήνα τα επενδυτικά funds

Γιατί επιστρέφουν στην Αθήνα τα επενδυτικά funds

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κορυφαία παγκοσμίως η απόδοση του ΧΑ, διαπιστώνει το Bloomberg. Άνοδος και το 2020, εάν η χώρα παραμείνει σε τροχιά κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, που θα ανοίξει το δρόμο για αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ.

Την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που ανακάμπτει δυναμικά ύστερα από μια δεκαετία κρίσης, «ανακαλύπτουν» οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς τα κέρδη που έχει αφήσει φέτος το ΧΑ (45%) ξεπερνούν την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών και κατατάσσουν την Αθήνα στην πρώτη θέση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, όπως σημειώνει το Bloomberg σε εκτενή ανάλυση για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Αποδόσεις όπως η φετινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχαν να δουν οι επενδυτές από την εποχή της δραχμής και είναι βάσιμη η αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά, ιδιαίτερα αν συνεχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας.

Όπως δηλώνει στο πρακτορείο ο  επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Financial Planning, Γιώργος Λαγαρίας, η δυναμική της ελληνικής αγοράς επιταχύνθηκε μετά τις εκλογές του καλοκαιριού, καθώς η νέα κυβέρνηση έδειξε την πρόθεσή της να εφαρμόσει ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης των φόρων και μεταρρυθμίσεων φιλικών προς τις επιχειρήσεις, κάτι που μείωσε γρήγορα την έκπτωση με την οποία διαπραγματεύονταν τα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού (μετοχές και ομόλογα).

Ο ίδιος αναλυτής σημειώνει ότι «το κλειδί για να ξεκλειδωθεί και άλλη αξία των ελληνικών μετοχών είναι η αγορά ομολόγων». Τα τρέχοντα επίπεδα απόδοσης των κρατικών τίτλων και των συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης (CDS) δείχνουν ότι αλλάζουν οι αντιλήψει και η χώρα δεν θεωρείται πλέον «το προβληματικό παιδί της Ευρώπης».

Επιπλέον, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για να περιληφθεί η Ελλάδα στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που συνήθως είναι καταλύτης για ευρύτερη ανατίμηση των στοιχείων ενεργητικού.

Υπάρχουν ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, προσθέτει ο Λαγαρίας, για να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά αν αυτή η τάση συνεχισθεί θα μπορούσαμε να δούμε τη δυναμική ανόδου των μετοχών να συνεχίζεται το 2020.

Αν δει κανείς τα επίπεδα των αποδόσεων ομολόγων, προσθέτει ο ίδιος, η Ελλάδα τώρα δανείζεται με περίπου ίδιο κόστος με την Ιταλία στην 5ετία, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται οι αποδόσεις στη 10ετία.

«Ελκυστική, παρά το μεγάλο χρέος»

Ο επικεφαλής της διαχείρισης κεφαλαίων της Legal & General Investment Management, Εμίλ Βαν Ντεν Χάιλιμπεργκ, τονίζει ότι η Ελλάδα είναι για το fund πολύ ελκυστική, παρότι το χρέος της χώρας παραμένει υψηλό, στο 180% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι πολλά στοιχεία από την Ελλάδα είναι θετικά και κυρίως η άνοδος του δείκτη PMI, ο οποίος είναι τώρα ένας από τους ελάχιστους στην Ευρώπη με τιμή πάνω από 50, που δείχνει ότι η οικονομία αναπτύσσεται. Η οικονομία είναι ανθεκτική στην παγκόσμια επιβράδυνση, καθώς έχει βελτιωθεί το κλίμα, ιδιαίτερα μετά την κυβερνητική αλλαγή. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχώς βελτιώνεται, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Οι θετικοί καταλύτες που βλέπει στο μέλλον ο ίδιος διαχειριστής κεφαλαίων για τις ελληνικές αγορές είναι η ρεαλιστική προοπτική αύξησης της πιστοληπτικής αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα (BBB), που θα καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά για αγορές από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα απορροφήσει το ένα τρίτο των διαπραγματεύσιμων στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Η άνοδος των τραπεζών

Για τις τράπεζες, που έχουν τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά κέρδη φέτος, με τον κλαδικό δείκτη να έχει υπερδιπλασιασθεί, ο αναλυτής της Πειραιώς Χρηματιστηριακή, Δημήτρης Δαρδάνης, δηλώνει στο Bloomberg ότι η περαιτέρω άνοδος των μετοχών θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση σταθερού ρυθμού στις μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση και από την επιτυχία της προσπάθειας των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να χορηγήσουν νέες πιστώσεις στην οικονομία.

Παρά τη σημαντική άνοδο των τραπεζικών μετοχών, αυτές παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν για να φθάσουν σε επίπεδα κεφαλαιοποίησης που είχαν πριν την κρίση.

Οι αναλυτές της Bank of America, που επανέφεραν την κάλυψη των ελληνικών τραπεζικών μετοχών πρόσφατα, εκτιμούν ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί και είναι πιθανόν να απαντηθεί καταφατικά το σημαντικό ερώτημα για τον κλάδο: μπορούν οι τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κοντά στο μέσο όρο της ευρωζώνης, χωρίς να χρειασθούν αύξηση των κεφαλαίων τους;

Στην ίδια ανάλυση σημειώνεται ότι το σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά ορισμένες τράπεζες έχουν περιορισμένα περιθώρια να προχωρήσουν στην εξυγίανση των ισολογισμών τους, λόγω της έλλειψης μεγάλων κεφαλαιακών «μαξιλαριών». Η BofA προτείνει αγορά της μετοχής της Eurobank, δίνει ουδέτερη σύσταση για την Alpha και “underweight” για Εθνική και Πειραιώς.

Το Bloomberg σημειώνει, πάντως, ότι το μεγάλο ερώτημα για το μέλλον είναι αν θα προσελκύσει το Χρηματιστήριο περισσότερους σοβαρούς επενδυτές, καθώς σήμερα κινούνται στην αγορά κυρίως hedge funds, λόγω της μικρής της κεφαλαιοποίησης, που φθάνει τα 55 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερη από τη χρηματιστηριακή αξία της Adidas.

Πηγή: www.businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text