Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις καθώς σειρά άλλων αναπτυξιακών μέτρων για την τόνωση της οικοδομής και της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, με το φορολογικό νομοσχέδιο παρέχονται σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.Είναι η πρώτη φορά μετά την είσοδο της χώρας στην κρίση που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο μειώνεται δραστικά η φορολογία των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα ανακουφίζονται τα φυσικά πρόσωπα από δυσβάστακτες φορολογικές υποχρεώσεις.(εδώ)

 

Όλο και περισσότερο αυξάνεται η προτίμηση του αιγυπτιακού καταναλωτικού κοινού στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Όπως αποκαλύπτει σε πρόσφατη έρευνά του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, οι εξαγωγές των παραπάνω προϊόντων στην Αίγυπτο αυξήθηκαν από 11,5 εκατομμύρια ευρώ το 2017 σε 15,87 εκατομμύρια ευρώ το 2018, που μεταφράζεται σε αύξηση περίπου 39%. (εδώ)

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επαναφορά από 01.01.2020 της Ελλάδας στις εμπορεύσιμες χώρες ως προς την ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων για εξαγωγές προς την Ελλάδα εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων.Σημειώνεται ότι με Ανακοίνωσή της η ΕΕ είχε γνωστοποιήσει την παράταση της εξαίρεσης της χώρας μας από τη λίστα χωρών εμπορεύσιμου κινδύνου (exemption from the marketable risks countries), μέχρι το Δεκέμβριο του 2019, αρχής γενομένης από το 2013. (εδώ)

Την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που ανακάμπτει δυναμικά ύστερα από μια δεκαετία κρίσης, «ανακαλύπτουν» οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς τα κέρδη που έχει αφήσει φέτος το ΧΑ (45%) ξεπερνούν την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών και κατατάσσουν την Αθήνα στην πρώτη θέση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, όπως σημειώνει το Bloomberg σε εκτενή ανάλυση για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις στην Ελλάδα. Όπως δηλώνει στο πρακτορείο ο  επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Financial Planning,«το κλειδί για να ξεκλειδωθεί και άλλη αξία των ελληνικών μετοχών είναι η αγορά ομολόγων». Τα τρέχοντα επίπεδα απόδοσης των κρατικών τίτλων και των συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης (CDS) δείχνουν ότι αλλάζουν οι αντιλήψει και η χώρα δεν θεωρείται πλέον «το προβληματικό παιδί της Ευρώπης». (εδώ)

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, της Motor Oil, ανήλθε στα 7,02 δισ. ευρώ, έναντι 6,93 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο της προηγούμενης χρήσης. Τα μικτα αποτελέσματα στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 522,37 εκατ. ευρώ από 593,92 εκατ. Ευρώ.Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου ήταν τα 289,96 εκατ. ευρώ από 371,07 εκατ. ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο του 2018, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 206,37 εκατ. ευρώ από 260,03 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης. (εδώ)

Την επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εξετάζει η Viohalco, σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη  Στασινόπουλο, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ομίλου, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανική δραστηριότητα. Ο κ. Στασινόπουλος, είπε επισημαίνοντας την ανησυχία του για το αν θα λειτουργήσει το target model από το καλοκαίρι όπως έχει ανακοινωθεί ότι,  «έχουμε ήδη πάρει την άδεια για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, αλλά ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει αν θα προχωρήσουμε. Εξετάζουμε όλα τα σενάρια, όπως και την απόκτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οριστικές αποφάσεις για το τί θα επιλέξουμε θα λάβουμε μέσα στο επόμενο εξάμηνο».(εδώ)

Οι πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής απογειώνουν τα μεγέθη του ομίλου Quest. Ειδικότερα, στο 9μηνο του 2019 τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου Quest έτρεξαν με διψήφιο ρυθμό 16%, φτάνοντας τα 400 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σημείωσαν αύξηση κατά 30%, φτάνοντας τα 39,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2018, φτάνοντας τα 15 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Η Χρυσή Γραμμή του Μετρό της Ντόχα, έργο το οποίο κατασκεύασε η ΑΚΤΩΡ ως επικεφαλής της διεθνούς κοινοπραξίας ALYSJ, άνοιξε τις πύλες της στο κοινό πριν λίγες ημέρες στο Κατάρ.Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο Μετρό που έχει αναλάβει και υλοποιήσει ελληνική κατασκευαστική εταιρεία στο εξωτερικό και ένα από τα μεγαλύτερα έργα ελληνικής εταιρείας διεθνώς, με τον συνολικό του προϋπολογισμό να ξεπερνά τα $3 δισ. όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία. (εδώ)

Από 27/11 /2019, οι μετοχές της εταιρίας « LAMDA DEVELOPMENT Α.Ε. » είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 97.014.940 νέων (ΚO) μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 6,70 . Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 02/12/2019 έως και 1 6 /12 /201 9 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 2/12/2019 έως και 111/12/2019. (εδώ)

Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 15 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα πέτυχαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατά το 9μηνο του τρέχοντος έτους, περιορίζοντας σε επίπεδο ομίλων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 74 δισ. ευρώ περίπου έναντι 89,6 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2018. Σε επίπεδο τράπεζας η μείωση είναι ανάλογη, καθώς το σύνολο των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα περιορίστηκε από τα 83,2 δισ. στα 68,8 εκατ., θέτοντας τις βάσεις για ένα πιο δυναμικό τέταρτο τρίμηνο, κατά το οποίο αναμένονται να κλείσουν σημαντικές συναλλαγές πωλήσεων και τιτλοποιήσεων. (εδώ)

Στη σύναψη νέας συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει έμφαση μετά το Brexit ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ. Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι οι 11 μήνες που μεσολαβούν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, την 31η Ιανουαρίου 2020, ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου κανονικά δεν θα αρκούσαν για να αποπερατωθεί η διαπραγμάτευση και να συναφθεί συμφωνία. Συμπλήρωσε όμως ότι οι Βρυξέλλες θα κάνουν το παν για να κλειστεί τέτοια συμφωνία ως τα τέλη του 2020 (εδώ)

Κοινά και καίρια προβλήματα επέλυσαν, τηλεφωνικώς οι εμπορικοί αντιπρόσωποι ΗΠΑ και Κίνας, φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας περιορισμένου εύρους, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.Οπως δημοσιεύει η εφημερίδα Global Times,οι δύο πλευρές ενδέχεται να συζήτησαν για την άρση δασμών, την εισαγωγή αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα και τον τρόπο εφαρμογής μιας πιθανής συμφωνίας.Οπως δημοσιεύει η εφημερίδα Global Times, η οποία απηχεί απόψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, οι δύο πλευρές ενδέχεται να συζήτησαν για την άρση δασμών, την εισαγωγή αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα και τον τρόπο εφαρμογής μιας πιθανής συμφωνίας. (εδώ)

Συνέχιση της επεκτατικής πολιτικής με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού ζητεί από την τουρκική κεντρική τράπεζα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.Τα επιτόκια δανεισμού και ο πληθωρισμός βρίσκονται σε καλό δρόμο «παρ’ όλες τις πιέσεις» κατά τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος πως το 2020 θα αγγίξουν τα επιθυμητά επίπεδα, δηλαδή θα σταθεροποιηθούν σε μονοψήφια ποσοστά. Η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε προειδοποιήσει ότι σύντομα θα σταματήσει τον κύκλο παροχής κινήτρων για αναθέρμανση της οικονομίας. Το μήνυμα αυτό είχε καθησυχάσει προσωρινά όσους επενδυτές και οικονομολόγους φοβούνταν για αποσταθεροποίηση της λίρας λόγω υπερβολικής μείωσης των επιτοκίων δανεισμού. Πρόκειται για δικαιολογημένη ανησυχία, δεδομένου ότι η λίρα είχε υποχωρήσει έως και 50% από το 2018.(εδώ)

Η Τουρκία σχεδιάζει πρόγραμμα για την κατασκευή εγχώριων μαχητικών αεροσκαφών με ορίζοντα πέντε έως έξι χρόνων, δήλωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές της χώρας του με τις ΗΠΑ για τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Ηδη η Ουάσιγκτον έχει παγώσει την πώληση μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην Αγκυρα και έχει σταματήσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής τους. Με τη χθεσινή τοποθέτησή του ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε την εντύπωση ότι προεξοφλεί την επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ και αναζητεί εναλλακτικές λύσεις στο πεδίο των οπλικών συστημάτων. (εδώ)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα και εμφατικά τη Γερμανία — όπως και άλλους συμμάχους της — να μην επιτρέψει την επέκταση της δραστηριότητας της κινεζικής εταιρείας στη Γερμανία και τη χρήση του εξοπλισμού της στο γερμανικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, αφού όπως διατείνεται η Huawei είναι συνυφασμένη με την κινεζική κυβέρνηση. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας,  Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, εξέφρασε κατάπληξη και σοκ για το ενδεχόμενο μια δυτική χώρα που θέλει να διαφυλάξει τα στρατιωτικά της μυστικά όπως και αυτά των συμμάχων της να αναθέσει, κατ’ αυτόν, στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας την ανάπτυξη δικτύου 5G. (εδώ)

«Η μεγαλύτερη σε διάρκεια bull market της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, κόντρα στην πολιτική αστάθεια που αναπόφευκτα θα επιφέρουν οι προεδρικές εκλογές», προβλέπει η Goldman Sachs. Στην έκθεση που φέρει τίτλο «United we fall, divided we rise», ο επικεφαλής αναλυτής της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Κόστιν, ξεδιπλώνοντας τις προβλέψεις του για το 2020, προβλέπει διατήρηση της ανόδου των αμερικανικών μετοχών και συγκεκριμένα τοποθετεί στο 5% την άνοδο του δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500. «Ο S&P 500 θα καταγράψει άνοδο 5%, αγγίζοντας τα επίπεδα των 3.250 μονάδων από τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, λαμβάνοντας ώθηση από το momentum που συνεχώς κερδίζει η αμερικανική οικονομία», σημειώνει. (εδώ)

Ο διευθύνων σύμβουλος της Huawei και ο ιδρυτής Ren Zhengfei πιστεύει ότι η εταιρεία του μπορεί ακόμα να γίνει η κορυφαία μάρκα smartphone του κόσμου, ακόμα και αν παραμείνει αποκομμένη από το λογισμικό και τις εφαρμογές της Google. Η κινεζική εταιρεία είναι ήδη ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο. Η εταιρία ήταν σχεδόν έτοιμη να ξεπεράσει την Samsung ως τον νούμερο 1 πωλητή smartphone φέτος, μέχρι να βρεθεί στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ. Το μερίδιο αγοράς της εταιρίας έχει μειωθεί, καθώς οι πελάτες διστάζουν να αγοράσουν ένα τηλέφωνο που μπορεί να μην έχει πρόσβαση στο Google Play Store και σε δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Facebook, το Uber και τους Χάρτες Google. (εδώ -  ENG)

"Η κάμψη της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων από τα μέσα του 2018 υπήρξε βασική δύναμη πίσω από την πτώση της παγκόσμιας παραγωγής και η εικόνα πωλήσεων αυτοκινήτων εξελίσσεται πολύ χειρότερα από όσο αναμενόταν», δήλωσε ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος στην υπηρεσία αξιολόγησης Fitch. Ένα μήνα πριν κλείσει το 2019, οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων είναι έτοιμες να πέσουν στα 3,1 εκατ., πτώση περίπου 4%. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη  μείωση από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και το δεύτερο συνεχόμενο έτος όπου οι πωλήσεις μειώνονται. (εδώ - ENG)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text