Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Οι διακυμάνσεις στην περιουσία των Ελλήνων στα χρόνια του ευρώ

Οι διακυμάνσεις στην περιουσία των Ελλήνων στα χρόνια του ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι διακυμάνσεις στην περιουσία των Ελλήνων στα χρόνια του ευρώ

Του Μελά Κώστα

Στα χρόνια που η Ελλάδα είναι ενταγμένη στην Ευρωζώνη (2000-2018) αξίζει να αναρωτηθούμε πώς εξελίχθηκε ο πλούτος των Ελλήνων; Πως αυτός επηρεάστηκε από τη μεγάλη οικονομική κρίση από τα μέτρα των μνημονιακών προγραμμάτων; Απάντηση στο ερώτημα δίνει μια πρόσφατη μελέτη της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse (The Global Wealth Report 2019).

Ο πλούτος ορίζεται ως το σύνολο της τρέχουσας αξίας του χρηματοοικονομικού και του μη-χρηματοοικονομικού πλούτου, από τον οποίο έχει αφαιρεθεί το σύνολο του ιδιωτικού χρέους. Εξετάστηκαν οι σωρευτικές μεταβολές  του πλούτου ανά ενήλικο άτομο για τα χρονικά διαστήματα 2000-2010 και 2010-2019. Με βάση τους υπολογισμούς της ελβετικής τράπεζας διαπιστώνεται ότι ο πλούτος ενός ενήλικου Έλληνα σχεδόν διπλασιάστηκε τη δεκαετία 2000-2010 (+91%), ενώ την περίοδο 2010-2019 απωλέσθηκε το 30%.

Πιο συγκεκριμένα, η έντονα ανοδική πορεία κράτησε μέχρι το 2007. Παράλληλα, οι ετήσιοι ρυθμοί της πιστωτικής επέκτασης των νοικοκυριών ήταν ιδιαίτερα υψηλοί, με σκοπό κυρίως τις επενδύσεις σε κατοικίες. Το ποσοστό της ετήσιας αποταμίευσης τους διατηρούνταν υψηλό. Η οικονομική κρίση εξασθένησε τον πλούτο των ελληνικών νοικοκυριών από το 2008 και έπειτα, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακτηθεί οι απώλειες που καταγράφηκαν.

Δείτε τη μελέτη της Credit Swiss "The Global Wealth Report 2019" - εδώ

Διαβάστε την συνέχεια (εδώ)

Πηγή: www.slpress.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text