Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σημαντική επέκταση στην Ελλάδα σχεδιάζει ο Όμιλος BFF Banking Group

Σημαντική επέκταση στην Ελλάδα σχεδιάζει ο Όμιλος BFF Banking Group

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σημαντική επέκταση στην Ελλάδα σχεδιάζει ο Όμιλος BFF Banking Group

Της Νένας Μαλλιάρα

Σημαντική επέκταση στην ελληνική αγορά σχεδιάζει ο Όμιλος BFF Banking Group, κορυφαίος πάροχος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε προμηθευτές στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Όμιλος BFF που ιδρύθηκε στην Ιταλία το 1985 έχει εμπειρία άνω των 30 ετών στη διαχείριση και την εκχώρηση επιχειρηματικών απαιτήσεων χωρίς δικαίωμα αναγωγής από τις Δημόσιες Διοικήσεις στην Ευρώπη. Ειδικότερα, δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς:

- Factoring χωρίς αναγωγή (δηλ. αγοράζει από τον πελάτη – προμηθευτή του Δημοσίου την απαίτηση που αυτός έχει έναντι του Δημοσίου, δηλ. του προεξοφλεί την οφειλή του Δημοσίου, και στη συνέχεια στρέφεται για την είσπραξή της στον οφειλέτη - φορέα του Δημοσίου. Άπαξ και ο πελάτης – προμηθευτής πουλήσει την απαίτησή του στην BFF, δεν ενδιαφέρεται για το πότε και αν η τελευταία θα εισπράξει. Πράγμα που σημαίνει ότι η BFF δεν έχει δικαίωμα να στραφεί κατά του προμηθευτή του Δημοσίου, αφού με την εκχώρηση της απαίτησης, τα τιμολόγια και ο κίνδυνος για την είσπραξή τους έχουν βγει από τον ισολογισμό της εταιρίας του και έχουν αναληφθεί πλήρως από την BFF).

- Διαχείριση Συλλογής Απαιτήσεων.

- Χρηματοδότηση σε Φορείς Υγείας & τοπικές κυβερνήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος BFF Banking Group έχει παρουσία σε 12 χώρες, απασχολώντας πάνω από 450 εργαζόμενους. Από το 2013 έχει και τραπεζική άδεια, οπότε άρχισε να προσφέρει τη δυνατότητα για online προθεσμιακές καταθέσεις σε πελάτες λιανικής και εταιριών στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ολλανδία. Η BFF έχει συλλέξει διαδικτυακά καταθέσεις 1,5 – 1,6 δισ. ευρώ, ενώ για τη χρηματοδότηση των πελατών της έχει επίσης τη δυνατότητα διμερών διατραπεζικών συμφωνιών και έκδοσης ομολόγων.

Στα 34 χρόνια λειτουργίας του, ο Όμιλος BFF Banking Group είναι συνεχώς κερδοφόρος, σήμερα διαχειρίζεται απαιτήσεις πελατών ύψους 3,6 δισ. ευρώ, έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 17% (έχει επίσης αξιολογηθεί από τη Moody΄s με Ba1 και θετική προοπτική), κόστος κινδύνου 4 μονάδες βάσης και δείκτη επισφαλειών μόλις 1,5% (σημειώνεται ότι το όριο παραγραφής των τιμολογίων στην Ελλάδα έχει τεθεί από την BFF στα 5 χρόνια).

Τι κάνει και πού στοχεύει η BFF στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο Όμιλος BFF Banking Group άρχισε να δραστηριοποιείται το 2017 και κατέχει την πρώτη θέση στη διαχείριση απαιτήσεων χωρίς αναγωγή με το ΕΣΥ και την Δημόσια Διοίκηση. Από την έναρξη της δραστηριότητάς του μέχρι το γ΄ τρίμηνο 2019 το BFF Group έχει πετύχει στην Ελλάδα τζίρο 65 εκατ. ευρώ (τα 35 εκατ. από 1/1 – 30/9/2019), περισσότερες από 50 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες του, ενώ στο πελατολόγιό του έχει 110 οφειλέτες ελληνικών νοσοκομείων και 21 οφειλέτες οντοτήτων Δημόσιας Διοίκησης.

"Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει για ολόκληρο τον Όμιλο μια σημαντική αγορά με καταλυτική αναπτυξιακή δυναμική για τα επόμενα 5 χρόνια. Στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας μας και η δημιουργία στενότερης σχέσης με τους πελάτες και τους οφειλέτες, ενισχύοντας παράλληλα την υποστήριξη προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να βελτιώσουν τις οικονομικούς τους δείκτες", δήλωσε χθες σε εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Michele Antognoli, επικεφαλής Διεθνών Αγορών του BFF Banking Group.

Όπως είπε, στην Ελλάδα το BFF Banking Group εφάρμοσε εξειδικευμένες λύσεις, προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς, διευκολύνοντας τους προμηθευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της Δημόσιας Διοίκησης να ξεπεράσουν δυσκολίες όπως η νομοθεσία περί Rebate & Clawback.

Μετά την άρση των capital controls την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και την επακόλουθη δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων από την Ελλάδα, η BFF προσφέρει τα οφέλη των υπηρεσιών της και σε πολυεθνικές εταιρείες, ως εργαλεία περαιτέρω βελτίωσης του κεφαλαίου κίνησης και την ενίσχυση της εφαρμογής μιας διεθνούς συγκέντρωσης μετρητών (ενιαίο treasury) που θα περιλαμβάνει και την ελληνική αγορά.

Ο κ. Antognoli, μαζί με τον αρμόδιο για τις δραστηριότητες της BFF στην ελληνική αγορά, κ. Χρήστο Θεοδοσίου, ανέφεραν ότι στην Ελλάδα ο Όμιλος παρέχει τις εξής υπηρεσίες:

- Εκχώρηση επιχειρηματικών απαιτήσεων απευθυνόμενη προς οντότητες, που σχετίζονται με το ΕΣΥ (συμπεριλαμβανομένων δημόσιων νοσοκομείων, Κεντρικός Κρατικός Οργανισμός και ΕΟΠΥΥ)

- Εκχώρηση επιχειρηματικών απαιτήσεων απευθυνόμενη προς οντότητες της Δημόσιας Διοίκησης

- Καμία κρυφή προμήθεια αμοιβής (single all-in fee)

- Συμμόρφωση με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα (IAS και US GAAP)

- Λύση στο Clawback για προμηθευτές του τομέα υγείας.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της BFF, η εκχώρηση απαιτήσεων χωρίς αναγωγή εγγυάται για τις εταιρείες:

- Μείωση του πιστωτικού κινδύνου (μόλις οριστικοποιηθεί η πίστωση, ο προμηθευτής δεν ευθύνεται για τον κίνδυνο μη πληρωμής από τον οφειλέτη δημόσιο φορέα)

- Βεβαιότητα για το κόστος της συναλλαγής (η BFF χρεώνει εφάπαξ χρέωση που περιλαμβάνει όλα τα κόστη, πλην των αναγγελιών εκχώρησης)

- Προγραμματισμό των ταμειακών ροών και των ημερών είσπραξης των απαιτήσεων. Ενδεικτικό του οφέλους της άμεσης ρευστότητας που απολαμβάνουν οι εταιρίες εκχωρώντας στην BFF την απαίτησή τους έναντι φορέων της Δημόσιας Διοίκησης είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος εισπραξιμότητας των οφειλών για την BFF κινείται στις 200 – 300 ημέρες (συγκριτικά, στην Ιταλία 160 ημέρες, Ισπανία 100, Πορτογαλία περίπου ένας χρόνος και πάνω από ένα χρόνο στη Σλοβακία κ.λπ.).

- Βελτίωση των δεικτών του ισολογισμού και του κεφαλαίου κίνησης με άμεση αποαναγνώριση των απαιτήσεων από τον ισολογισμό.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text