Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | "Πράσινη πλημμύρα" επενδύσεων 43,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 φέρνει το νέο ΕΣΕΚ

"Πράσινη πλημμύρα" επενδύσεων 43,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 φέρνει το νέο ΕΣΕΚ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Πράσινη πλημμύρα" επενδύσεων 43,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 φέρνει το νέο ΕΣΕΚ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του έτους το νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο περιλαμβάνει πιο φιλόδοξους στόχους σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση:

- Το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας από 31% αυξάνεται στο 35%

- Το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 56% στο 61 - 64%

- Εξοικονόμηση ενέργειας (τελική κατανάλωση ενέργειας) 38%, 16,1 - 16,5 Mtoe (εκατ. τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) από 32% (1,8 Mtoe)

- Μερίδιο λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή 0%

- Μείωση Αερίων του Θερμοκηπίου 42% από το 1990 και 55% από το 2005 (από 32% και 48% αντίστοιχα)

Το σχέδιο απηχεί τους προβληματισμούς της πλειονότητας των πολιτών και των νέων που έχουν μεγάλη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, καθορίζει πιο φιλόδοξους στόχους και αποτυπώνει την πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης, τόνισε κατά την παρουσίαση των βασικών πυλώνων του νέου ΕΣΕΚ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Με το νέο ΕΣΕΚ η Ελλάδα όχι απλώς δεν θα υστερεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αλλά να βρεθεί στην πρωτοπορία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ΥΠΕΝ χαρακτήρισε ζήτημα κομβικής σημασίας και εμβληματική απόφαση του πρωθυπουργού την απολιγνιτοποίηση, ενώ τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στο τέλος του έτους θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή για τον συντονισμό της παρακολούθησης της επίτευξης των στόχων, της οποίας θα ηγηθεί πρόσωπο υψηλού κύρους.

Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΕΚ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υπάρχουν 4 σημαντικά ζητήματα:

- Πρώτον, παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διαχείριση των δασών, την προστασία των παράκτιων πόλεων.

- Δεύτερον, παρεμβάσεις για τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας για τη μείωση των εκπομπών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

- Τρίτον, παρεμβάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων.

- Τέταρτον, οριζόντια πολιτική για την κυκλική οικονομία, τον περιορισμό των αποβλήτων και την κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης. Η πρώτη διαβούλευση για το θέμα θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου.

Το ΕΣΕΚ αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική και μοντέλο που εξετάζει τα θέματα στη σχέση κόστους-οφέλους, διατηρεί την εξωστρεφή πολιτική και τη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας που θέλει την Ελλάδα στο κέντρο ως ενεργειακό κόμβο, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Θωμάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει αυξημένες επενδύσεις από τα 33 στα 43,8 δισ. ευρώ που αναλύονται ως εξής:

- ΑΠΕ 9 δισ. ευρώ

- Υποδομές ενέργειας 5,5 δισ. ευρώ

- νέες θερμικές μονάδες 1,3 δισ. ευρώ

- δίκτυο διανομής 3,5 δισ. ευρώ

- διασυνοριακοί αγωγοί φυσικού αερίου 2,2 δισ. ευρώ

- δίκτυο και αποθήκευση αερίου 2 δισ.

- έρευνα και καινοτομία 800 εκατ. ευρώ

- ενεργειακή απόδοση 11 δισ. ευρώ

- διυλιστήρια 1,5 δισ. ευρώ

- κλιματική αλλαγή και διαχείριση πλημμυρών 2 δισ. ευρώ

- κυκλική οικονομία 5 δισ. ευρώ

Για την ηλεκτροκίνηση, η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλ. Σδούκου τόνισε ότι βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των προτεραιτήτων και μέχρι το 2030 στόχος είναι το 30% των νέων ταξινομήσεων (1 στα 3 νέα αυτοκίνητα) να είναι ηλεκτρικό. Η πρόβλεψη ειδικότερα για το 2030 είναι ότι θα ταξινομηθούν συνολικά 275.133 οχήματα εκ των οποίων τα 82.422 θα είναι ηλεκτρικά οχήματα.

Η κύρια πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα το 2030 θα είναι οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με 8 έως 9 GW έργων, μεγάλο μέρος των οποίων θα εγκατασταθεί σε γη της ΔΕΗ σε απολιγνιτοποιημένες περιοχές, ενώ αναμένεται να ξεμπλοκάρουν 4,5GW επενδύσεων από το τρέχον pipeline έργων, τόνισε ο κ. Θωμάς, προσθέτοντας ότι από το 2025 θα υπάρξουν και οι πρώτες επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι σε επίπεδο κόστους θα υπάρξει μείωση για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία, με δεδομένο ότι ο λιγνίτης έχει πλέον καταστεί ασύμφορος λόγω κόστους δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Ταυτόχρονα ο κ. Θωμάς τόνισε ότι θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις ΑΠΕ σε περιοχές όπου σήμερα λειτουργούν λιγνιτικά εργοστάσια ενώ θα χρηματοδοτηθούν συνολικά δράσεις για τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών αυτών στη μεταλιγνιτική εποχή, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Συνολικά για το επενδυτικό πρόγραμμα που είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί για την επίτευξη των στόχων του νέου ΕΣΕΚ, ο κ. Θωμάς τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια, χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ οι επενδύσεις στις ΑΠΕ καθώς είναι επικερδείς αναμένεται να χρηματοδοτηθούν κυρίως από ιδιωτικά κεφάλαια.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text