Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Δημόσιο: Διπλό φρένο στις προσλήψεις το 2020

Δημόσιο: Διπλό φρένο στις προσλήψεις το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δημόσιο: Διπλό φρένο στις προσλήψεις το 2020

Του Δ. Κατσαγάνη

Διπλό "φρένο" πατά η κυβέρνηση της Ν.Δ. στις µόνιµες αλλά και στις έκτακτες προσλήψεις προσωπικού στο Δηµόσιο από το 2020, µετά το µπαράζ των νέων προσλήψεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2016-2019. Στόχος δεν είναι άλλος από τον περιορισµό του συνολικού πλήθους των εργαζοµένων στο Δηµόσιο έως το 2021.

Ο "µηχανισµός" της µείωσης

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί -σύµφωνα µε αρµόδια στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ)- µε τα εξής "εργαλεία":

1. Μέσω της πρόσληψης νέου µόνιµου προσωπικού στις περιπτώσεις όπου οι κενές θέσεις δεν καλύπτονται µέσω των µετατάξεων και αποσπάσεων του υφιστάµενου προσωπικού.

- Η διαδικασία της "σύνδεσης" ανάµεσα στην "κινητικότητα" και τη διαδικασία των προσλήψεων εισάγεται, καταρχάς, στο νοµοσχέδιο το οποίο έφερε στη δηµόσια διαβούλευση ο ΥΠΕΣ, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, την περασµένη εβδοµάδα.

Σύµφωνα µε τη σχετική διάταξη, όλοι οι φορείς του Δηµοσίου µπορούν να υποβάλλουν αιτήµατα στην κυβέρνηση για µεταθέσεις προσωπικού, µαζί όµως µε µια έκθεση στην οποία θα περιγράφουν το προσωπικό που ήδη υπηρετεί σε καθένα φορέα, τις αποχωρήσεις που εκτιµώνται λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και τις τυχόν τρέχουσες διαδικασίες προσλήψεων.

Κύκλοι του ΥΠΕΣ, µάλιστα, επισηµαίνουν στο Capital.gr πως µπορεί να ισχύσει και το αντίστροφο: Δηλαδή η κυβέρνηση θα λαµβάνει υπόψη τις µετατάξεις που έχουν γίνει σε έναν δηµόσιο φορέα πριν εγκρίνει το πλήθος των νέων προσλήψεων το οποίο ζητά ο ίδιος ο φορέας για λογαριασµό του. Με άλλα λόγια, ορισµένες νέες προσλήψεις θα "κόβονται", εφόσον οι προς πλήρωση θέσεις "καλύπτονται" από το προσωπικό που µετατάσσεται σε αυτές από άλλες υπηρεσίες.

Εξάλλου, οι ίδιες πηγές τονίζουν στο Capital.gr ότι ο κανόνας 1:1 (σ.σ. µία πρόσληψη για καθεµία αποχώρηση) για το τακτικό προσωπικό, ο οποίος θα ισχύσει φέτος, θα λειτουργήσει ως "ταβάνι". Αυτό σηµαίνει πως η κυβέρνηση "δεν είναι υποχρεωµένη να εξαντλήσει το περιθώριο των προσλήψεων".

2. Σύµφωνα µε τους ίδιους κύκλους, η κυβέρνηση θα προχωρά στις διαδικασίες πρόσληψης έκτακτου προσωπικού µόνο στις περιπτώσεις που διαπιστωµένα δεν αρκεί το υπάρχον προσωπικό και εφόσον το αντέχουν τα οικονοµικά του κράτους.

- Σύµφωνα µε τις αποφάσεις του ΥΠΕΣ, εφεξής δεν θα προσλαµβάνεται κανένας νέος συµβασιούχος ορισµένου χρόνου χωρίς τη βεβαίωση του ΥΠΟΙΚ ότι υπάρχει δυνατότητα σχετικής πίστωσης του Προϋπολογισµού (βάσει των εκάστοτε δηµοσιονοµικών στόχων), αλλά και χωρίς την έγκριση του ΥΠΕΣ.

Ήδη στην 4η έκθεση αξιολόγησης της Κοµισιόν για την ενισχυµένη εποπτεία προβλέπεται µείωση των συµβασιούχων κατά 4.113 (8,3%) το 2020.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text