Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Χρ. Σταϊκούρας: Ο προϋπολογισμός αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού

Χρ. Σταϊκούρας: Ο προϋπολογισμός αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρ. Σταϊκούρας: Ο προϋπολογισμός αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού

Του Γιώργου Σ. Μπουρδάρα

Ρεαλιστικά αισιόδοξος εντός του ιδιότυπου μεταμνημονιακού καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και σε ένα διεθνές περιβάλλον ρευστό και έντονης αβεβαιότητας, δήλωσε αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Χρ. Σταϊκούρας, σήμερα από τη Βουλή, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού 2020 στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ο προϋπολογισμός «αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού. Επιδιώκει ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ενσωματώνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης στην οικονομία. Είναι προσανατολισμένος στην υποβοήθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα Προϋπολογισμό που αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία προχωράει με σταθερό και ιεραρχημένο βηματισμό στο ανοδικό σπιράλ της κανονικοποίησης, της αύξησης των βαθμών ελευθερίας και της ισχυροποίησης της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών για να συνεχίσει:

«Ο Προϋπολογισμός καταρτίσθηκε σε συνθήκες εντεινόμενης προσπάθειας για την πλήρη κανονικοποίηση της οικονομίας και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας, σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Το εξωτερικό περιβάλλον της χώρας χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη αβεβαιότητα. Η περιοχή των Βαλκανίων παρουσιάζει εστίες αστάθειας. Η Ανατολική Μεσόγειος διατρέχεται από κινδύνους, που τείνουν να διαμορφώσουν μια χαοτική κατάσταση. Η Ευρώπη διαπνέεται από γενικευμένη αμηχανία, που επιτείνεται από τη διαχείριση του Brexit, την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, των προβλέψεων για ασθενέστερη οικονομική μεγέθυνση, την κατεύθυνση και τις  σχέσεις άσκησης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Προϋπολογισμός του 2020 υπηρετεί συγκεκριμένους οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους, λαμβάνοντας υπόψη το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της ΝΔ, αυτό του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και τους περιορισμούς εντός των οποίων λειτουργεί η χώρα. Συγκεκριμένα, ο Προϋπολογισμός αποτυπώνει την υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη τα τελευταία έτη δημόσια συζήτηση αναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεσαία τάξη στην Ελλάδα, ο κ. Σταϊκούρας μεταξύ άλλων σημείωσε: «Τα μεσαία εισοδήματα, μέσα στην κρίση, κυρίως τα τελευταία χρόνια, συρρικνώθηκαν δραματικά. Στόχος της ΝΔ είναι αυτά τα εισοδήματα να τα ενισχύσει». Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τις προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε και επί του οποίου η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων αρχίζει το απόγευμα με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια τις προσεχείς δύο εβδομάδες, την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, στα 68 εκατ. ευρώ, και η εμπροσθοβαρή καταβολή του, ευνοώντας τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, καθώς και τις πρωτοβουλίες διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ως αναγκαία συνθήκη για να μειωθούν – περαιτέρω – τα φορολογικά βάρη στους πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Για την επίτευξη των στόχων μέσω της εξεύρεσης κονδυλίων, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για την «ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες την ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που προέκυψε μετά τον Ιούλιο του 2019, αφού καλύφθηκε το δημοσιονομικό κενό που είχε αφήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση».

Ως προς τους γενικότερους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας μεταξύ άλλων είπε πως είναι:

Πρώτον, η επίτευξη ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020.

Δεύτερον, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020

Τρίτον, η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

Τέταρτον, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Πέμπτον, η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.

Κλείνοντας δε αυτή την πρώτη παρέμβασή του, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε: «Ο στόχος για ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή επιβάλλει κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις, δημιουργικές συνθέσεις, εθνικό σχέδιο και σκληρή δουλειά από όλους. Απαιτεί πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ασφάλεια, αίσθημα δικαιοσύνης».

Πηγή: www.kathimerini.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text