Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ευημερεί η τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία της Ευρώπης

Ευημερεί η τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία της Ευρώπης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευημερεί η τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία της Ευρώπης

Εντυπωσιακή εξαίρεση ανάμεσα σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, για το σχετικά καλό βιοτικό της επίπεδο, αποτελεί η χώρα που για τον δυτικό κόσμο είναι «η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης». Ο λόγος για τη Λευκορωσία, τη χώρα που 28 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης διατηρεί ακόμη τις περισσότερες θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες της, τις περισσότερες μονάδες παραγωγής και κοινωνικές υπηρεσίες της, δηλαδή σχεδόν όλα όσα στήριζε άλλοτε ο κεντρικά σχεδιασμένος προϋπολογισμός της.

Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg Businessweek, δεν είναι ευρύτερα γνωστό στη Δύση ότι με την ημιτελή μετάβασή της στην οικονομία της αγοράς, μια μετάβαση με ρυθμούς χελώνας, η Λευκορωσία προσφέρει μια ζωή πολύ καλύτερη από όλες τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες εξαιρουμένων των τριών χωρών της Βαλτικής που έχουν προσχωρήσει στην Ε.Ε.

Η Λευκορωσία εμφανίζει χαμηλότερη ανισότητα από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ε.Ε. Και το σημαντικότερο είναι πως το ποσοστό του πληθυσμού της που ζει με λιγότερο από 5,5 δολάρια την ημέρα, όπως έχει οριστεί από την Παγκόσμια Τράπεζα ως το όριο της φτώχειας, είναι μικρότερο από το αντίστοιχο οποιασδήποτε άλλης χώρας του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ.  Δηλαδή το ποσοστό είναι μικρότερο από το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από  το όριο της φτώχειας περίπου στις μισές χώρες της  Ε.Ε.

«Πιστεύω πως η Λευκορωσία έχει τον δικό της μοναδικό δρόμο», σχολιάζει ο Αλεξάντερ Πιβοβάρσκι, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αρμόδιος για τη Λευκορωσία. Ο ίδιος υπογραμμίζει, μάλιστα, πως αυτός ο ιδιαίτερος δρόμος της Λευκορωσίας παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα που δεν έχουν εκτιμηθεί επαρκώς όπως η σταθερότητα.

Μιλώντας στο BloombergBusinessweek από το γραφείο του στο Μινσκ, ο κ. Πιβοβάρσκι παραδέχεται πως δεν θεωρεί βιώσιμο το οικονομικό μοντέλο της Λευκορωσίας. Πράγματι το οικονομικό αυτό μοντέλο φαίνεται να απειλείται από τους ίδιους λόγους που δεν μπορούν να το ακολουθήσουν άλλες χώρες. Οφείλει την ύπαρξή του και την επιβίωσή του στις επιδοτήσεις που προσφέρει η Ρωσία στη γειτονική της χώρα και μονίμως τμήμα της σφαίρας επιρροής της. Πρόκειται για επιδοτήσεις στον τομέα της ενέργειας, η αξία των οποίων ανέρχεται σε πολλά δισ. δολάρια, καθώς η Ρωσία πουλάει στη Λευκορωσία το πετρέλαιό της με πολύ μεγάλη έκπτωση.

Τώρα, όμως, η Μόσχα ετοιμάζεται να καταργήσει τα προνόμια στη γειτονική χώρα και μόνιμα τμήμα της σφαίρας επιρροής της. Τα διυλιστήρια της Λευκορωσίας ήδη πληρώνουν για το ρωσικό αργό το 80% της τιμής τους στη διεθνή αγορά, ενώ μόλις πριν από πέντε χρόνια πλήρωναν μόλις το 50%. Από το 2025 και μετά θα καταβάλουν το 100% της τιμής.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text