Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αύξηση ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας για UBS, Credit Suisse

Αύξηση ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας για UBS, Credit Suisse

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας για UBS, Credit Suisse

Επιπλέον 21,8 δισ. ευρώ (24 δισ. ελβετικά φράγκα) θα πρέπει να βάλουν στην άκρη την επόμενη πενταετία οι ελβετικές τράπεζες UBS και Credit Suisse, μετά την απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης να αυξήσει τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας για τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Πρόκειται για διεθνή τάση που καταγράφεται ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και αποσκοπεί στο να περιοριστούν οι διασώσεις τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων.

Η ελβετική κυβέρνηση αναθεώρησε τους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι μητρικές εταιρείες των δύο συστημικών τραπεζών της είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες στην περίπτωση που ξεσπάσει νέα κρίση, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου Τύπου της ελβετικής κυβέρνησης. Η Βέρνη προχώρησε στην αύξηση των ελάχιστων ορίων κεφαλαιακής επάρκειας για τις UBS και Credit Suisse, διότι ανησυχεί ότι στην περίπτωση νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους ενδέχεται να δεσμευθεί για την κάλυψη ζημιών από τις δραστηριότητες των δύο τραπεζών σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Εκπρόσωπος Τύπου της UBS δήλωσε ότι η τράπεζα λαμβάνει υπόψη της την εξέλιξη και ότι αυτή έχει ήδη περιληφθεί στα σχέδιά της για αύξηση των κεφαλαίων της. Η Credit Suisse ανακοίνωσε πως η εξέλιξη για αύξηση της ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας «δεν αποτέλεσε έκπληξη» και ότι έχει ήδη περιληφθεί στον σχεδιασμό της.

Η Βασιλεία ΙΙΙ

Οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να χρειαστεί να συγκεντρώσουν επιπλέον κεφάλαια ύψους 400 δισ. ευρώ ώστε να συμμορφωθούν με τον νέο κανονισμό Βασιλεία ΙΙΙ, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF) που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 21 Νοεμβρίου. Το νέο κανονιστικό πλαίσιο Βασιλεία ΙΙΙ, το οποίο διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις ΗΠΑ, έχει στόχο να ενισχύσει τη δυνατότητα των τραπεζών να απορροφούν δυνητικές ζημίες χωρίς να απειλούν την ευστάθεια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) είχε δημοσιεύσει μελέτη σύμφωνα με την οποία οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ε.Ε. θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά περίπου 25% ή κατά 135 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την EBF, η αύξηση των ελάχιστων ορίων κεφαλαιακής επάρκειας στο πλαίσιο του κανονισμού Βασιλεία ΙΙΙ θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το κέρδος για την ανάπτυξη λόγω της ενίσχυσης της ασφάλειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ρύθμιση θα οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων και τελικά σε απώλεια ανάπτυξης ίση με το 0,4% το ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είχε δηλώσει στις 12 Νοεμβρίου πως παρ’ όλο που οι νέες απαιτήσεις επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Ε.Ε. «δεσμεύεται να εφαρμόσει πιστά τις τελικές μεταρρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ». Η Κομισιόν θα ετοιμάσει νομοθετική πρόταση για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Βασιλείας ΙΙΙ μέχρι το τέλος του 2020, είχε πει ο κ. Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα εξαντλήσει ολόκληρη τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2026, που προβλέπεται από το νέο κανονιστικό πλαίσιο.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text