Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Διεθνείς πληρωμές σε γουάν δρομολογεί η Βενεζουέλα

Διεθνείς πληρωμές σε γουάν δρομολογεί η Βενεζουέλα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διεθνείς πληρωμές σε γουάν δρομολογεί η Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει τις διεθνείς συναλλαγές της σε γουάν. Ειδικότερα, ο κρατικός πετρελαϊκός όμιλος της Βενεζουέλας, PDVSA, έχει κάνει αυτή την πρόταση σε προμηθευτές και εργολάβους με τους οποίους συνεργάζεται. Τα σχετικά ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του. Η απόφαση αυτή, που ελήφθη τους τελευταίους μήνες, είναι ένα δείγμα τού πώς το Καράκας αναζητεί νέους τρόπους να κάνει τις πληρωμές με τους έξωθεν συναλλασσόμενους, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις – οι κυρώσεις έχουν στόχο να πιέσουν τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να αποχωρήσει, κι έτσι τον εμποδίζουν να έχει πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Reuters, έχουν κάνει την πρόταση προφορικά σε τουλάχιστον τέσσερις ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα της Βενεζουέλας. Στις έγκυρες πηγές συγκαταλέγονται δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τρία άτομα από ιδιωτικές εταιρείες είτε στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών είτε του πετρελαίου. Το Reuters δεν κατόρθωσε να διαπιστώσει εάν έχει διεξαχθεί κάποια συναλλαγή σε κινεζικό νόμισμα. Οι δημόσιες εταιρείες της Βενεζουέλας είχαν κατά παράδοση συναλλαγές με ιδιώτες, χρησιμοποιώντας είτε το μπολιβάρ, το εθνικό νόμισμα, είτε δολάρια. Αλλά ο υπερπληθωρισμός και οι κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες απαγορεύουν στις αμερικανικές εταιρείες να έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με τον δημόσιο τομέα της Βενεζουέλας, περιπλέκουν τις συνήθεις διαδικασίες.

Η πρόταση για το γουάν διατυπώθηκε αφότου η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η εταιρεία PDVSA έκαναν πληρωμές με ευρώ σε ορισμένους προμηθευτές και εργολάβους. Τα ευρώ είχαν περιέλθει στην  κατοχή τους από πωλήσεις πετρελαίου και χρυσού. Βέβαια, το να μπορέσει το Καράκας να πληρώνει σε γουάν θα του δώσει το πλεονέκτημα να χρησιμοποιήσει κεφάλαια που έχει στην Κίνα, χωρίς να χρειαστεί να προσεγγίσει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εντούτοις, δύο από τις καλά πληροφορημένες πηγές δήλωσαν ότι η διαδικασία να ανοίξεις λογαριασμό σε κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποδεικνύεται περίπλοκη. Ο πετρελαϊκός όμιλος PDVSA και η Τράπεζα της Βενεζουέλας επί μακρόν διατηρούν λογαριασμούς στην Κίνα και αυτό εν μέρει έχει να κάνει με παλαιά συμφωνία χρηματοδότησης, προ δεκαετίας και πλέον. Στο πλαίσιο αυτό, το Πεκίνο δάνεισε περισσότερα από 50 δισ. δολάρια στη Βενεζουέλα με αντάλλαγμα πετρέλαιο. Η Τράπεζα της Βενεζουέλας διαθέτει κεφάλαια άνω των 700 εκατ. δολαρίων σε γουάν σε λογαριασμό της αντίστοιχης Τράπεζας της Κίνας. Αναφέρεται, τέλος, πως τα έλαβε ως αποζημίωση προ μηνών για εξαγωγές πετρελαίου.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text