Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του έτους το νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο περιλαμβάνει πιο φιλόδοξους στόχους σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.Συνολικά για το επενδυτικό πρόγραμμα που είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί για την επίτευξη των στόχων του νέου ΕΣΕΚ, θα αξιοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια, χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ οι επενδύσεις στις ΑΠΕ καθώς είναι επικερδείς αναμένεται να χρηματοδοτηθούν κυρίως από ιδιωτικά κεφάλαια. (εδώ)

Αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας, παρά την επιβράδυνση στην Ευρώπη, με ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων και της κατανάλωσης, προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας. «Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη έχει πέσει μία εκατοστιαία μονάδα και αυτό επηρεάζει τις εξαγωγές μας, βαίνει αυξανόμενος» τόνισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι «οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας είναι για 1,9% φέτος, όσο περίπου και πέρυσι, αλλά και για 2,4% του χρόνου» (εδώ). Δείτε σχετικό άθρο για την αύξηση καταθέσεων, μείωση των δανείων τον Οκτώβριο εδώ.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Νοέμβριο στις 107,0 μονάδες από 106,7 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Αύξηση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI), επίσης, στην Ευρωζώνη (στις 101,3 από 100,8 μονάδες) και την ΕΕ (στις 100,0 από 99,1 μονάδες).Η αύξηση του ESI στην Ελλάδα προέκυψε από τη βελτίωση του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών (στις 17,8 από 15,4 μονάδες) και τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -6,8 από -8,4 μονάδες). Η εμπιστοσύνη υποχώρησε ελαφρά στους τομείς της βιομηχανίας (στις 1,4 από 1,9 μονάδες), του εμπορίου (στις 25,0 από 26,3 μονάδες) και των κατασκευών (στις -51,7 από -50,4 μονάδες). (εδώ)

H οικονομική επιβράδυνση θα συνεχιστεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020, πριν η Κίνα οδηγηθεί σε συγκρατημένη οικονομική ανάκαμψη, η οποία θα επεκταθεί και το 2021. Αυτό σημαίνει ότι η επικέντρωση των επενδυτών στην αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί ενώ θα υπάρξουν στη συνέχεια σημαντικές ευκαιρίες στις μετοχές και κυρίως στις αναδυόμενες αγορές. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του Sebastien Galy, ανώτερου στρατηγικού αναλυτή της Nordea Asset Management, για τις προοπτικές των αγορών το 2020, με την αγορά ομολόγων της Ελλάδας να αποτελεί, όπως εκτιμά, και το νέο έτος, ένα μεγάλο "buy". (εδώ)

Ένα νέο Βαρόμετρο Οικονομικής Ευημερίας για την Ευρώπη, που περιλαμβάνει ανησυχητικά στοιχεία για την Ελλάδα, παρουσίασε η Σουηδική Intrum AB. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε και δημοσιοποίησε το Bloomberg, η Γερμανία και η Αυστρία κατέκτησαν την κορυφή της λίστας οικονομικής ευημερίας, ενώ η Ελλάδα και η Λιθουανία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.  Η έρευνα για την οικονομική ευημερία, σύμφωνα με το Bloomberg, έγινε με βάση τη δυνατότητα των πολιτών να πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς και τους φόρους τους, την «ελευθερία» τους από οικονομικές υποχρεώσεις και το αν είναι σε θέση να αποταμιεύουν. (εδώ)

Σε θετικό έδαφος διατηρείται η πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατα το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2019. Ύστερα από την κάμψη που καταγράφηκε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο επανεμφανίστηκαν σημάδια δυναμικής, παρά την έντονη αβεβαιότητα και τα εμπόδια που αναδύονται διαρκώς στο παγκόσμιο εμπόριο (BREXIT, δασμοί Τραμπ). Οι Έλληνες εξαγωγείς συνεχίζουν την προσπάθεια να επεκτείνουν το διεθνές αποτύπωμά τους και να διεισδύσουν σε νέες αγορές.Οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, για το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2019, αυξάνονται συνολικά κατά 544 εκατ. ευρώ ή κατά 2,2% και ανήλθαν σε 24,93 δισ. ευρώ από 24,39 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 16,71 δισ. ευρώ από 15,92 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 791,5 εκατ. ευρώ ή κατά 4,97%. (εδώ)

Διπλό "φρένο" πατά η κυβέρνηση της Ν.Δ. στις µόνιµες αλλά και στις έκτακτες προσλήψεις προσωπικού στο Δηµόσιο από το 2020, µετά το µπαράζ των νέων προσλήψεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2016-2019. Στόχος δεν είναι άλλος από τον περιορισµό του συνολικού πλήθους των εργαζοµένων στο Δηµόσιο έως το 2021.Ήδη στην 4η έκθεση αξιολόγησης της Κοµισιόν για την ενισχυµένη εποπτεία προβλέπεται µείωση των συµβασιούχων κατά 4.113 (8,3%) το 2020. (εδώ)

Τα ισχυρά αποτελέσματα στα αριθμολαχεία, οι δυναμικές επιδόσεις στην δραστηριότητα των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) και η συνεχής βελτίωση των επιδόσεων του αθλητικού στοιχηματισμού συνεισέφεραν στις θετικές επιδόσεις του τρίτου τριμήνου του 2019, επιβεβαιώνοντας την αναπτυξιακή δυναμική του ΟΠΑΠ και τα σημαντικά οφέλη που έχουν προκύψει από το μετασχηματισμό της εταιρείας. "Λίγες εβδομάδες πριν το 2020, το έτος κορύφωσης για την υλοποίηση του Οράματος 2020, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτύχουμε του στόχους μας για το σύνολο του 2019, χάριν στη σκληρή δουλειά της Ομάδας του ΟΠΑΠ, τις επενδύσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουμε πραγματοποιήσει", τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ντάμιαν Κόουπ. (εδώ)
Παράλληλα ο ΟΠΑΠ εξετάζει την έκδοση νέου ομολόγου, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία που συνεχίζει να υπάρχει στην αγορά καθώς και τη συνέχιση της όρεξης των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα, μετά και τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στις προοπτικές της Ελλάδας.(εδώ)

Αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών κατά 1,9% στα 254,36 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο όμιλος Πλαστικά Θράκης για το εννεάμηνο του 2019, ενώ τα ενοποιημένα EBITDA ενισχύθηκαν 1,2% και ανήλθαν σε 25,47 εκατ. ευρώ.Όπως σημειώνει η εισηγμένη σε σχετική ανακοίνωση, τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το α’ εξάμηνο του έτους, αν και η κερδοφορία του γ’ τριμήνου ήταν βελτιωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης. (εδώ)

Η Prodea Investments ανακοίνωσε ότι o κύκλος εργασιών του Ομίλου για το εννεάμηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 44,2% και ανήλθε σε €131,1 εκατ., έναντι €90,9 εκατ. το εννεάμηνο του 2018. Η εν λόγω αύξηση, σύμφωνα με την εταιρεία, οφείλεται κυρίως στην αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα της εταιρείας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και το εννεάμηνο του 2019.Τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα ανήλθαν σε €71,8 εκατ. έναντι κέρδους €29,3 εκατ. για το εννεάμηνο του 2018. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη περιόδου του Ομίλου για το εννεάμηνο του 2019 ανήλθαν σε €127,5 εκατ. (έναντι κερδών €79,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2018) καταγράφοντας αύξηση 60,3%.Η Εσωτερική Αξία (NAV) του Ομίλου την 30ή Σεπτεμβρίου 2019 ανήλθε σε €1.328,6 εκατ. ή €5,20 ανά μετοχή έναντι €1.286,6 εκατ. και €5,04 ανά μετοχή αντίστοιχα την 31η Δεκεμβρίου 2018.(εδώ)

Σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δώδεκα μηνών προβλέπεται η BriQ Properties να χρησιμοποιήσει το σύνολο των 50 εκατ. ευρώ που θα αντλήσει από την υλοποιημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αποκτώντας ακίνητα υψηλής απόδοσης ενοικίου. «Έχουμε ήδη επενδύσει 11 εκατ. ευρώ, με κεφάλαια που αντλήσαμε από προσωρινό δανεισμό (bridge finance) και επιπλέον υπάρχει σειρά ακινήτων που έχουμε εντοπίσει προκειμένου να τα αποκτήσουμε. Εκτιμώ ότι θα έχουμε διαθέσει τα χρήματα της ΑΜΚ σε λιγότερο από ένα έτος», υποστήριξε ο πρόεδρος της εισηγμένης Θεόδωρος Φέσσας. (εδώ)

Με «BB» και σταθερό outlook αξιολογεί αρχικά η Fitch την Ελλάκτωρ και την θυγατρική Ellaktor Value PLC που θα εκδώσει το ευρωομόλογο 600 εκατ. ευρώ του ομίλου. Όπως επισημαίνει ο οίκος η τελική αξιολόγηση θα εξαρτηθεί από την μελέτη των οριστικών στοιχείων τα οποία θα ενσωματωθούν σε όσα έχει ήδη λάβει ο οίκος. (εδώ)

 

Στο 7,5% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2019 έναντι 7,6% που ήταν τον Σεπτέμβριο και 8% που ήταν τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που σημειώθηκε στην ευρωζώνη μετά τον Ιούλιο του 2008. Στην ΕΕ η ανεργία διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 6,3% παραμένοντας αμετάβλητη έναντι του προηγούμενου μήνα κι ενώ υποχώρησε από το 6,7% τον Οκτώβριο του 2018. (εδώ)

Στο 1% αναμένεται να ενισχυθεί ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το Νοέμβριο από 0,7% τον Οκτώβριο σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat. Όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να καταγράψουν την υψηλότερη ετήσια αύξηση το Νοέμβριο (2,0% σε σύγκριση με 1,5% τον Οκτώβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (1,9% από 1,5% τον Οκτώβριο),  τα βιομηχανικά αγαθά εκτός της ενέργειας (0,4% από 0,3% τον Οκτώβριο) και η ενέργεια (-3,2% από -3,1% τον Οκτώβριο). (εδώ)

Το σοβαρότερο χτύπημα από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου υφίσταται το τρίτο τρίμηνο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τις είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G20).Στο σύνολο των είκοσι οικονομιών οι εμπορικές συναλλαγές παρέμειναν αδύναμες το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. H αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit) και η εξασθένηση της γερμανικής βιομηχανίας επιτείνουν την αναστάτωση που ήδη έχει προκληθεί από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο. Ειδικότερα, η κάμψη του εμπορίου στην Ε.Ε. ήταν σοβαρή και εμφανής σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της. Οι εξαγωγές στη Γαλλία ελαττώθηκαν κατά 3,6% και κατά 1,7% οι εισαγωγές, ενώ στη Γερμανία η αντίστοιχη κάμψη ήταν της τάξεως του 0,4% και 1,8% (εδώ). Δείτε την πλήρη έκθεση του ΟΟΣΑ εδώ.

Ένα πράγμα προκύπτει με σιγουριά από την επικείμενη δημοσίευση των νέων οικονομικών στοιχείων της Κίνας. Τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΑΕΠ θα τραβήξουν υπερβολικά μεγάλη προσοχή.Πολλοί παρατηρητές θα πουν ότι οι πολιτικές επιρροές έχουν μεταβάλει τα αποτελέσματα. Εξάλλου, το ΑΕΠ της Κίνας είναι υπερβολικά σημαντικό, ώστε να αφεθεί αποκλειστικά στα χέρια όσων διαχειρίζονται τα στοιχεία. Αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, το πραγματικό ΑΕΠ έχει μετατραπεί σε άγκυρα για την οικονομία. Η αξία του ΑΕΠ και οι μεταβολές του πλάθουν τη νοοτροπία των επιχειρηματιών, των ξένων επενδυτών και των πολιτικών. Δυστυχώς, αυτή η άγκυρα ολισθαίνει στη λάσπη της οικονομικής πολυπλοκότητας. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text