Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Οι εισηγμένες ανεβάζουν τα budget του 2020

Οι εισηγμένες ανεβάζουν τα budget του 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι εισηγμένες ανεβάζουν τα budget του 2020

Του Στέφανου Κοτζάμανη

Υψηλότερους στόχους πωλήσεων και κερδών περιλαμβάνουν οι προϋπολογισμοί των εισηγμένων εταιρειών για το 2020. Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες καθώς «βλέπουν» τόνωση της εγχώριας ζήτησης και φιλικότερο περιβάλλον.

Η δημιουργία θετικών προσδοκιών για την πορεία της εγχώριας οικονομίας ωθεί τις εισηγμένες εταιρείες να ανεβάσουν τους οικονομικούς τους στόχους για το 2020, σε μια περίοδο που έχουν ήδη ξεκινήσει να εκπονούν τους προϋπολογισμούς τους για το επόμενο έτος.

«Οι προϋπολογισμοί κάθε επόμενης χρονιάς ολοκληρώνονται μέσα στο Νοέμβριο ή έστω στις αρχές κάθε Δεκεμβρίου. Οι προσδοκίες που επικρατούν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των προβλέψεων και των στόχων για την επόμενη χρονιά. Το θετικό είναι ότι φέτος οι προσδοκίες είναι ανοδικές, τόσο γιατί αναμένεται υψηλότερη ζήτηση όσο και γιατί διαφαίνεται ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, μέσα και από τη μείωση της φορολογίας», υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένου ομίλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι περισσότερες διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών αναγνωρίζουν τη βελτιωμένη εικόνα που επικρατεί κατά τους τελευταίους μήνες στην αγορά, υποστηρίζοντας ωστόσο πως η όποια τόνωση της ζήτησης είναι εύθραυστη και πως χρειάζεται να γίνουν αρκετά πράγματα ακόμη, προκειμένου οι επιχειρηματίες να πειστούν ότι η οικονομία θα μπει σε έναν ενάρετο μακροπρόθεσμο κύκλο, χωρίς πισωγυρίσματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι περισσότερες διοικήσεις:

Δείχνουν έτοιμες να ανεβάσουν τα budget της επόμενης χρονιάς, θεωρώντας πως το βασικό σενάριο θα περιλαμβάνει αύξηση πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας.

Στους εναλλακτικούς προϋπολογισμούς τους, υπερισχύει το θετικό σενάριο από το αρνητικό, εξετάζοντας σενάρια για επιπλέον επενδύσεις και επεκτατικές κινήσεις.

Από τη μια πλευρά, υπάρχουν εκείνοι οι επιχειρηματίες που δείχνουν επιφυλακτικοί για την πορεία της ζήτησης, όπως για παράδειγμα ο πάντοτε συντηρητικός CEO της Jumbo Απόστολος Βακκάκης, ο οποίος αμφισβητεί το κατά πόσο οι όποιοι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα περάσουν στην κατανάλωση (για τον λόγο αυτό κρατάει σε χαμηλά επίπεδα την προβλεπόμενη αύξηση πωλήσεων της εταιρείας του).

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι εκτιμήσεις του Κων/νου Νάκα (προέδρου της εισηγμένης Μουσικός Οίκος Νάκα), ο οποίος παραδέχεται μεν μια περιορισμένη τόνωση της ζήτησης, ωστόσο τηρεί στάση αναμονής για το κατά πόσο αυτή θα διατηρηθεί και στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η ΤΙΤΑΝ θεωρεί πως η σταδιακή θετική πορεία της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου θα συνεχιστεί, συμπληρώνοντας πως «η επανεκκίνηση μεγάλων έργων που πλέον μετατίθεται για την επόμενη χρονιά διατηρεί τις προσδοκίες για επαναδραστηριοποίηση του κλάδου κατασκευών μεσοπρόθεσμα. Εκτιμάται επίσης ότι η γενικότερη ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να εξελίσσεται θετικά. Συνολικά, υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις ότι η αγορά σταδιακά εισέρχεται σε πορεία θετικής ανάπτυξης».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι εκτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου ακινήτων, οι περισσότερες εκ των οποίων δρομολογούν κεφαλαιακές ενισχύσεις προκειμένου να εκμεταλλευθούν την προβλεπόμενη ανοδική τάση στο εγχώριο real estate. Έτσι, εισηγμένες όπως η Lamda DevelopmentΛΑΜΔΑ 0,00% (λόγω Ελληνικού), η Prodea, η Trastor και η BriQ Properties προχωρούν σε αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων, κίνηση που θα κάνει και η Pasal Development, προκειμένου να προσελκύσει ως στρατηγικό επενδυτή τη Sterner Stenhus του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη.

Πολλοί θεωρούν ως σημαντικό στοιχείο αλλαγής της τάσης στην οικονομία (πρόδρομος δείκτης), το γεγονός ότι η ζήτηση για καύσιμα κίνησης άρχισε να ανακάμπτει από το φετινό καλοκαίρι, διακόπτοντας την πολυετή πτωτική της πορεία (θετικός επηρεασμός των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών).

Αισιόδοξος δηλώνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (αύξηση παραγωγής +4,9% στο πρώτο φετινό οκτάμηνο), υποστηρίζοντας ότι κατά τα επόμενα χρόνια η αύξηση της ζήτησης θα συνεχιστεί με ρυθμούς ανώτερους του πληθωρισμού.

Στον κλάδο της πληροφορικής, οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των δημοσίων έργων είναι «φορτωμένες» με συμβόλαια, που κατά κύριο λόγο θα κληθούν να υλοποιήσουν μέσα στο 2020.

«Την επόμενη χρονιά θα δούμε μια μεγάλη άνοδο των οικονομικών μας επιδόσεων, η οποία όμως δεν θα είναι διατηρήσιμη το 2021», υποστηρίζει οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας. Επιπλέον, βλέποντας την τόνωση της ζήτησης για υπηρεσίες πληροφορικής και στον ιδιωτικό τομέα, σημαντικές επεκτατικές κινήσεις σχεδιάζουν αρκετές εταιρείες του κλάδου, όπως π.χ. η Entersoft, η Epsilon Net (δρομολογούν για τον σκοπό αυτό και αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων) και η μη εισηγμένη SoftOne.

Σε κάθε περίπτωση, ενισχυτικά των προσδοκιών για το 2020 λειτουργεί και η κυβερνητική πολιτική για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, τόσο σε γενικό επίπεδο (θετική επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στην καθαρή κερδοφορία των επιχειρήσεων, με ό,τι αυτά σημαίνουν για την εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις) όσο και σε επιμέρους κλαδικές δραστηριότητες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κλάδος αυτοκινήτου. «Η πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει φορολογικά κίνητρα για την αγορά "καθαρών" αυτοκινήτων, μπορεί να έχει μετριάσει προς το παρόν τη ζήτηση -επειδή δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα μέτρα- αλλά αναμφίβολα θα λειτουργήσει θετικά για τον κλάδο από το 2020». υποστηρίζει διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text