Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Φθηνό, παρά την παγκόσμια πρωτιά, θεωρούν το Χ.Α. οι ξένοι οίκοι

Φθηνό, παρά την παγκόσμια πρωτιά, θεωρούν το Χ.Α. οι ξένοι οίκοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φθηνό, παρά την παγκόσμια πρωτιά, θεωρούν το Χ.Α. οι ξένοι οίκοι

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει καταφέρει να κρατήσει τα σκήπτρα των υψηλότερων αποδόσεων διεθνώς εδώ και πολλούς μήνες, παρά το γεγονός ότι το ράλι σταμάτησε τις παραμονές των εκλογών του Ιουλίου και ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί και σήμερα να κινείται στις παρυφές των 900 μονάδων, που αποτελούν και το υψηλό έτους. Τα κέρδη της τάξης του 45% που συνεχίζει να σημειώνει από τις αρχές του έτους, δεν "τρόμαξαν" τους επενδυτές αλλά αντίθετα έχουν βάλει το Χ.Α. έντονα στο ραντάρ των διεθνών επενδυτικών οίκων οι οποίοι εμφανίζονται μάλιστα πρόθυμοι να συστήσουν τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά κατατάσσοντάς την μεταξύ αυτών που θα ξεχωρίσουν και το 2020.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως παρά τα κέρδη που ξεπερνούν ακόμη και το 500% για κάποιους τίτλους, και το 100% για 25 μετοχές από την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση μεταξύ των οποίων και οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική), οι διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών "φθηνό", ενώ δίνουν σημαντικά περιθώρια ανόδου μέσω των τιμών-στόχων τους, στο επόμενο διάστημα.

Όπως σχολιάζουν στο "Κεφάλαιο" παράγοντες της αγοράς, με τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές να μην έχουν καν υπερβεί τις τιμές που είχαν κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου (πλην της Εθνικής Τράπεζας που την έχει ξεπεράσει οριακά), οι προοπτικές για το Χ.Α. δεν μπορεί να μην είναι θετικές, μετά και την ενεργοποίηση του σχεδίου "Ηρακλής" για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων των τραπεζών καθώς και τις εντατικές κινήσεις στις οποίες προχωρούν οι διοικήσεις τους με τις τιτλοποιήσεις δανείων.

Bullish για το Χ.Α. οι ξένοι

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών "μαγνητίζουν" τα βλέμματα όλο και περισσότερων οίκων, οι οποίοι είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές του και συνεχίζουν να συστήνουν στους πελάτες τους αγορά των ελληνικών μετοχών. Πριν από μερικές ημέρες, η HSBC αναβάθμισε το Χ.Α. τονίζοντας πως τα θετικά βασικά μακροοικονομικά μεγέθη αναμένεται να έχουν θετικές επιπτώσεις στην αγορά μετοχών, ενώ σε έκθεσή της για τις προοπτικές του 2020, η Jefferies συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν θετικοί στις ελληνικές μετοχές. Παράλληλα, αναλυτές μιλώντας στο Bloomberg σημείωσαν πως αναμένουν η θετική τάση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να συνεχιστεί και το 2020.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Jefferies, οι ελληνικές μετοχές μπορεί να φαίνεται πως έχουν πιάσει "ταβάνι" μετά τα τεράστια κέρδη από τις αρχές του χρόνου που έχουν φέρει (και κρατούν) την ελληνική αγορά στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς, ωστόσο παραμένουν bullish. Όπως τονίζει, τόσο το μακροοικονομικό τοπίο όσο και ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση. Οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα αυξάνονται, η Ελλάδα προχώρησε στην πλήρη άρση των capital controls πριν από μερικούς μήνες και να καταφέρνει να δανειστεί από τις αγορές με αρνητικά επιτόκια στις δημοπρασίες εντόκων τριών μηνών, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης της PMI δεν έχει πέσει κάτω από τις 50 μονάδες ούτε μία φορά, από το 2018.

Αποτίμηση

Παράλληλα, σημειώνει πως οι ξένες άμεσες επενδύσεις καταγράφουν σταθερή αύξηση και διαμορφώνονται περίπου στο 2,5% του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ το σχέδιο "Ηρακλής" αναμένεται να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν σημαντικό μέρος του αποθέματος των "κόκκινων" δανείων.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο απολαμβάνει, όπως τονίζει η Jefferies, μια αναγέννηση, αλλά αυτό δεν συνοδεύεται από σημαντικές εισροές κεφαλαίων στις μετοχές. Αυτό που είναι σημαντικό, επισημαίνει, η αγορά μετοχών της Ελλάδας είναι φθηνή και μάλιστα πολύ φθηνότερη από την αγορά κρατικών ομολόγων. Το Χ.Α. διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/Ε 12μηνου στο 11,8x, δείκτη λογιστικής αξίας P/B στο 0,79x, μερισματική απόδοση 3,4% και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 6,7%, σημειώνει η Jefferies. Έτσι, συστήνει στους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικές μετοχές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, το p/e του Χ.Α διαμορφώνεται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα παρά τη σημαντική άνοδο των αποδόσεων, και συγκεκριμένα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 14,6 το 2019 – σε σύγκριση με το 15,1 για τον δείκτη DAX της Γερμανίας και το 16,1 για τον πανευρωπαϊκό δείκτη, ενώ το 2020 διαμορφώνεται στο 11,4 το 2020 και στο 9,8 το 2021. Η μερισματική απόδοση στου Χ.Α. τοποθετείται στο 2,7% σύμφωνα με τα στοιχεία της Citigroup, ενώ η εκτιμώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή είναι στο στο 55,7% για φέτος και στο 25,4% το 2020.

Στο ραντάρ των fund managers

Από την πλευρά του, το Bloomberg εκτιμά ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα μπει ακόμα πιο έντονα στο ραντάρ των funds managers. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Mazars Financial Planning, Γιώργο Λαγαρία, το "κλειδί" για να ξεκλειδώσει περαιτέρω αξία στις ελληνικές μετοχές είναι η αγορά ομολόγων και τα τρέχοντα επίπεδα των αποδόσεών τους καθώς και αυτά των CDS δείχνουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει και ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το προβληματικό παιδί της Ευρώπης.

Επίσης, αναφέρει, ανοίγει η πόρτα ώστε τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο QE της ΕΚΤ, το οποίο και αποτελεί καταλύτη για άνοδο των τιμών των assets. Αν και υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση θα δούμε περισσότερο momentum για τις ελληνικές μετοχές το 2020.

"Η Ελλάδα παραμένει ελκυστική για εμάς", επισημαίνει στο πρακτορείο ο Εμίελ βαν ντεν Χεϊλίγκενμπεργκ, επικεφαλής χαρτοφυλακίου στη Legal & General Investment Management. Αν και το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλό, τα θετικά στοιχεία στην ελληνική οικονομία είναι πολλά, όπως ο δείκτης ΡΜΙ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Όπως προσθέτει, παράλληλα αυξάνονται και οι πιθανότητες για αναβάθμιση της Ελλάδας σε "επενδυτική βαθμίδα".

Οι τιμές-στόχοι των τραπεζών και τα επίπεδα των ΑΜΚ

Στην πρώτη γραμμή της διαδικασίας του re-rating του Χ.Α. και η μελλοντική απόδοσή του θα είναι συνυφασμένη με την πορεία των τραπεζικών τίτλων, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις των οίκων για τις προοπτικές τους γίνονται όλο και πιο θετικές μετά και το σχέδιο "Ηρακλής" το οποίο δρομολογείται άμεσα.

Η HSBC σε πρόσφατο σημείωμά της τόνισε πως οι θετικές εξελίξεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας δεν έχουν μεταφραστεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες, ωστόσο το κλίμα γύρω από την Ελλάδα θα συνεχίσει να βελτιώνεται, με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τους δείκτες οικονομικού κλίματος να αυξάνονται, τα spreads των ελληνικών ομολόγων να συρρικνώνονται και τις τιμές των ακινήτων να σημειώνουν άνοδο. Έτσι, όπως τόνισε, μία πιο θετική στάση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι απόλυτα δικαιολογημένη τη στιγμή που οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν μείνει "πίσω" το τελευταίο διάστημα παρά τις ισχυρές επιδόσεις που καταγράφονται φέτος.

Ίσως ο πιο σημαντικός καταλύτης για την οικονομία και την αγορά μετοχών της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, όπως επισημαίνει η Jefferies. Ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει τον τραπεζικό κλάδο να σημειώσει μία αυτοσυντηρούμενη ανάκαμψη, είναι η διατήρηση των πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών στην οικονομία και η αύξηση των ροών ξένων άμεσων επενδύσεων.

Ο Δημήτρης Δαρδάνης, επικεφαλής θεσμικών επενδυτών της Piraeus Securities, σημειώνει ότι τα μελλοντικά κέρδη θα εξαρτηθούν από τη σταθερή υλοποίηση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων και από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων ενώ παράλληλα θα συνεχίζουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

H ΑΒΝ Amro σημειώνει από την πλευρά της πως το μέλλον φαίνεται πολύ πιο φωτεινό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά τον "Ηρακλή", ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα τραπεζικά projects στην Ευρώπη, με τη μείωση των δανείων αυτών να καθιστά τον τραπεζικό τομέα πιο ανθεκτικό και αποφασιστικό, επιτρέποντας στις τράπεζες να συνεχίσουν να διευκολύνουν τη δανειοδότηση μιας οικονομίας σε δύσκολες στιγμές. Με το σχέδιο αυτό, όπως τονίζει, από τότε που εφαρμόστηκε στην Ιταλία τον Φεβρουάριο του 2016, τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) έχουν σημειώσει βουτιά κατά περισσότερο από 130 δισ. ευρώ και από το 18% των συνολικών δανείων έχουν μειωθεί σήμερα κάτω από το 8%. Ο "Ηρακλής" θα μειώσει τον κίνδυνο στο τραπεζικό σύστημα, θα κάνει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα ισχυρότερο και τελικά θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ολική επαναφορά

Η "ολική επαναφορά" των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αυτό το έτος μετά το έντονο σφυροκόπημα του 2018, έχει στείλει τις τιμές των περισσότερων από αυτές στα όρια των αυξήσεων κεφαλαίου που έγιναν το 2015, δηλαδή της τρίτης κατά σειρά ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, με την Εθνική Τράπεζα μάλιστα να την ξεπερνά. Ως αποτέλεσμα, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως κομβικό σημείο για το Χ.Α. θα αποτελέσει όταν οι περισσότερες από αυτές (καθώς για την Πειραιώς η απόσταση είναι ακόμη μεγάλη παρά το ράλι της μετοχής της που ξεπερνά το 270% από τις αρχές του έτους) βρεθούν "άνετα" πάνω από αυτά τα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εθνική Τράπεζα είχε τιμή ΑΜΚ το 2015 (προσαρμοσμένη) στα 3,00 ευρώ, η Alpha Βank είχε τιμή ΑΜΚ το 2015 στα 2 ευρώ και η Eurobank είχε τιμή ΑΜΚ το 2015 στο 1 ευρώ έκλεισε στα 0,9080 ευρώ. Η Πειραιώς είναι η μόνη που έχει πολλή ακόμη απόσταση να διανύσει, με την τιμή ΑΜΚ το 2015 (προσαρμοσμένη) να είχε διαμορφωθεί στα 6 ευρώ.

Το σημαντικό προς το παρόν είναι πως οι (ανεβασμένες) τιμές-στόχοι που δίνουν οι ξένοι οίκοι για τις τράπεζες διαμορφώνονται ως επί το πλείστον όχι μόνο υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδά τους στο ταμπλό, αλλά και από τις ΑΜΚ του 2015.

- Η HSBC, η οποία δίνει σύσταση buy και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, δίνει τιμή-στόχο για την Eurobank στο 1,04 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,30 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,48 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,40 ευρώ.

- Η Bank of America, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα και πάλι την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, δίνει τιμή-στόχο τα 2,04 ευρώ για την Alpha Bank, το 1,12 ευρώ για την Eurobank, τα 3,04 για την Εθνική Τράπεζα και τα 3,04 ευρώ επίσης για την Πειραιώς.

- H J.P. Morgan, η οποία επίσης ξεκίνησε πρόσφατα την κάλυψη και πάλι των ελληνικών τραπεζών, διατηρεί την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στο 1,5 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς ο στόχος διαμορφώνεται στα 2,4 ευρώ, δίνει τιμή-στόχο το1,3 ευρώ για τη Eurobank και τα 3,9 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

- Η πιο επιφυλακτική Morgan Stanley δίνει τιμή-στόχο για την Alpha Bank το 1,70 ευρώ, για την Eurobank το 0,90 ευρώ, για την Πειραιώς τα 2 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα τα 3,10 ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text