Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εκτινάχθηκε ο τζίρος στις συναλλαγές CDS

Εκτινάχθηκε ο τζίρος στις συναλλαγές CDS

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκτινάχθηκε ο τζίρος στις συναλλαγές CDS

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η ενίσχυση της επενδυτικής ζήτησης για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (assets) έχει οδηγήσει το ελληνικό Δημόσιο στην ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, στη διατήρηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην πρώτη θέση των αποδόσεων διεθνώς από τις αρχές του έτους (+46%), ενώ όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις σπεύδουν να κεφαλαιοποιήσουν αυτό το ευνοϊκό κλίμα εκδίδοντας ομόλογα, έτσι ώστε να αναχρηματοδοτήσουν λήξεις ομολόγων με χαμηλότερα επιτόκια, να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους καθώς και να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδιά τους.

Ετσι, μετά τις επιτυχημένες εκδόσεις των ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, «Τέρνα Ενεργειακή» και «Μυτιληναίος», σειρά παίρνουν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Τιτάν. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι κοινοπρακτικές εκδόσεις που έχουν γίνει φέτος φθάνουν τα 11,3 δισ. ευρώ και ξεπερνούν το ύψος των εκδόσεων που έγιναν συνολικά την προηγούμενη τριετία, ενώ, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, και το 2020 αναμένεται να συνεχιστεί αυτή η ισχυρή τάση.

Ολα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα του μηδενισμού του κινδύνου της Ελλάδας (country risk), της σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών προοπτικών μετά τις εκλογές, αλλά και της προσδοκίας για επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους.

Μια εξαιρετικά εντυπωσιακή εξέλιξη, ωστόσο, που έχει προκαλέσει αυτή η ενίσχυση επενδυτικής ζήτησης και εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα είναι αυτή που σημειώνεται στην αγορά των ελληνικών ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, τα γνωστά CDS, τα spreads των οποίων είχαν εκτοξευθεί το 2012, αλλά και το α΄ εξάμηνο του 2015, όταν η χώρα είχε βρεθεί στα πρόθυρα του Grexit.

Τα ελληνικά CDS αποτελούν τα ασφάλιστρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα φέτος, έπειτα από αυτά της Ιταλίας. Εκτός του ότι το spread των 5ετών CDS έχει συρρικνωθεί (20 μονάδες βάσης μόνον υψηλότερα από αυτό της Ιταλίας) και κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (150 μ.β.), η κινητικότητα των ελληνικών ασφαλίστρων έχει κορυφωθεί. Κάποιοι, δηλαδή, πωλούν και παράλληλα υπάρχουν κάποιοι (πολλοί) που αγοράζουν.

Αυτό σε πρώτη ανάγνωση δείχνει πως υπάρχει ζήτηση για ασφάλιση έναντι του κινδύνου μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Από σχεδόν μηδενικούς τζίρους τα προηγούμενα τρία χρόνια, η Ελλάδα έχει γίνει το δεύτερο «όνομα» στις συναλλαγές CDS στην Ευρώπη. Μάλιστα, η συναλλακτική δραστηριότητα σε επίπεδο εβδομάδας διαμορφώνεται στα 260 εκατ. δολ. σε μέσο όρο φέτος, ενώ κάποιες εβδομάδες είχε φτάσει ακόμα και τα 700 εκατ. δολ., με την Ελλάδα να κατέχει το 10% του όγκου που συναλλάσσεται στην ευρωπαϊκή αγορά CDS.

Πολλοί θα αναρωτηθούν: αφού δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος γύρω από την Ελλάδα, γιατί αυτή η έντονη κινητικότητα στα ασφάλιστρα κινδύνου; Η απάντηση είναι πως τα hedge funds πωλούν και οι τράπεζες αγοράζουν.

Οπως εξηγεί σε ανάλυσή της η Citigroup, τα hedge funds κλείνουν τις short θέσεις τους στην Ελλάδα και τηρούν long (θετικές θέσεις), πουλώντας με λίγα λόγια τα ελληνικά CDS, καθώς βλέπουν πως οι πολιτικές και δημοσιονομικές ανησυχίες γύρω από τη χώρα έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Από την άλλη πλευρά, οι ξένες τράπεζες εμφανίζονται πρόθυμες να αγοράσουν τα ελληνικά ασφάλιστρα. Οχι όμως γιατί φοβούνται ή αποτιμούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά γιατί έχουν αυξήσει σημαντικά την έκθεσή τους στη χώρα, έχοντας αγοράσει φέτος κρατικές και εταιρικές εκδόσεις χρέους.

Ετσι, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται, τα τμήματα CVA (πιστωτικής αποτίμησης) των τραπεζών προχωρούν στην αντιστάθμιση (hedging) αυτής της έκθεσης. Συνεπώς, η εκτόξευση του τζίρου στα ελληνικά CDS αποτελεί «θετικό νέο» και άλλο ένα παράδειγμα της εκτίναξης της ζήτησης των επενδυτών, και ειδικά των θεσμικών, για τα ελληνικά assets.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text