Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μικρή ανάκαμψη παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο, στις 107,0 από 106,7 μονάδες τον Οκτώβριο τον οποίο παρουσιάζει το ΙΟΒΕ. Η διόρθωση του προηγούμενου μήνα, συνεπώς, αποδεικνύεται προσωρινή, καθώς ο δείκτης επανέρχεται, έστω και οριακά, σε ανοδική πορεία. Στους επιμέρους τομείς της παραγωγής οι διακυμάνσεις των προσδοκιών των επιχειρήσεων είναι οριακές. Η μικρή ανοδική τάση προέρχεται κυρίως από βελτίωση στις Υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Συνολικά, στο διάστημα αυτό φαίνεται πως ολοκληρώνεται ένας θετικός κύκλος ενίσχυσης των προσδοκιών που ξεκίνησε με τη λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και ενδυναμώθηκε στην προεκλογική περίοδο και τους πρώτους μετεκλογικούς μήνες (εδώ). Δείτε την πλήρη έρευνα του ΙΟΒΕ εδώ.

Τα στοιχεία της έρευνας του Νοεμβρίου υπέδειξαν ταχύτερη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Η συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από τις έντονες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ο εποχικά προσαρμοσμένος μεταποιητικός δείκτης PMI, έκλεισε στις 54.1 μονάδες τον Νοέμβριο, τιμή υψηλότερη από τις 53.5 μονάδες του Οκτωβρίου, και υπέδειξε την ταχύτερη βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών (εδώ). Δείτε την έρευνα από την IHS MARKIT εδώ.

Τι σχέση μπορεί να έχει το 5% των φορολογουμένων με το υπόλοιπο 95%; Και οι δύο κατηγορίες πληρώνουν ακριβώς τον ίδιο φόρο. Δηλαδή για κάθε 10 ευρώ φόρο εισοδήματος που εισπράττει το Δημόσιο, τα 5 ευρώ προέρχονται από το 5% των φορολογουμένων και τα υπόλοιπα 5 ευρώ από το 95% του συνόλου των φορολογουμένων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, 437.158 φορολογούμενοι, οι οποίοι αποτελούν το 4,9% του συνόλου δήλωσαν εισοδήματα ύψους 18,31 δισ. ευρώ ή το 22,77% συνολικά των εισοδημάτων, πλήρωσαν 4,1 δισ. ευρώ ή διαφορετικά το 49,39% του συνολικού φόρου. Ουσιαστικά πρόκειται για τους φορολογουμένους οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ. (εδώ)

Το rebranding της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου επιχειρεί με φιλοδοξία η Αθήνα να παίξει σημαντικό ρόλο, μετεξελισσόμενη ως ισχυρό κέντρο μιας περιφερειακής αγοράς στην Ευρώπη. Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από την κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο δεν είναι ξεκομμένες από τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς. Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, έχει δηλώσει πως το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις αυτές και η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή εξέλιξη και προσπάθεια να ενισχυθεί η εξουσία της  Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) κατά τα πρότυπα της αμερικανικής Securities Exchange Commission (SEC). Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις που γίνονται έχουν κεντρικό άξονα και την κλιματική αλλαγή, με τη διεθνή επενδυτική τάση να στρέφεται προς την πράσινη οικονομία, τα πράσινα προϊόντα και την πράσινη χρηματοδότηση. (εδώ)

Τα κέρδη της τάξης του 45% που συνεχίζει να σημειώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, από τις αρχές του έτους, δεν "τρόμαξαν" τους επενδυτές αλλά αντίθετα έχουν βάλει το Χ.Α. έντονα στο ραντάρ των διεθνών επενδυτικών οίκων οι οποίοι εμφανίζονται μάλιστα πρόθυμοι να συστήσουν τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά κατατάσσοντάς την μεταξύ αυτών που θα ξεχωρίσουν και το 2020. Το Bloomberg εκτιμά ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα μπει ακόμα πιο έντονα στο ραντάρ των funds managers. Το "κλειδί" για να ξεκλειδώσει περαιτέρω αξία στις ελληνικές μετοχές είναι η αγορά ομολόγων και τα τρέχοντα επίπεδα των αποδόσεών τους καθώς και αυτά των CDS δείχνουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει και ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το προβληματικό παιδί της Ευρώπης. (εδώ)

Τα ζημιογόνα αποτελέσματα του εννεαμήνου, που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ, έρχονται να καταδείξουν για μία ακόμη φορά τον εγκλωβισμό της δημόσιας εταιρίας στο ίδιο της το μονοπώλιο καθώς και στις λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν για τον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της. Αρκεί να αναφερθούν τα στοιχεία που δείχνουν την έκρηξη των δαπανών ενεργειακού ισοζυγίου κατά μισό δισεκατομμύριο (547 εκ.) ευρώ σε σχέση με το περσινό εννεάμηνο και κυρίως ποιες είναι αυτές που φανερώνουν το αδιέξοδο του ομίλου. Πριν, από αυτό, όμως πρέπει να τονιστεί και ο δύσκολος δρόμος που έχει να διανύσει η δημόσια εταιρία, αφού η αύξηση των πωλήσεων της ήταν μικρή και δεν αρκούσε να καλύψει την υπερδιπλάσια αύξηση των δαπανών της. Στο εννιάμηνο ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 119,3 εκ. και οι λειτουργικές της δαπάνες επιβαρύνθηκαν κατά 381,5 εκ. ευρώ. (εδώ)

Η Marfin Investment Group ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο ενέκρινε τη νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της Εταιρείας με την Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του κοινού ομολογιακού δανείου έκδοσης της Εταιρείας, ύψους €150 εκατ. και σημερινού υπολοίπου €142,5 και του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους €115 εκατ. και σημερινού υπολοίπου €86,25 εκατ. μέχρι την 30/6/2020. (εδώ)

Σημαντική αύξηση των οικονομικών μεγεθών παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α., σύμφωνα με τα συνοπτικά οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε για το 9μηνο του 2019. Πιο συγκεκριμένα διατήρησε την υψηλή κερδοφορία με κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 59,5%, στα 12,5 εκ. ευρώ, έναντι 7,8 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Επίσης σημείωσε ίσχυρή αύξηση των Εγγεγραμμένων Ασφαλίστρων και συναφών εσόδων κατά 11,3% στα 151,1 εκ. ευρώ, έναντι 135,8 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. (εδώ)

Υποχώρηση κατέγραψαν τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Intralot στο εννεάμηνο του 2019. Ειδικότερα, κατά το εννεάμηνο του 2019, τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 555,6 εκατ. ευρώ (-6,9% σε ετήσια βάση). Κατά την εννεάμηνη αυτή περίοδο, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 78,8 εκατ. ευρώ (-19,7% σε ετήσια βάση), με το προσαρμοσμένο EBITDA να παραμένει σχετικά σταθερό στα 85,9 εκατ. ευρώ (-0,3% σε ετήσια βάση).Το ΝΙΑΤΜΙ (Καθαρά Κέρδη/Ζημίες μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα -37,1 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) επένδυσε 45 εκατ. ευρώ στο ευρωομόλογο των 500 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η «Μυτιληναίος», ποσό που αντιστοιχεί στο 9% της συνολικής έκδοσης. Οπως αναφέρει, η «Μυτιληναίος» είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που εκδίδει ευρωομόλογο την τελευταία πενταετία. (εδώ)

Αύριο οι αδελφοί Δομαζάκη πιθανόν θα μάθουν τον επόμενο ιδιοκτήτη της εταιρείας που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες της Creta Farms, οι οποίες έχουν αναλάβει μαζί με την εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων ΕΥ να βρουν αγοραστή, έχουν ενημερώσει τους δύο υποψηφίους ότι θα τους ανακοινώσουν την απόφασή τους για τον προτιμητέο επενδυτή. Αυτή η απόφαση θα είναι ένα από τα πλέον βασικά στοιχεία προκειμένου να ολοκληρωθεί το περίφημο «Project Ham II», όπως έχει ονομασθεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές. (εδώ)

Ανακοινώθηκε από την Motor Oil η απόκτηση του 100% της τηλεόρασης αλλά και του ραδιοφώνου του Alpha. Όπως προκύπτει από το τίμημα των 4,45 εκατ. ευρώ, η μεταβίβαση αφορά σε άσκηση δικαιώματος προαίρεσης (option) που υπήρχε στην αρχική συμφωνία του Οκτωβρίου του 2018 για την απόκτηση του 50% συν 2 μετοχές το τηλεοπτικού σταθμού. Με τη συναλλαγή αυτή, ο όμιλος Motor Oil αποκτά τον πλήρη έλεγχο αλλά και ελευθερία κινήσεων τόσο γύρω από την τηλεόραση όσο και από το ραδιόφωνο του Alpha. (εδώ)

Οι βρετανικές επιχειρήσεις μεταποίησης μείωσαν τις θέσεις εργασίας στο προηγούμενο μήνα, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2012, αναφέρουν στοιχεία έκθεσης, καθώς οι πιέσεις από το Brexit και η επιβράδυνση του εμπορίου παγκοσμίως, οδήγησαν στην μεγαλύτερη επιβράδυνση του κλάδου από την χρηματοπιστωτική κρίση. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Markit  διαμορφώθηκε στις 48,9 μονάδες το Νοέμβριο από τις 49,6 μονάδες τον Οκτώβριο, σε μια ελαφρώς μικρότερη πτώση από την αρχική εκτίμηση για 48,3 μονάδες. (εδώ)

Ο μεταποιητικός ΡΜΙ στην ευρωζώνη διαμορφώνεται χαμηλότερα των 50 μονάδων από το Φεβρουάριο, αλλά το επίπεδο του 46,9 στο οποίο διαμορφώθηκε ήταν υψηλότερο από το 45,9 του Οκτωβρίου και το 46,6 που ήταν η αρχική εκτίμηση."Αν και πάλι σηματοδοτεί έναν ισχυρό ρυθμό πτώσης, ο μεταποιητικός ΡΜΙ παρόλα αυτά φέρνει κάποια ενθαρρυντικά σημάδια τα οποία θα τροφοδοτήσουν τη σκέψη ότι τα χειρότερα τελείωσαν για τις εταιρείες της ευρωζώνης", ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson. (εδώ)

Την ανακοίνωση για το μνημόνιο (μελλοντικής) οριοθέτησης των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους που υπέγραψαν η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σαράτζ της Λιβύης, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Αιγύπτου, δεν εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εξέδωσε όμως ανακοίνωση για τον "αποσταθεροποιητικό” ρόλο της Μόσχας στη Λιβύη – την ίδια αυτή αναρχούμενη χώρα που άφησε πίσω της η επέμβαση της Δύσης το 2011. Σύμφωνα με αυτήν, αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων συναντήθηκε στις 24 Νοεμβρίου με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, τον μεγάλο αντίπαλο της κυβέρνησης Σαράτζ ο οποίος εδρεύει στα ανατολικά της χώρας και ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της λιβυκής επικράτειας. (εδώ)

Πριν από είκοσι χρόνια ακριβώς, 50.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο Σιάτλ των ΗΠΑ να διαμαρτυρηθούν για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Οι εν λόγω διαμαρτυρίες, καθώς και επόμενες αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο, ενίσχυσαν τον ρόλο των διαπραγματευτών των αναπτυσσόμενων χωρών, με αποτέλεσμα τα σχέδια του ΠΟΕ για επέκταση της εντολής του να ναυαγήσουν. Βέβαια, οι βασικές αρχές του εξακολουθούν να καθορίζουν την παγκόσμια οικονομία και η επίμονη άρνηση να μεταβάλει το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης, όπως το προτείνει, προκάλεσε τα τελευταία χρόνια μια αναδίπλωση έναντι του διεθνούς εμπορίου – κι αυτό παραλίγο να οδηγήσει σε διάλυση του οργανισμού. (εδώ)

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να καταφθάσει στην Κίνα  φυσικό αέριο από τη Ρωσία για πρώτη φορά, μέσω του αγωγού Power of Siberia.Ο λόγος για ένα έργο αξίας 400 δισ. δολαρίων, την κατασκευή του οποίου συμφώνησαν Μόσχα και Πεκίνο το 2014. Προβλέπει τη μεταφορά 38 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα επί 30 χρόνια. Ο αγωγός δίνει στην Κίνα τη δυνατότητα να μειώσει τον όγκο του υγροποιημένου αερίου (LNG) που εισάγει ο ασιατικός οικονομικός και βιομηχανικός γίγαντας από τις ΗΠΑ. Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι, άλλωστε, φθηνότερο από το αμερικανικό LNG και θα αποτελέσει ζωτικής σημασίας πηγή ενέργειας για την Κίνα, που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της με την εγχώρια παραγωγή. (εδώ)

Ο αμερικανικός μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 52,6 μονάδες το Νοέμβριο από 51,3 μονάδες τον Οκτώβριο. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση από τον περασμένο Απρίλιο. Παράλληλα, η τελική μέτρηση ξεπέρασε την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 52,2 μονάδες. "Η τρίτη διαδοχική μηνιαία άνοδος του δείκτη PMI δείχνει ότι ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ συνεχίζει να ανακάμπτει μετά το προηγούμενο αδύναμο διάστημα", δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. (εδώ)

Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς τριετίας, το Νοέμβριο, με σταθερές αυξήσεις στην παραγωγή, αλλά και στις νέες παραγγελίες, σύμφωνα με τα στοιχεία ιδιωτικής έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης μεταποίησης (PMI), κατέγραψε 51,8 μονάδες το Νοέμβριο, έναντι 51,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πιο ταχεία καταγραφή αύξησης του δείκτη  από τον Δεκέμβριο του 2016,όπου βρίσκονταν στις 51,9 μονάδες. (εδώ)

H τουρκική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης ανάλογο των εκτιμήσεων στο γ' τρίμηνο, εν μέσω προσπαθειών της κυβέρνησης Ερντογάν να αναζωπυρώσει τη χορήγηση δανείων και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Αναλυτικότερα, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία. Σε ετήσια βάση, η τουρκική οικονομία "ετρεξε" με ρυθμό 0,9%. Οι αναλυτές περίμεναν ρυθμό ανάπτυξης 1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. (εδώ)

Η μία μετά την άλλη οι κραταιές γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν χιλιάδες απολύσεις ή μείωση προσωπικού μέσω της μη αντικατάστασης υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται, καθώς καλούνται να χρηματοδοτήσουν τη δαπανηρή στροφή στην ηλεκτροκίνηση και παράλληλα να ενισχύσουν το περιθώριο κέρδους τους.Καθώς τίθενται σε ισχύ νέα αυστηρότερα όρια εκπομπής αέριων ρύπων για αυτοκίνητα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνειδητοποιούν, καθυστερημένα, ότι θα τα παραβιάσουν αν δεν καταφέρουν να αυξήσουν σημαντικά τις πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων τους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι περιορισμένη με κυριότερες αιτίες την υψηλή τιμή πώλησής τους, την έλλειψη υποδομής επαναφόρτισης και τη σχετική περιορισμένη αυτονομία τους. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και η συρρίκνωση της κινεζικής αγοράς αυτοκινήτου για πρώτη φορά από το 1992 επιτείνουν τα προβλήματα που καλούνται να υπερβούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text