Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Προειδοποιήσεις ΙΟΒΕ παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Προειδοποιήσεις ΙΟΒΕ παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προειδοποιήσεις ΙΟΒΕ παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Μικρή ανάκαμψη παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο του 2018, καθώς διαμορφώθηκε στις 107 μονάδες από τις 106,7 μονάδες τον Οκτώβριο. Η βελτίωση αυτή αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της ανόδου των επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο των υπηρεσιών.

Παρά, πάντως, τη γενική ευφορία που επικρατεί, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο διενεργεί κάθε μήνα την έρευνα οικονομικής συγκυρίας, επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η παραγωγική βάση της οικονομίας παραμένει ασθενής, η ανεργία εξαιρετικά υψηλή και το επίπεδο επενδύσεων πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα στηρίξει μια μεσοπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Ο δημοσιονομικός χώρος είναι πεπερασμένος και το δημόσιο χρέος παραμένει ιδιαίτερα υψηλό».

Στον κλάδο της βιομηχανίας, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στις 102,9 μονάδες (από 105,3 τον Οκτώβριο), ενώ πολύ εντονότερη ήταν η κάμψη του σχετικού δείκτη στον κλάδο των κατασκευών.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στις 53,7 μονάδες (από τις 60,7 μονάδες τον Οκτώβριο), με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στην κατηγορία των ιδιωτικών κατασκευών. Οριακή βελτίωση παρατηρήθηκε στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, όπου ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών ανήλθε στις 120,3 μονάδες από τις 119,9 μονάδες τον Οκτώβριο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στον κλάδο των υπηρεσιών επίσης ενισχύθηκε τον Νοέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 103,9 μονάδες από 101,4 μονάδες τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ήπια τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις -6,8 (από -8,4 μονάδες). Υστερα από τη νέα άνοδο, οι Ελληνες καταναλωτές δεν συγκαταλέγονται πλέον στην πεντάδα των περισσότερο απαισιόδοξων στην Ε.Ε. Την πρώτη θέση σε αυτήν την κατάταξη κατέχει η Βουλγαρία με -22,7 μονάδες (από -22) και την πέμπτη η Ισπανία (-10,3 από -9,1). Η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση μαζί με τη Ρουμανία.

Σε αντίθεση, πάντως, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI) που καταρτίζει η IHS Markit προκαλεί πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ο εν λόγω δείκτης ενισχύθηκε τον Νοέμβριο φτάνοντας τις 54,1 μονάδες από τις 53,5 μονάδες τον Οκτώβριο. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην άνοδο των νέων παραγγελιών για τις αγορές στο εξωτερικό, με τον ρυθμό αύξησης να καταγράφει υψηλό έξι μηνών, στην ενίσχυση των νέων παραγγελιών για τις εγχώριες αγορές, καθώς και στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στη μεταποίηση.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text