Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Pasal Development: Νέο ξεκίνημα μετά την είσοδο της Sterner Stenhus-Τα ακίνητα που μένουν στην κατοχή της

Pasal Development: Νέο ξεκίνημα μετά την είσοδο της Sterner Stenhus-Τα ακίνητα που μένουν στην κατοχή της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Pasal Development: Νέο ξεκίνημα μετά την είσοδο της Sterner Stenhus-Τα ακίνητα που μένουν στην κατοχή της

Η Pasal Development εισέρχεται σε μια νέα περίοδο έπειτα από την έγκριση χθες από τη γενική συνέλευση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της από τον σουηδικό όμιλο Sterner Stenhus με επικεφαλής τον Έλληνα επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη.

Ο Κώστας Μαρκάζος, έως σήμερα γενικός διευθυντής οικονομικών, στο νέο σχήμα αναλαμβάνει να «τρέξει» την εταιρεία από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και όπως είπε χθες ο στόχος είναι «να έχουμε μία υγιή εταιρεία με ισχυρούς μετόχους». Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο και το «πλάνο είναι να μεγαλώσει περαιτέρω με συγχωνεύσεις και εξαγορές ενώ δεν υπάρχει σχέδιο για μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ».

Ο Σωτήρης Θεοδωρίδης βασικός μέτοχος και επικεφαλής της Pasal από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα παραιτηθεί από το δικαίωμά του να συμμετέχει στην αύξηση και το ποσοστό του θα συρρικνωθεί. Όπως είπε «χειριστήκαμε όλα τα θέματα με ειλικρίνεια, η εταιρεία δεν χρωστά στο δημόσιο σε προμηθευτές και εργαζόμενους».

Με άλλα λόγια η διοίκηση της Pasal απαντώντας στους μικρομετόχους η συμμετοχή των οποίων επίσης περιορίζεται δραματικά (εκτός αν συμμετέχουν στην αύξηση) υποστήριξε ότι με την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, υπάρχει η προοπτική της ανάκτησης χαμένων υπεραξιών, διαφορετικά η εταιρεία θα έμενε με ελάχιστα ακίνητα και δύσκολα θα ανέκαμπτε.

Αναλυτικότερα, η συμφωνία Pasal – Sterner Stenhus προβλέπει την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας ύψους 10 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Ο κ. Γεωργιάδης με τη συμμετοχή του στην αύξηση αποκτά μετοχές της εταιρείας που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 90% του μετοχικού κεφαλαίου και πάντως όχι κάτω του 88%. Σημειώνεται ότι κατόπιν αυτού θα υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση οι συνθήκες της οποίας δεν έχουν ανακοινωθεί.

Παράλληλα η Pasal θα εξασφαλίσει μέσω δανεισμού, από τον επενδυτή ή από πιστωτικό ίδρυμα, πρόσθετα κεφάλαια ύψους 13 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των 23 εκατ. με τα 22 εκατ. θα πληρώσει τις οφειλές της προς την Αlpha Βank.

Το σημαντικό είναι ότι στην Pasal παραμένουν πέντε ακίνητα και συγκεκριμένα οι κεντρικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο με μισθωτή την Σκλαβενίτης οι οποίες αποφέρουν ετήσια έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς και προς αξιοποίηση στη συνέχεια, οικόπεδο στο Λαύριο, ακίνητο στο Βοτανικό με το πρώην εργοστάσιο της Soulis, οι παλιές καπναποθήκες στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης και ένα οικόπεδο 80 στρεμμάτων στη Χαλκίδα.

Να σημειωθεί ότι η αξία των αποθηκών στον Ασπρόπυργο στα βιβλία της Pasal είναι στα 19 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η εμπορική τους αξία σήμερα βάσει εκτιμήσεων είναι μεγαλύτερη. Το οικόπεδο στο Λαύριο κτίζει 24.000 τ.μ. και η αξιοποίηση του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το τι θα γίνει με το λιμάνι της πόλης. Περισσότερο ώριμο προς αξιοποίηση είναι το οικόπεδο στη Χαλκίδα.

Άρθρο της Τέτη Ηγουμενίδη

Πηγή: www.mononews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text