Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Επίθεση Τραμπ κατά ΕΕ και Μακρόν

Επίθεση Τραμπ κατά ΕΕ και Μακρόν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επίθεση Τραμπ κατά ΕΕ και Μακρόν

Επίθεση κατά του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο ομόλογός του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από το Λονδίνο, όπου οι δύο άνδρες βρίσκονται για τη σύνοδο των ηγετών των 29 χωρών - μελών του NATO, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει "πιθανή" μια αποχώρηση της Γαλλίας από τη Συμμαχία.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε πολύ προσβλητικό και ασεβές το σχόλιο του επικεφαλής του γαλλικού κράτους περί "εγκεφαλικά νεκρού" NATO, που έγινε προ ημερών.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist, o Μακρόν είχε κάνει λόγο για "εγκεφαλικό θάνατο" του NATO, προειδοποιώντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται, όπως παλαιότερα, στις ΗΠΑ.

"Πολύ, πολύ άσχημο για 28 χώρες" και "πολύ προσβλητικό", είπε ο Τραμπ για το σχόλιο Μακρόν.

"Δεν μπορείς να γυρνάς και να λες τέτοια πράγματα για το NATO", πρόσθεσε.

Επεσήμανε ακόμη ότι πιστεύει πως η Γαλλία ίσως αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, κάτι που του προκαλεί έκπληξη καθώς η χώρα αυτή έχει περισσότερη ανάγκη από προστασία από οποιαδήποτε άλλη.

"Βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί", επεσήμανε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από το Λονδίνο.

"Τον κοιτώ (σ.σ. τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν) και λέω ότι χρειάζεται προστασία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και τον βλέπω να αποχωρεί. Οπότε αυτό με εκπλήσσει λίγο", επεσήμανε ο Αμειρκανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην οικονομική συνεισφορά της Γερμανίας στο NATO, την οποία εδώ και χρόνια ο Τραμπ επικρίνει ως ελλειμματική.

"Δεν είναι δίκαιο να μας εκμεταλλεύονται στο ζήτημα του NATO,” είπε ο Τραμπ. "Αγαπώ τη Γερμανία, την αγαπάω αυτή τη χώρα. Ωστόσο εκπροσωπώ τις ΗΠΑ. Μπορεί να μην τους αρέσω επειδή ακριβώς τις εκπροσωπώ ισχυρά".

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν το μπλοκ δεν "συμμαζευτεί" σε ό,τι αφορά το εμπόριο και το ΝΑΤΟ.

"Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου", κατήγγειλε ο Τραμπ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Λονδίνο.

"Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό", υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Συζητάμε με την ΕΕ για το θέμα του εμπορίου και θα πρέπει να συμμαζευτεί, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα", πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πιθανή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, και αναφερόμενος στις επικείμενες βρετανικές εκλογές, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε: "Δεν θέλω να εμπλακώ σε αυτές και να περιπλέξω την κατάσταση".

Πρόσθεσε ωστόσο ότι συμπαθεί τον Τζόνσον και θεωρεί ότι κάνει "καλά τη δουλειά του".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε επίσης τη στήριξή του στο Brexit και υπογράμμισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του Ην. Βασιλείου δεν θα περιλαμβάνεται στις συζητήσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου.

"Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό και δεν θέλουμε να έχουμε. Ακόμη κι αν μας το προσφέρετε (το NHS) σε ασημένιο δίσκο, δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με αυτό", τόνισε ο Τραμπ.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text