Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δεκτό - κατά πλειοψηφία - έγινε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο». Το γνωστό ως «φορολογικό νομοσχέδιο» εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φορολογικές ελαφρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, υποχρέωση συλλογικής αποδείξεων ίσων με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος και αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές για τρία χρόνια και σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων. (εδώ)

Κορυφώνεται η ένταση με την Τουρκία στον απόηχο της προκλητικής συμφωνίας της Άγκυρας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων και για τους χάρτες που «εξαφάνισαν» το Καστελόριζο. Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παγώνουν εκ νέου οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι συζητήσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στον μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα. Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβαρύνει το ήδη τεταμένο με ευθύνη της Αγκυρας κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ένα μόλις 24ωρο πριν από τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. (εδώ)

Η εκπαίδευση των εργαζομένων για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων εξετάζεται στο τελευταίο Special Report του ΣΕΒ ο οποίος προτείνει "τη ριζική αναπροσαρμογή του συστήματος ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης με τη στενή συνεργασία όλων των μερών για διαρκή εκπαίδευση στο πλαίσιο της εργασίας και τη δημιουργία εκπαιδευτικών διαδρομών για όλους τους εργαζόμενους." Μάλιστα, ο ΣΕΒ φέρνει στο προσκήνιο τις "εξαιρετικά δυσμενείς επιδόσεις" της Ελλάδας η οποία εμφανίζει "το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, στην ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση με μόλις το 21,7% των επιχειρήσεων", ενώ ο "ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι πάνω από 72%" (εδώ). Δείτε την πλήρη έρευνα του ΣΕΒ εδώ.

Εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της PASAL Development το Reverse Split των μετοχών καθώς και η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 4,00 ευρώ σε 0,50 ευρώ  με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών κατά ποσό έως 7.483.968 Ευρώ, με την έκδοση έως 14.967.936 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,50 Ευρώ εκάστης και διάθεση αυτών μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της Εταιρίας με σκοπό την άντληση περίπου €10 εκατ. (εδώ)

Από την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 οι μετοχές της Motor Oil θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα λήψης του προσωρινού μερίσματος χρήσης 2019.Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας κατά τη συνεδρίασή του της 13ης Νοεμβρίου 2019 αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος ποσού 0,35 ευρώ ανά μετοχή έναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2019. Το εν λόγω ποσό υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 10% επί των μερισμάτων, συνεπώς το καθαρό πληρωτέο ποσό του προσωρινού μερίσματος χρήσης 2019 ανέρχεται σε Ευρώ 0,315 ανά μετοχή. Δικαιούχοι του προσωρινού μερίσματος είναι οι μέτοχοι της Εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου 2019 (record date). Από την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα λήψης του προσωρινού μερίσματος χρήσης 2019. Η καταβολή του προσωρινού μερίσματος χρήσης 2019 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 από την πληρώτρια τράπεζα - ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. (εδώ)

Ξεκινά σήμερα η υλοποίηση της συμφωνίας Public και MediaMarkt για τη δημιουργία μιας νέας, κοινής εταιρείας λιανικής πώλησης. Η συμφωνία αυτή, συνολικά επωφελής για την αγορά και το καταναλωτικό κοινό, δημιουργεί τον μεγαλύτερο retailer ειδών τεχνολογίας, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και οικιακών συσκευών στην Ελλάδα, μετασχηματίζοντας τον κλάδο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Η συνεργασία των δύο εταίρων διασφαλίζει και ενδυναμώνει περαιτέρω την παρουσία της MediaMarkt στη χώρα, έχοντας ως αποτέλεσμα τη διατήρηση πολλών θέσεων εργασίας στον κλάδο της λιανικής.(εδώ)

Επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης των θυγατρικών σε Βαλκάνια και Κύπρο, τις οποίες κράτησαν με νύχια και με δόντια εν μέσω των αυστηρών δεσμεύσεων που προκάλεσαν οι ανακεφαλαιοποιήσεις, επεξεργάζονται οι διοικήσεις της Eurobank και της Alpha Bank, με δεδομένο ότι οι τοπικές οικονομίες αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς και αποτελούν ήδη πηγή ενίσχυσης της κερδοφορίας των μητρικών ελληνικών τραπεζών. Οι δύο τράπεζες, ενόψει της απόσχισης του μεγαλύτερου όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στα σχήματα ειδικού σκοπού, αναμένεται εντός της επόμενης χρονιάς να ενεργοποιήσουν σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης των μονάδων που διαθέτουν σε Κύπρο, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία. (εδώ)

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς έως και 100% στα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Γαλλία, αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, σε αντίποινα για την επιβολή φόρου σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και "ασυνήθιστα" αμερικανικές εταιρείες.
Οι απειλές των ΗΠΑ για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε γαλλικά προϊόντα είναι "απαράδεκτες" και η ΕΕ προτίθεται να απαντήσει, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. (εδώ)

Ίσως θα ήταν καλύτερο η συμφωνία με την Κίνα για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις να συναφθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, δήλωσε από το Λονδίνο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια δήλωση που οδήγησε τα futures των δεικτών του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης σε έντονα πτωτικές τάσεις.Ο Τραμπ ανέφερε ακόμη ότι η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο εξαρτάται μόνο από έναν παράγοντα - κι αυτός είναι η βούληση του ίδιου. "Πηγαίνουμε πολύ καλά με την Κίνα αυτή τη στιγμή και μπορούμε να τα πάμε ακόμη καλύτερα με μία και μόνη κίνηση", ισχυριζόμενος παράλληλα ότι η οικονομία της Κίνας βιώνει τη χειρότερη χρονιά της εδώ και 57 χρόνια. (εδώ)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπιστώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απέσυρε το σύνολο των επιδοτήσεων προς την αεροναυπηγική εταιρεία Airbus, σε μία απόφαση που είναι πιθανόν όμως ότι θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν τους δασμούς επί των ευρωπαϊκών προϊόντων.Ωστόσο, ο ΠΟΕ αναμένεται ότι θα μειώσει το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε στην αμερικανική ανταγωνιστική εταιρεία Boeing, γεγονός που βάρυνε στην απόφαση να επιτρέψει την επιβολή δασμών ύψους 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων στις ευρωπαϊκές εισαγωγές. (εδώ)

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε νωρίτερα φέτος να μπλοκάρει την πρόσβαση της Huawei στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της να περιορίσει την παρουσία του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού στην αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, αναφέρετε ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να αναβιώσει τους ερχόμενους μήνες, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο θέμα της Huawei. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text