Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | 3/12/2019: Δεν προκαλεί ανησυχία η σημερινή πτώση του Γενικού Δείκτη

3/12/2019: Δεν προκαλεί ανησυχία η σημερινή πτώση του Γενικού Δείκτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
3/12/2019: Δεν προκαλεί ανησυχία η σημερινή πτώση του Γενικού Δείκτη

Παρά τη σημερινή -σημαντική- πτώση, η κατάσταση της αγοράς εξακολουθεί να μη μας προκαλεί ανησυχία.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,31%, κλείνοντας στις 881,28 μονάδες (δείτε εδώ). Είναι σημαντικό ότι η αξία των συναλλαγών ήταν χαμηλή (75,7 εκατομμύρια ευρώ), στοιχείο που μειώνει τη σημασία της σημερινής πτώσης.

Η πτώση προκλήθηκε από τις λεκτικές αψιμαχίες μεταξύ των κ. Τραμπ και του κ. Μακρόν και τη διαφαινόμενη μεταφορά του εμπορικού πολέμου στην Ευρώπη. Βεβαίως, η εμπειρία λέει ότι η απόσταση μεταξύ των λόγων και των πράξεων του κου Τραμπ είναι μεγάλη, αλλά εν τούτοις, είναι σαφές ότι το περιβάλλον επιδεινώνεται.

Παράλληλα, η όξυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία δείχνουν να οξύνονται, χωρίς κάποιος να γνωρίζει την κατάληξη, ή το χρονικό ορίζοντα της κατάληξης. Έχουμε συχνά επισημάνει ότι, ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι σαφής και αρκετά μεγάλος και είναι κάτι που πάντα θα “βαραίνει” στην αξιολόγηση της ελληνικής αγοράς.

Εν τούτοις, σε μακροσκοπικό επίπεδο, δε νομίζουμε ότι έχουν μεταβληθεί πολλά από το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών, αναφορικά κυρίως με την κατάσταση στην οικονομία και το οικονομικό κλίμα.

Ο Κινητός Μέσος Όρος του ΓΔ βρίσκεται στις 814,46 μονάδες και εξακολουθεί να ανέρχεται με ρυθμό 1,15 μονάδες κάθε μέρα. Από τις επόμενες μέρες, ο ρυθμος της ανόδου του ΚΜΟ-200 θα μειωθεί, αλλά εν τούτοις θα εξακολουθεί να ανέρχεται. Εκτιμάται ότι, αν ο ΓΔ παραμένει γύρω από τα παρόντα επίπεδα, ο ΚΜΟ-200 ημερών θα φθάσει στις 850 μονάδες, σε διάστημα δύο μηνών.

Η απόσταση μεταξύ του ΓΔ και του ΚΜΟ, βρίσκεται στο 7,58%, απόσταση που βρίσκεται μέσα σ' αυτό που αποκαλούμε “διάστημα ανησυχίας”. Δηλαδή, αν ο ΓΔ υποχωρήσει κατά 7,58%, θα υπάρξει “σήμα εξόδου”. Παρακολουθούμε την κατάσταση χωρίς να ανησυχούμε προς το παρόν. Εκτιμούμε ότι το σήμα εξόδου εξακολουθεί να απέχει αρκετά, τόσο χρονικά, όσο και σε μονάδες.

Δείτε το διάγραμμα της απόστασης μεταξύ της καμπύλης του ΓΔ και του ΚΜΟ-200 ημερών. Εμφανίζεται με την έντονη πράσινη γραμμή. Αυτό που παρακολουθούμε είναι η απόσταση αυτής της γραμμής από το επίπεδο του 0%. Δείτε εδώ.

 

Διαβάστε επίσης: Είναι απλά μια πτωτική μέρα στις αγορές (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text