Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν το θέμα που προκαλεί αμηχανία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αυτό αναφέρει και ο επικεφαλής της, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ουδέτερος παρατηρητής της κατάστασης. Στο ζήτημα του κατά πόσον ανησυχεί το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο ίδιος αναφέρει ότι ένας από τους λόγους που έχει επιτύχει η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ότι «δεν συμμετέχουμε σε όλα τα δύσκολα θέματα που μας περιβάλλουν». (εδώ)

Πτωτικά κινήθηκαν τα επιτόκια τόσο των νέων καταθέσεων όσο και των νέων δανείων τον Οκτώβριο. Τα πρώτα έχουν πλησιάσει πια πολύ κοντά στο μηδέν, ακολουθώντας ουσιαστικά την πορεία των επιτοκίων στην Ευρωζώνη και ευρύτερα στη Γηραιά Ήπειρο. Ο αρνητικός αντίκτυπος της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών για τους αποταμιευτές γίνεται παντού αισθητός. Το περιθώριο επιτοκίου, μειώθηκε στις 4,12 εκατοστιαίες μονάδες. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,20%. (εδώ)

Την επιστροφή στους μετόχους της διαφοράς από τη μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου στο 10% από το 15% ανακοίνωσε η Motor Oil. Λόγω της μείωσης του συντελεστή παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων, ποσό € 0,0175 ανά μετοχή οφείλεται σε εκείνους τους μετόχους της Εταιρείας οι οποίοι, σύμφωνα με το αρχείο δικαιούχων, φορολογήθηκαν με συντελεστή 15% αντί του χαμηλότερου συντελεστή 10%. (εδώ)

Aπολιγνιτοποίηση, μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε συνεργασία με ιδιώτες, είναι τα επόμενα βήματα για τη ΔΕΗ, μετά τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της και τον απογαλακτισμό της από το Δημόσιο με νομοθετική ρύθμιση, όπως τα παρουσίασε χθες στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Στο νέο business plan θα εξειδικεύει και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την ίδια την επιχείρηση, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα. Τα προγράμματα θα έχουν σταδιακή εφαρμογή και, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο υπουργός, θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται σε λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία, ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα απόσυρσής τους. (εδώ)

Ανανεωμένες δεσμευτικές προσφορές για την Creta Farms υπέβαλαν στις τράπεζες τα δυο επενδυτικά σχήματα,  Impala Investment και SI FOODS. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Creta Farms όπου παράλληλα σημειώνει πως Θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών από τις Τράπεζες σε συνεργασία με την ΕΥ, όπως προβλέπεται από τους όρους της σχετικής διαδικασίας, προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο εξυγίανσης της Εταιρίας. (εδώ)

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου τόνισε την καθοριστική συμβολή του σχεδίου «Ηρακλής» στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έχει γίνει ένα πρώτο βήμα. Δεν τελειώνουμε εδώ. Ανοίγει η πορεία για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είπε ο κ. Ζαββός, επισημαίνοντας ότι αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου "Ηρακλής" ακολουθεί η κατάθεση νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά. (εδώ)

Τη μεγάλη καμπή για τις ελληνικές τράπεζες θα σηματοδοτήσουν οι επόμενες μέρες, καθώς μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το ελληνικό Asset Protection Scheme, "Ηρακλής". Η ψήφιση του νόμου για τον "Ηρακλή" θα βάλει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε μια νέα εποχή, θέτοντας σε εφαρμογή τον μηχανισμό ταχείας μείωσης των κόκκινων δανείων και στρέφοντας τις τράπεζες στον κύριο ρόλο τους, του χρηματοδότη της οικονομίας. (εδώ)

Συρρικνώθηκε ο τομέας των υπηρεσιών το Νοέμβριο, και σηματοδοτεί τον τρίτο μήνα χωρίς ανάπτυξη για τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς η αβεβαιότητα για το Brexit και οι επικείμενες εκλογές επηρεάζουν αρνητικά. Τα αποτελέσματα αναθεωρήθηκαν υψηλότερα από την αρχική μέτρηση των 48,6 μονάδων, αλλά ο δείκτης PMI υπηρεσιών δεν έχει ξεπεράσει το όριο των 50 μονάδων από τον Αύγουστο (το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το 2009). (εδώ)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας στους χειρισμούς του όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ με τη Γαλλία και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους τους, ιδίως ως προς την επιβολή δασμών, ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησής του Ουίλμπουρ Ρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC χθες Τρίτη. "Έχει ευελιξία ως προς την επιβολή δασμών", επέμεινε ο Ρος, μία ημέρα μετά την απόρριψη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) των επιχειρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα των αθέμιτων ενισχύσεων στην αεροπορική βιομηχανία Airbus. (εδώ)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα προχωρούν "πολύ καλά", με τις δηλώσεις του να φαίνονται πιο θετικές σε σχέση με χθες όταν είπε πως μια εμπορική συμφωνία ίσως πρέπει να περιμένει έως μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020. "Οι συζητήσεις πάνε πολύ καλά και θα δούμε τι θα συμβεί", δήλωσε ο Πρόεδρος Τραμπ σε δημοσιογράφους ύστερα από τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ κοντά στο Λονδίνο. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, που έχει σημαδέψει τη προεδρία του Τραμπ από τότε που ξεκίνησε το 2017 και  θα επιτείνει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. (εδώ)

Αρκετά χρόνια μετά με την παγκόσμια οικονομία να έχει αφήσει πίσω της τα σκοτεινά χρόνια της κρίσης, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν ρίξει πάνω από δέκα τρισ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καταφέρνοντας να επανεκκινήσουν την παγκόσμια ατμομηχανή, όχι όμως και τον πληθωρισμό. Η υπέρ-χαλαρή νομισματική πολιτική και τα πολύ χαμηλά επιτόκια, καίτοι σωτήρια, έθρεψαν το «τέρας» του παγκόσμιου χρέους,που έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα-ρεκόρ και προβλέπεται φέτος να ξεπεράσει το φράγμα των 250 τρισ. δολαρίων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι σχεδόν το 40% -περίπου 19 τρισ. δολάρια- εταιρικού χρέους σε μεγάλες οικονομίες όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία- είναι σε κίνδυνο στάσης πληρωμών στην περίπτωση ενός δυσμενούς σεναρίου ή μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το κρατικό χρέος ανά τον κόσμο θα ξεπεράσει φέτος το φράγμα των 70 τρισ. δολαρίων, από 65,7 τρισ. δολάρια του 2018. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στη διόγκωση του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ. (εδώ)

Σε υψηλό επτά μηνών το Νοέμβριο διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών της Κίνας, σηματοδοτώντας μία ακόμη θετική ένδειξη για τη μορφή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως."Η οικονομία της Κίνας συνέχισε να ανακάμπτει το Νοέμβριο, καθώς η εσωτερική και η εξωτερική ζήτηση βελτιώθηκαν", ανέφερε ο διευθυντής μακροοικονομικής ανάλυσης της CEBM Group, Zhengsheng Zhong. (εδώ)

Να παραβιάσουν την αμερικανική νομοθεσία και να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό ενθαρρύνει τους προμηθευτές του ο κινεζικός κολοσσός στον τομέα των τηλεπικοινωνιών Huawei, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος στο Reuters.Η κίνηση αυτή, είχε ως συνέπεια να ασκηθεί πίεση σε ορισμένους από τους προμηθευτές της Huawei στις ΗΠΑ να καταθέσουν αιτήσεις, για την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων, σε βάρος της αμερικανικής εταιρίας. (εδώ)

Τέλος εποχής για τη Google, όπου το «μυθικό» δίδυμο των 46χρονων συνιδρυτών της, ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν, παραιτούνται άμεσα από τα καθήκοντα τους ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος αντίστοιχα της μητρικής εταιρείας Alphabet. Όμως, θα παραμείνουν στο διοικητικό συμβούλιό της, όπου θα ελέγχουν από κοινού πάνω από το 51% των ψήφων, συνεπώς αν και δεν θα «τρέχουν» πια την εταιρεία, συνεχίζουν να κρατούν τον έλεγχο της. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text