Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Απομακρύνεται η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη

Απομακρύνεται η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Απομακρύνεται η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη

Εξανεμίζονται οι ελπίδες να καταλήξει η Ευρωζώνη σε συμβιβαστική λύση που θα δώσει ώθηση στο σχέδιο της τραπεζικής ένωσης. Αιτία είναι η αλλαγή ηγεσίας στους κόλπους του γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD) και η προσωπική ήττα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, το επίμαχο σχέδιο που συζητείται σε επίπεδο Ευρωζώνης από το 2012 και στοχεύει στο να αποτρέψει μια νέα τραπεζική κρίση, βρίσκεται καθηλωμένο επί χρόνια χωρίς καμία πρόοδο.

Αιτία είναι η επίμονη άρνηση της Γερμανίας. Στις αρχές του περασμένου μήνα, όμως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να παρουσιάσει μια συμβιβαστική λύση που θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο. Πρότεινε μεταξύ άλλων να διαρραγεί η σχέση ανάμεσα στις τράπεζες και στο χρέος των χωρών στις οποίες ανήκουν οι τράπεζες και να μη θεωρούνται εφεξής ασφαλή τα κρατικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Οπως τονίζουν οι FT, δεν είναι σαφές κατά πόσον είχε ακόμη και τότε τη στήριξη του Βερολίνου.

Το πρόβλημα είναι πως ακόμη και αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε τότε την πλήρη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι αβέβαιο αν την έχει τώρα. Η ήττα που υπέστη το Σαββατοκύριακο στις εσωκομματικές εκλογές του SPD σημαίνει πως ο κ. Σολτς είναι πολιτικά αποδυναμωμένος και σε μειονεκτική θέση ώστε να διαπραγματευτεί με τους εταίρους του. Η πρότασή του, άλλωστε, έχει προσκρούσει στη σθεναρή αντίρρηση της Ιταλίας, οι τράπεζες της οποίας διακρατούν μεγάλο όγκο κρατικών ιταλικών ομολόγων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text