Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ αγκάθι για τα τουρκικά σχέδια: Ο ρόλος της Κρήτης…

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ αγκάθι για τα τουρκικά σχέδια: Ο ρόλος της Κρήτης…

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Τουρκία για όποιο βήμα κάνει, δηλώνει πρώτα την πρόθεση που έχει και στη συνέχεια το πράττει. Αυτό είναι βασικό δεδομένο, ίσως και σωτήριο στην περίπτωση των νέων απειλών που ακούστηκαν. Τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας αρχίζουν να γίνονται πλέον ολοένα και πιο ορατά. Η δήλωση του υπουργού ενέργειας της γείτονος, σίγουρα δεν αιφνιδίασε, ήταν άλλωστε ίσως και αναμενόμενη. Οι σχεδιασμοί της Άγκυρας, με την εργαλειοποίηση της Λιβύης δεν θα έφερναν κάτι «αθώο» στα ήδη ταραγμένα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Μπορεί οι «μεγάλοι παίκτες» της ευρύτερης περιοχής να έχουν καταδικάσει τις κινήσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, πλην όμως το δεύτερο δεδομένο είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν υπολογίζει σε γραπτές καταδίκες.Η δήλωση από το Ισραήλ, το οποίο στηρίζει εμπράκτως την Ελλάδα και μέσω της αμυντικής συνεργασίας, ίσως μπορεί να θεωρηθεί η μόνη «απειλή» για την Τουρκία. Η γείτονα γνωρίζει πως το Ισραήλ θα βοηθήσει με κάθε τρόπο την Ελλάδα απέναντι στα σχέδια που απεργάζεται η Άγκυρα. Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τις ευλογίες κυρίως της γραφειοκρατίας των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί την ουσιώδη ανησυχία της Τουρκίας.

Τα αποτελέσματα και της Στρατιωτικής Διπλωματίας με το Ισραήλ

Άλλωστε η στρατιωτική διπλωματία- που έχουμε επισημάνει καιρό τώρα- με το Ισραήλ βρίσκεται ίσως στο καλύτερο σημείο. Μέσα από αυτή έχει συμφωνηθεί σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο και η ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών, οι οποίες είναι ένας τομέας που μπορεί να κρίνει την εξέλιξη οποιουδήποτε Τουρκικού σχεδίου. Μπορεί Έλληνες και Ισραηλινοί, στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων να συνεργάζονται, ναυτικοί δόκιμοι της σύμμαχου χώρας αλλά και Αξιωματικοί να μετεκπαιδεύονται στα σχολεία του Ελληνικού Στόλου και οι πιλότοι των δυο χωρών να πετούν σε σχηματισμούς, όμως ο τομέας των πληροφοριών είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό. Η Κρήτη δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι το νησί που επελέγη για το Ισραηλινό ραντάρ το οποίο είναι ικανό να ελέγχει την Αν. Μεσόγειο. Μέσα από αυτό οι χιλιάδες των πληροφοριών που λαμβάνονται και επεξεργάζονται μέσα από υπερσύγχρονα συστήματα, «φιλτράρουν» προφανώς τις ευαίσθητες εκείνες πληροφορίες που αφορούν και την χώρα μας. Επιπλέον, όπως έχουν διαβεβαιώσει κατά καιρούς ανώτατες πηγές, η σχέση Ελλάδας-Ισραήλ μέρα με τη μέρα γίνεται ολοένα και πιο ουσιώδης.

Το μακρύ χέρι της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο είναι η Κρήτη

Η εκδήλωση των προκλητικών προθέσεων της Τουρκίας δια στόματος ενός εκ των βασικών  Αξιωματούχων που έχουν στήσει τις παράνομες δραστηριότητες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, του Φατιχ Ντονμέζ, μόνο τυχαία δεν ήταν την στιγμή που έγινε. Την ώρα που πίσω από τις κλειστές πόρτες συνομιλούσαν οι ηγέτες των δυο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός ενέργειας ομιλούσε για έρευνες, ουσιαστικά εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και την στιγμή που υπήρχε θεωρητικά «μπουνάτσα», στο βάθος φαίνονται κύματα για τα οποία η χώρα μας οφείλει το συντομότερο δυνατό να δημιουργήσει τον «κυματοθραύστη» μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων. Πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα ανώτατος Αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων μιλούσε για την αποκρυπτογράφηση των προθέσεων της Τουρκίας και ότι Στρατός Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό έχουν ενισχύσει, την παρουσία τους στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Πριν από 48 ώρες- το θίξαμε και την Τρίτη- ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού σημείωνε ότι οφείλουμε να κινηθούμε πιο νότια. Οι κατά καιρούς δημοσιοποιήσεις χαρτών από την Τουρκία δεν έπαυαν στο κάδρο των πιο ακραίων διεκδικήσεων τους να τοποθετούν και την Κρήτη. Ξέρουν πολύ καλά οτι η Κρήτη είναι το μακρύ δόρυ των Ενόπλων Δυνάμεων για την Αν. Μεσόγειο, πως απ’ εκεί μπορούν να υποστηριχτεί κάθε είδους επιχείρηση ακόμη και προς υποστήριξη της Κύπρου. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η πτήση των αεροσκαφών της 340 Μοίρας στην Κύπρο για να πάρουν μέρος στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς. Κατά συνέπεια, η Τουρκία έχει ένα «διπλό» σχέδιο: το πρώτο και βασικό είναι να καταφέρει να «βάλει χέρι» στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και να προσπαθήσει με το μνημόνιο που έχει κάνει με την Λιβύη να επεκταθεί και το δεύτερο να ψαλιδίσει τα φτερά της Ελλάδας που έχει αρχίσει να βγαίνει από το Αιγαίο προς την Αν. Μεσόγειο.

Πηγή: www.hellasjournal.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text