Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ασφαλιστικές: Οι επιδόσεις των ελληνικών ομίλων στην Κύπρο

Ασφαλιστικές: Οι επιδόσεις των ελληνικών ομίλων στην Κύπρο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ασφαλιστικές: Οι επιδόσεις των ελληνικών ομίλων στην Κύπρο

Πώς κινήθηκαν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο. Η πορεία της τοπικής αγοράς, οι leaders του κλάδου και οι κινήσεις στο μέτωπο των εξαγορών-συγχωνεύσεων. Αναλυτικός πίνακας.

Επηρεασμένη από τον σημαντικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, αλλά και από τις ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο, ήταν η ασφαλιστική παραγωγή της Κύπρου κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου:

• Η παραγωγή των γενικών κλάδων σημείωσε αύξηση κατά 9,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (από τα 360,5 στα 394 εκατ. ευρώ), ενώ στο εννεάμηνο του 2018 είχε ανεβεί κατά 5,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

• Αντίθετα, η παραγωγή του κλάδου ζωής υποχώρησε κατά 1,2%, ενώ το 2018 είχε αυξηθεί σε σχέση με το 2017 κατά 10%.

• Τα μερίδια αγοράς επηρεάστηκαν σημαντικά από τη διακοπή λειτουργίας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και την εισφορά της «καλής» ΣΚΤ στο Συγκρότημα της Ελληνικής Τράπεζας. Έτσι, στον κλάδο ζωής (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) η Universal Life που συνεργαζόταν με την ΣΚΤ είδε το μερίδιό της να συρρικνώνεται δραστικά, από το 26,5% στο 13,9%. Το χαμένο αυτό ποσοστό διαχύθηκε σε πολλές άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, με κυρίως κερδισμένη της Hellenic-Alico (αύξηση μεριδίου από το 3,15% στο 9,93%). Να σημειωθεί πως η Ελληνική Τράπεζα συμμετέχει πλέον με 100% στην Hellenic-Alico, προχωρώντας μέσα στη φετινή χρονιά σε εξαγορά της μειοψηφίας.

• Στον κλάδο ζωής, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες (η θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου Eurolife, η CNP Cyprialife (θυγατρική του πολυεθνικού Ομίλου CNP) και η Universal Life κατείχαν αθροιστικά περίπου το 64% της συνολικής αγοράς.

• Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες ελληνικού μετοχικού ενδιαφέροντος είχαμε σε ότι αφορά τα μερίδια της τοπικής αγοράς το 6,88% της Prime Insurance (συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κοντομηνά. Η εταιρεία υποχρεώθηκε το 2018 σε ζημία 5,6 εκατ. ευρώ και φέτος επιχειρεί κινήσεις αύξησης του συντελεστή φερεγγυότητάς της, καθώς ο περυσινός δείκτης υπολειπόταν του 100%), η Altius με 3,91% και η Εθνική Ασφαλιστική με 2,67%.

• Στους γενικούς κλάδους, η τοπική αγορά είναι περισσότερο κατακερματισμένη σε σχέση με τον κλάδο ζωής. Μεγαλύτερα μερίδια αγοράς έχουν οι θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και Eurolife με 54,4 εκατ. ευρώ), ο Όμιλος CNP (CNP Ασφαλιστική και Cyprialife με 50,3 ευρώ), η Universal Life με 40 εκατ. ευρώ, η Trust με 27 εκατ. ευρώ, η Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) με 22,3 εκατ. ευρώ και η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου Atlantic με 21,5 εκατ. ευρώ.

• Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες ελληνικού μετοχικού ενδιαφέροντος στους γενικούς κλάδους ξεχώρισαν οι Altius (παραγωγή 14,56 εκατ. ευρώ, +3,74%), η Εθνική Ασφαλιστική (14,06 εκατ. ευρώ, +0,66%), η Υδρόγειος (11,6 εκατ. ευρώ, +9,71%), η Prime Insurance (9,84 εκατ. ευρώ, -1,89%), η Allianz Hellas (4,27 εκατ. ευρώ, -58,46%) και η Interamerican (Anytime, 3,98 εκατ. ευρώ, +113,7%).

• Οι θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες των τραπεζών Κύπρου και Ελληνική συμβάλλουν με πολύ σημαντικές κερδοφορίες στις επιδόσεις των Ομίλων τους, στηρίζοντας τις προσπάθειες των μητρικών τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Επιπλέον, η Τράπεζα Κύπρου ενισχύθηκε σε όρους ρευστότητας και δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας από την πώληση στο γαλλικό Όμιλο CNP, του 49% των μετοχών που κατείχε σε CNP Ασφαλιστική και CNP Cyprialife.

Τέλος, έντονες είναι οι συζητήσεις στην τοπική αγορά (ιδιαίτερα στους γενικούς κλάδους) σε ότι αφορά το μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων λόγω των αυξημένων απαιτήσεων του πλαισίου Solvency II.

Μεταξύ άλλων, αντίκτυπο στην Κύπρο θα έχει η δρομολογούμενη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ αντίθετα τα σχέδια πώλησης της εταιρείας Υδρόγειος στην Ελλάδα, δεν συμπεριλαμβάνουν την κυπριακή δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία δεν θα «αλλάξει χέρια».

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text