Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 211 | Αποτελέσματα εννιαμήνων 2019

Αποτελέσματα εννιαμήνων 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αποτελέσματα εννιαμήνων 2019

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2019

Θετική η εικόνα. Θα επιδράσουν στις τιμές των μετοχών

Θετική είναι η συγκεντρωτική εικόνα των αποτελεσμάτων του 9μήνου του 2019, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εισηγμένων εταιριών που δημοσίευσαν αποτελέσματα ανέρχεται μόλις σε 30 (συν τις τράπεζες). Εν τούτοις, πρόκειται για τις μεγαλύτερες εταιρίες της χρηματιστηριακής  αγοράς, οι οποίες επιδρούν καταλυτικά στη διαμόρφωση των συνολικών αποτελεσμάτων.

Οι συνολικές πωλήσεις των 30 εταιριών ανήλθαν σε 39.444 εκατομμύρια ευρώ. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 1,4% σε σχέση με τις πωλήσεις των ίδιων εταιριών κατά το εννεάμηνο του 2018. Αν δεν υπολογίσουμε τις δύο εταιρίες πετρελαιοειδών, οι πωλήσεις φθάνουν σε 32.639 εκατομμύρια και είναι αυξημένες κατά 3,4%. σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018. Σημειώνουμε ότι, μεταξύ του α’ εξαμήνου 2019 και του α’ εξαμήνου 2018, είχε σημειωθεί αύξηση των πωλήσεων κατά 3,9% (για το σύνολο των εταιριών, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εταιρίες πετρελαιοειδών).

Στην πλευρά των κερδών μετά από φόρους, τα συνολικά κέρδη έφθασαν στα 939,3 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 20,2% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018 (επί των ιδίων εταιριών). Χωρίς τον συνυπολογισμό των εταιριών πετρελαιοειδών, έφθασαν στα 772,3 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 83,2%. Μεταξύ του α’ εξαμήνου του 2019 και του α’ εξαμήνου του 2018, είχε καταγραφεί αύξηση κερδών κατά 98,8%.

Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ότι η γενικότερη εικόνα είναι θετική για την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά -εκτιμούμε ότι αυτό αφορά και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων- και ότι, το 2019 θα είναι ένα έτος πολύ καλής κερδοφορίας. Το γεγονός αυτό -ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες- δεν επιδρά στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ενδεχομένως είχε προεξοφλήσει στις θετικές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κερδοφορία των εταιριών πάντα επιδρά -ποικιλοτρόπως- θετικά. Καθώς μάλιστα, η κερδοφόρα περίοδος των εταιριών μίας οικονομίας -ιδίως όταν αυτή εξέρχεται από μία φάση κρίσης- δεν περιορίζεται σε χρονικό διάστημα ενός έτους, αλλά επεκτείνεται σε περισσότερα, είναι σαφές ότι η διατήρηση της θετικής κατάστασης θα έχει θετικές επιδράσεις στις χρηματιστηριακές τιμές των μετοχών.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τους αναλυτές που παρακολουθούν τους δείκτες MSCI, για το σύνολο του 2019 και για τις εταιρίες που συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες, μέχρι πρόσφατα αναμενόταν αύξηση των πωλήσεων κατά 0,9% και των κερδών κατά 16,5%. Στις τελευταίες διαθέσιμες προβλέψεις τους, υπάρχει μείωση των προβλέψεων για τις πωλήσεις, για τις οποίες προβλέπεται μηδενική αύξηση (0,0%). Παράλληλα, η μείωση των εκτιμήσεων συνεχίζεται και κατά το 2020, όπου προβλέπεται ελαφρά υποχώρηση κατά 0,3%.

Για το σκέλος των κερδών, αναφέρεται πρόβλεψη αύξησης κατά 16,2% για το 2019 και 15,5% για το 2020. Οι προβλέψεις αναθεωρούνται τακτικά μέσα στο χρόνο. Από την πλευρά μας, παρακολουθούμε τις εξελίξεις τους και σας τις μεταφέρουμε.

Δείτε την εξέλιξη των προβλέψεων για το 2019, κατά τους τελευταίους μήνες: Πωλήσεις - Κέρδη.

Δείτε την εξέλιξη των προβλέψεων για το 2020, κατά τους τελευταίους μήνες: Πωλήσεις - Κέρδη.

Τα διαγράμματα δείχνουν την εξέλιξη των προβλέψεων για τα έτη 2019 και 2020, που καταγράψαμε κατά τη διάρκεια του έτους. Στον άξονα των ημερομηνιών εμφανίζονται οι ημερομηνίες που κάθε φορά δημοσιεύονταν οι συγκεκριμένες προβλέψεις. Τα διαγράμματα περιέχουν και προβλέψεις για άλλες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Για να δείτε τη λογιστική κατάσταση κάθε εταιρίας, ή την ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα 9μήνου 2019, πατήστε στο όνομα της εταιρίας στον παρακείμενο πίνακα.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: