Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σχέδιο 5+1 σημείων για αναπτυξιακό Boom το 2020

Σχέδιο 5+1 σημείων για αναπτυξιακό Boom το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σχέδιο 5+1 σημείων για αναπτυξιακό Boom το 2020

Της Δήμητρας Καδδά

Προϋπολογισμός ανατροπής, με στόχο να οδεύσει η οικονομία σε ένα αναπτυξιακό "Βoom" το 2020, κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή.

Ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης μέσα από 5 άξονες: φοροελαφρύνσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, συντεταγμένο πλάνο ταχείας ανάκαμψης του ΠΔΕ και των επενδύσεων, σειρά παρεμβάσεων για την τόνωση της τραπεζικής ρευστότητας, μεγάλη επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στις αγορές προϊόντων.

Οι εν λόγω άξονες πλαισιώνονται από ακόμα έναν παράγοντα: από ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, που επιχειρείται να αξιοποιηθεί πλήρως, με τελικό στόχο να διασφαλιστούν μεν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και ένα νέο αναπτυξιακό μέλλον για τη χώρα.

Ο Προϋπολογισμός του 2020 αποτελεί το "εισιτήριο" για την αλλαγή δεδομένων στην οικονομία, φέροντας και τη "βούλα" των "θεσμών" για τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων ακόμα και το 2021. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όμως, επιβεβαιώθηκε και από τις εκθέσεις εποπτείας της Κομισιόν, που καταγράφουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και το αναπτυξιακό τους αποτύπωμα.

Ακόμα και στο μόνο πεδίο μικρής διαφοροποίησης των προβλέψεων των Βρυξελλών σε σχέση με την Αθήνα, αναφορικά με ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2020 (αντί για 2,8% που περιμένει η ελληνική κυβέρνηση για το 2020), οι δανειστές κάνουν σαφές πως η ελληνική επίδοση είναι διπλάσια από τη μέση ευρωπαϊκή και η χώρα αποτελεί ένα κράτος με αντίστροφη πορεία από αυτήν που ακολουθούν οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης: επιταχύνει αναπτυξιακά αντί να επιβραδύνει, παρά τις πιέσεις που αναμφίβολα δέχεται από το εξωτερικό.

Επιτάχυνση

Το οικονομικό επιτελείο κατανοεί τη μεγάλη σημασία που έχουν οι επόμενοι μήνες και η ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση του βηματισμού και των πρωτοβουλιών σε όλα τα πεδία παρεμβάσεων, ούτως ώστε να αδράξει την ευκαιρία που δίδεται. Δηλαδή για να διατηρήσει τη δυναμική που έχει διαμορφωθεί και αποτυπώνεται στην κύμανση του δείκτη οικονομικού κλίματος, στην εντυπωσιακά καλή πορεία της αγοράς ομολόγων, αλλά και στις πρωτόγνωρα θετικές αποτιμήσεις των "θεσμών" της Ε.Ε.

Οι πρωτοβουλίες

Τα επόμενα βήματα, μετά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τον νέο Προϋπολογισμό, είναι η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου την προσεχή εβδομάδα αλλά και η ψήφιση του σχεδίου "Ηρακλής" για τις τράπεζες. Θα ολοκληρωθεί στις 20 Νοεμβρίου, ενώ για τον Ιανουάριο έχει προαναγγελθεί νομοσχέδιο ειδικά για την κεφαλαιαγορά.

Οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν διασφαλίζουν μόνο την ανθεκτικότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά ανοίγουν τον δρόμο και για τις επόμενες πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Δηλαδή τη μεγάλη διαπραγμάτευση για την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

1. Φοροελαφρύνσεις. Μόνο τα επίσημα μέτρα του 2020 περιλαμβάνουν 1,02 δισ. ευρώ μειώσεις φόρων, εκ των οποίων τα 616 εκατ. ευρώ είναι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του επιχειρηματικού κόσμου (μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και μερισμάτων), ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και των εισφορών για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης. Στον εν λόγω απολογισμό προστίθεται μείωση κατά 138 εκατομμύρια ευρώ της προκαταβολής φόρου που εφαρμόζεται από αυτόν τον μήνα. Θα πρέπει να προστεθεί και η κυοφορούμενη δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% (μέσα από την άσκηση των νέων αντικειμενικών αξιών που ολοκληρώνεται τον προσεχή Μάιο).

Συνολικά το πακέτο των αναπτυξιακών και κοινωνικών παρεμβάσεων το 2020 φτάνει στα 1,181 δισ. ευρώ και αφορούν κατά 80% μείωση φορολογικών βαρών. Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα περιλαμβάνει και άλλες παρεμβάσεις που δίνουν μεγάλη ανάσα στον επιχειρηματικό κόσμο.

2. ΠΔΕ και ξένες επενδύσεις. Η προσέλκυση εμβληματικών ξένων επενδύσεων αποτελεί βασικό στόχο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, αλλά παράλληλα επιχειρείται να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι για να αυξηθεί η παραγωγική δυναμική της οικονομίας. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υλοποιηθεί πλήρως (έπειτα από πολλά χρόνια υποεκτέλεσης) το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των 6,75 δισ. ευρώ..

Προς τον σκοπό αυτό, έχουν αναδιαρθρωθεί οι μηνιαίοι στόχοι, υποχρεώνοντας όλους τους φορείς σε εμπροσθοβαρή του εκτέλεση (εν αντιθέσει με τη συνήθη τακτική υλοποίησης του ημίσεος του ΠΔΕ τον τελευταίο μήνα κάθε έτους).

Η μεγάλη αυτή πρόκληση συνδέεται με τον επόμενο πολιτικό στόχο της κυβέρνησης: την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων 767 εκατ, ευρώ ώστε να τροφοδοτήσουν επενδύσεις.

3. Ιδιωτικοποιήσεις. Η πώληση του 30% του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος" και η παραχώρηση του Ελληνικού είναι ορισμένες από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις που δρομολογούνται. Στον ενεργειακό τομέα δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ, καθώς επίσης και η μεγάλη αποκρατικοποίηση των δικτύων διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ). Παράλληλα, αναμένεται νέα έκρηξη στις επενδύσεις του τομέα των ΑΠΕ, αλλά και ο δεύτερος μεγάλος κύκλος επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο άνω του 1 δισ. ευρώ.

4. Αγορές προϊόντων. Οι παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα από τον καιρό των Μνημονίων αποτελούν μόνο ένα μέρος των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και για τις οποίες έχει έλαβε εύσημα την προηγούμενη εβδομάδα από τους "θεσμούς". "Οι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής και το συνολικό φιλοαναπτυξιακό αφήγημα της νέας κυβέρνησης είχαν θετικό αντίκτυπο στις αγορές", αναφέρει η Επιτροπή στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Μέσω του αναπτυξιακού νόμου προωθείται η μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης και η κατάρτιση ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη, αλλά και αλλαγές στον χωροταξικό σχεδιασμό για την επιτάχυνση μεγάλων επενδυτικών έργων.

5. Τράπεζες. Η μεγάλη πληγή της ελληνικής οικονομίας, η αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν επαρκή ρευστότητα στην αγορά λόγω των υπέρογκων "κόκκινων" δανείων, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί μέσα από παράλληλες πρωτοβουλίες στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, με πρώτη και πλέον εμβληματική κίνηση το σχέδιο "Ηρακλής". Η κυβέρνηση εργάζεται παράλληλα για τη σταδιακή διαμόρφωση ενός νέου συνολικού πλαισίου αφερεγγυότητας, με παρεμβάσεις και στο πτωχευτικό δίκαιο αλλά και στον κώδικα πολιτικής δικονομίας. Πρώτος στόχος είναι η αλλαγή του καθεστώτος προστασίας πρώτης κατοικίας από 1η Μαΐου.

Ένα ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον

Το 2020 η εγχώρια οικονομία, τόσο στο κρατικό όσο και στο ιδιωτικό σκέλος της, θα κινηθεί σε ένα συγκυριακά ευνοϊκό περιβάλλον όσον αφορά το κόστος του χρήματος και των αναγκών χρηματοδότησης σε κάθε επίπεδο επενδυτικής δραστηριότητας.

Οι σχετικά αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης προδικάζουν ένα χρηματοοικονομικό "περιβάλλον" στο οποίο η ρευστότητα από την πλευρά τους, και ιδιαίτερα από την ΕΚΤ, θα είναι τόση όση χρειάζεται η οικονομία, ενώ παράλληλα η εξασφάλισή της από όσους τη χρειαστούν θα γίνεται με αρνητικά επιτόκια. Το γεγονός αυτό έχει σταθεροποιήσει μια αυξημένη "ζήτηση" τίτλων από τα επενδυτικά funds, τις τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που, ενώ θεωρούνται ασφαλείς από πλευράς επενδυτικού κινδύνου, παρέχουν ταυτόχρονα αποδόσεις συγκριτικά υψηλότερες από την πλειονότητα των διαθέσιμων επενδυτικών προϊόντων. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται πλέον τα ελληνικά ομόλογα, τόσο τα κρατικά όσο και τα εταιρικά, καθώς διακινούνται στη δευτερογενή αγορά με θετικές αποδόσεις, αλλά θεωρούνται ως ασφαλή παρά το γεγονός ότι η διαβάθμισή τους παραμένει ακόμη "non investment grade".

H ελκυστικότητά τους έγκειται στο ότι το ελληνικό χρέος έχει άμεσα διασφαλισθεί για αρκετά χρόνια με το αποθεματικό της συμφωνίας του Ιουνίου του 2018, έχει συμπιεστεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο (1,4%) το επιτόκιο εξυπηρέτησής του, ενώ ταυτόχρονα οι αξιολογήσεις της πορείας της οικονομίας προδικάζουν την αναβάθμισή του χρέους.

Στην Ευρωζών καμία άλλη δεν διαθέτει ένα τόσο θετικό διάγραμμα προβλέψεων βελτίωσης των οικονομικών δεικτών.

Πηγή: www.capital.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text