Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Scope Ratings: Οι αγορές αξιολογούν την Ελλάδα πολύ υψηλότερα από ό,τι οι οίκοι

Scope Ratings: Οι αγορές αξιολογούν την Ελλάδα πολύ υψηλότερα από ό,τι οι οίκοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Scope Ratings: Οι αγορές αξιολογούν την Ελλάδα πολύ υψηλότερα από ό,τι οι οίκοι

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας επιβεβαιώνει ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, σε νέα έκθεσή του για την πορεία των αξιολογήσεων των χωρών διεθνώς το 2020, επισημαίνοντας πως αν και το rating που δίνει στην Ελλάδα (BB, θετικές προοπτικές) υπερβαίνει τη μέση αξιολόγηση που δίνουν οι αμερικάνικοι οίκοι Fitch, Moody's, S&P -αντανακλώντας εν μέρει την άποψή της σχετικά με τις μακροχρόνιες λήξεις που έχει το ελληνικό χρέος και τα υψηλά ποσοστά χρέους που κατέχουν επίσημοι πιστωτές-, η άποψη ωστόσο της αγοράς είναι πιο αισιόδοξη όπως δείχνουν και τα τρέχοντα επίπεδα των spreads των ελληνικών ομολόγων.

Όπως επισημαίνει η Scope, οι θετικές προοπτικές που δίνει στην αξιολόγηση ΒΒ της Ελλάδας αντικατοπτρίζει την προσδοκία της για συνέχιση των φιλικών προς τις επιχειρήσεις διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων. Η άποψή της στηρίζεται στην πολιτική σταθερότητα της χώρας, η οποία αντανακλάται στη σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πολιτική σταθερότητα μειώνει επίσης τον κίνδυνο αντιστροφής των πολιτικών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας από τους πιστωτές, των οποίων οι περιοδικές αναθεωρήσεις παραμένουν προϋπόθεση για την ενεργοποίηση διαδοχικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί σε μέσο όρο στο 2,5% το 2020-2022, καθώς οι πρόσφατες και προγραμματισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Ένας βασικός παράγοντας στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι και η μείωση των αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών μέσω τιτλοποιήσεων, η οποία θα βοηθήσει στην ανακούφιση αυτού του μεγάλου βάρους που έχουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους. Η κεφαλαιακή ελάφρυνση που θα προκύψει θα ενισχύσει τη χρηματοδοτική ικανότητα των εγχώριων συστημικών τραπεζών και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του επενδυτικού χάσματος που προκάλεσε η κρίση, το οποίο βαρύνει την οικονομική δυναμική της Ελλάδας.

Τέλος, όπως επισημαίνει η Scope, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ τόσο το 2019 όσο και το 2020, ενώ όπως εκτιμά θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πλεονάσματα στη συνέχεια, η οποία είναι άκρως δικαιολογημένη, ειδικά σε συνδυασμό με τις  μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη καθώς και τη σημαντική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αντανακλώντας τις μακροοικονομικές βελτιώσεις και τη σχετική πολιτική σταθεροποίηση στη χώρα.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text