Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο "Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας" που αφορά, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των F-16,την «εν συνεχεία υποστήριξη» (Follow-On Support/FOS) των Mirage-2000, τα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά σε σχέση με το πρόγραμμα των υποβρυχίων Type-214AIP, αλλά και θέματα που αφορούν τους ΕΜΘ, καθώς και με μετατάξεις και ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ). Το νομοσχέδιο, στον τομέα της αεροπορικής άμυνας και ετοιμότητας προβλέπει επαύξηση της επιχειρησιακής απόδοσης και δυναμικής των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσω της αποδοχής της πρότασης του κατασκευαστή των αεροσκαφών Lockheed Martin για την υλοποίηση απαραίτητων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης. (εδώ)

Για τρίτη φορά μέσα σε μόλις δύο μήνες δανείστηκε με αρνητικά επιτόκια η Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως η ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους παραμένει «ζεστή», παρά το γεγονός ότι το ιλιγγιώδες ράλι στα διεθνή ομόλογα έχει «πατήσει φρένο» από τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο στα έντοκα γραμμάτια εξαμήνου διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του -0,02% έναντι 0,00% στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση στα τέλη Οκτωβρίου, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί χθες 812,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές διαμορφώθηκαν στο 1,32 δισ. καλύπτοντας το αρχικά ζητούμενο ποσό κατά 2,11 φορές. (εδώ)

Στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, που δημοσίευση η Alpha Bank, σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, στηριζόμενη στη σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, στις μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο εφαρμογής των προγραμμάτων προσαρμογής και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως ως αποτέλεσμα του περιορισμού του κόστους εργασίας.Η ιδιωτική κατανάλωση, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη, με ελαφρώς ασθενέστερο ρυθμό σε σχέση με το εισόδημα, καθώς η αποταμίευση θα επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα (εδώ). Δείτε το πλήρη δελτίο εδώ.

H μείωση της φορολογίας στο κλάδο ακινήτων εκτιμάται ότι το 2020 θα είναι χρονιά εισόδου των ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο. Η Trade Estates-υπό σύσταση θυγατρικής της Fourlis- έχει λάβει από τον περασμένο Μάρτιο πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την είσοδο στο ΧΑ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σε διαδικασία εισόδου μέσα στο α’ τρίμηνο του 2020 είναι και η Noval Property θυγατρική της Viohalco. Tην είσοδό της στο Χρηματιστήριο δρομολογεί και η Μπλέ Κέρδος (Coco-Mat) εντός του 2020 και ενώ η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία. Επίσης με στόχο την είσοδο των μετοχών της στο Χρηματιστήριο προωθεί και η Orilina Properties που ελέγχεται από το Breavan Howard Asset Management. (εδώ)

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαίωσε η διοίκηση των ΕΛΠΕ την συμμετοχή της στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους. Το ενδιαφέρον για την εταιρεία επιβεβαίωσε χθες και ο επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου κ. Βαγγέλης Μυτιληναίος μιλώντας στη Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Ωστόσο ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι επιφυλάσσεται μέχρι να δει τους όρους του διαγωνισμού θέτοντας και ζητήματα ανταγωνισμού καθώς ήδη στην αγορά φυσικού αερίου η εταιρεία Μυτιληναίος έχει αποκτήσει μερίδιο 35%. (εδώ)

Αίτημα για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της ΕΛΤΡΑΚ, έναντι ανταλλάγματος 3,30 ευρώ ανά μετοχή της μετρητοίς, υπέβαλλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η ELTRAK CP Limited. (εδώ)

Την απόφασή του να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στην Αίγυπτο ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, εξέφρασε με τη συμφωνία της μεγάλης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας για επαναγορά των μειοψηφικών μεριδίων συμμετοχών που είχε αποκτήσει, αρχής γενομένης από το έτος 2008, η International Finance Corporation –του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας- στις θυγατρικές του ΤΙΤΑΝΑ στη ΝΑ Ευρώπη και την Αίγυπτο, έναντι συνολικού τιμήματος 81,8 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Μηδενικά σχεδόν επιτόκια προσφέρουν πλέον οι τράπεζες για τις καταθέσεις, οδηγώντας έτσι τους αποταμιευτές ένα βήμα πριν από τα αρνητικά επιτόκια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το επιτόκιο για καταθέσεις με διάρκεια έως ένα έτος (το οποίο περίπου αντιστοιχεί στο επιτόκιο ταμιευτηρίου) μειώθηκε περαιτέρω κατά 0,06% και διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο 0,39%. Συνακόλουθα η καθαρή απόδοση για τους αποταμιευτές μετά την αφαίρεση της φορολογίας υποχωρεί ακόμη περισσότερο κάτω από το μηδέν (0,05%). (εδώ)

Εξανεμίζονται οι ελπίδες να καταλήξει η Ευρωζώνη σε συμβιβαστική λύση που θα δώσει ώθηση στο σχέδιο της τραπεζικής ένωσης. Αιτία είναι η αλλαγή ηγεσίας στους κόλπους του γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD) και η προσωπική ήττα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς. Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, το επίμαχο σχέδιο που συζητείται σε επίπεδο Ευρωζώνης από το 2012 και στοχεύει στο να αποτρέψει μια νέα τραπεζική κρίση, βρίσκεται καθηλωμένο επί χρόνια χωρίς καμία πρόοδο. (εδώ)

Οι γερμανικές παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα υποχώρησαν τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την γερμανική στατιστική υπηρεσία, σηματοδοτώντας ότι η ύφεση στον γερμανικό βιομηχανικό κλάδο συνεχίζεται.Οι μεταποιητικές παραγγελίες μειώθηκαν 0,4% τον Οκτώβριο σε προσαρμοσμένους όρους, μετά από την αναθεωρημένη αύξηση 1,5% τον Σεπτέμβριο.Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες υποχώρησαν 5,5%, προσαρμοσμένες για ημερολογιακές επιδράσεις. Οι εγχώριες παραγγελίες μειώθηκαν 3,2% ενώ οι διεθνείς αυξήθηκαν 1,5% τον Οκτώβριο. (εδώ)

Σε γραμμική τροχιά συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, προωθώντας σήμερα προς ψήφιση τα Μνημόνια που υπέγραψε με τη Λιβύη, παρά τις διεθνείς παραινέσεις για αυτοσυγκράτηση, αποδεικνύοντας -για ακόμη μια φορά- ότι οι απειλές είναι αξιόπιστες και οι πράξεις μη αναστρέψιμες.Στόχος του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να εδραιώσει status περιφερειακής υπερδύναμης, είναι η αποδέσμευση από το σύμπλεγμα ελέγχου που έχουν επί δεκαετίας διαμορφώσει ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή, καθοδηγώντας τάσεις και κατευνάζοντας εξάρσεις κατά το δοκούν. (εδώ)

Να επενδύσουν στη Γερμανία δεν έχουν διάθεση οι αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως φαίνεται σε πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων της KPMG. Συγκεκριμένα, το 2018 στη χώρα αυτή οι αμερικανικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά τα 2/3.Και ενώ πέρυσι το 24% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, ήθελε να επενδύσει στη Γερμανία, πρόπερσι το ποσοστό έφθανε στο 47%. Ενα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο έχει να κάνει με το ότι το 13% δήλωσε πως δεν θέλει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του στη Γερμανία, όταν το 2017 ήταν μόλις 6%. (εδώ)

Την προσφυγή της Κύπρου στη Χάγη,με στόχο την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε παρατήρηση ότι επειδή η προσφυγή προϋποθέτει αποδοχή και των δύο πλευρών, αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχει μια διαδικασία δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης». Προχωρήσαμε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη δια άλλου μέσου, υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη αυτό δίδει το δικαίωμα της προσφυγής». (εδώ)

Τα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα, όπως το Libra της Facebook, δεν θα πρέπει να επιτραπούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου αντιμετωπιστούν με σαφήνεια οι κίνδυνοι που αυτά θέτουν, όπως συμφώνησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τη σκληρή γραμμή του ευρωπαϊκού μπλοκ απέναντι στο Libra, που έχει προκαλέσει επικρίσεις από τους παγκόσμιους ρυθμιστικούς φορείς για τον πιθανό του αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από τότε που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text