Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Η Γαλλία γίνεται η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας

Η Γαλλία γίνεται η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Γαλλία γίνεται η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να αξιοποιήσει το momentum για να ξεπεράσει η γαλλική οικονομία τα μακροχρόνια διαρθρωτικά εμπόδια που δεν την αφήνουν να επιτύχει δυναμική ανάπτυξη και να ηγηθεί της Ευρώπης; Την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει στο εξωτερικό τον Ντόναλντ Τραμπ και στο εσωτερικό ορισμένες από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Γαλλία σήμερα είναι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μιας οικονομίας που παραπαίει, συνεχώς φλερτάρει με την ύφεση και αναζητεί διέξοδο στα προβλήματά της.

Μέσα στα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν δημιουργηθεί στη Γαλλία 500.000 θέσεις εργασίας οδηγώντας την ανεργία από το 10% στο 8,5%, ενώ το Παρίσι δείχνει να βγαίνει κερδισμένο από το Brexit. Το 2018 ήταν η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα με την Google και την Facebook να επιλέγουν τη Γαλλία για τα ερευνητικά τους κέντρα. Τραπεζικοί κολοσσοί όπως η Bank of America μεταφέρουν τα κεντρικά τους ευρωπαϊκά γραφεία από το Λονδίνο στο Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ να προβλέπει ότι οι μετακινήσεις τραπεζικών στελεχών θα ξεπεράσουν τις 4.500.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη δείχνουν ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2019 και η Γερμανία με 0,5%. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπη με επικίνδυνη στασιμότητα κυρίως λόγω της συνέχισης των μηδενικών ελλειμμάτων, αλλά και με έντονη πολιτική αβεβαιότητα. Ένα από τα προβλήματα του Βερολίνου σήμερα είναι η διατάραξη του παγκόσμιου εμπορίου καθώς η Γερμανία βασίζεται στις εξαγωγές. Όσο η εμπορική διένεξη συνεχίζεται τόσο η εγχώρια οικονομία θα σηκώνει το βάρος της ανάπτυξης, χωρίς να εντυπωσιάζει, αφού η κατανάλωση αποδυναμώνεται και η αγορά εργασίας επιβραδύνει.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα αναλυτές εκτιμούν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μπροστά του μια μοναδική ευκαιρία να ακολουθήσει εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τη Γερμανία και να οδηγήσει τη Γαλλία σε πραγματική ανάκαμψη. Η γαλλική οικονομία δέχεται ώθηση από την κατανάλωση και τις επενδύσεις που ενισχύονται από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που εφαρμόζει ο Μακρόν.

Το Βερολίνο πρέπει να βρει λύση για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που εκτιμάται στο 5% του ΑΕΠ και το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στη στρατηγικών των μηδενικών ελλειμμάτων, τη λεγόμενη πολιτική «black zero». Η Scope Ratings καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε επενδύσεις για έργα υποδομής και σε μέτρα για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο Μακρόν, από την πλευρά του, έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας του για να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και της υγείας που αποτελούν τον πυρήνα της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας. Έτσι θα μπορέσει να ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης και να βελτιώσει μετά από πολλά χρόνια τη δημοσιονομική θέση της Γαλλίας.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στη Γαλλία αναμένεται να ξεπεράσει τον αντίστοιχο ρυθμό της Γερμανίας το 2019. Παρ’ όλα αυτά, η Γαλλία χρειάζεται να βιώσει μία μακρά περίοδο ισχυρής αύξησης της απασχόλησης για να «πιάσει» το ποσοστό απασχόλησης της τάξης του 75,9% που απολαμβάνει η Γερμανία (65,4%) στη Γαλλία.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο δημόσιο χρέος. Το γαλλικό χρέος περίπου στο 100% του ΑΕΠ απαιτεί να γίνουν προσπάθειες μείωσης μεσοπρόθεσμα, οι οποίες διευκολύνονται από τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια. Στον αντίποδα, η Γερμανία δεν εγκαταλείπει τη στρατηγική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, παρά την αξιοσημείωτη αδυναμία της παραγωγής φέτος και το τεράστιο επενδυτικό κενό στις ψηφιακές υποδομές.

Πολιτικά, τέλος, η γαλλική κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία αλλά αντιμετωπίζει μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Όμως το ικανοποιητικό οικονομικό κλίμα και η πολιτική σταθερότητα θα την βοηθήσουν να εφαρμόσει την ατζέντα της. Αντιθέτως, τα δύο κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού έχουν συχνά ηττηθεί σε περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2019 κάνοντας πιο πιθανή τη διάλυση της συγκυβέρνησης.

Πηγή: www.liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text