Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Τι σημαίνει για το ΧΑ η κάμψη των συναλλαγών

Τι σημαίνει για το ΧΑ η κάμψη των συναλλαγών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Γιώργου Α. Σαββάκη

Η σύνδεση της εγχώριας αγοράς με τον δείκτη DAX και τα σενάρια για την πορεία στις συνεδριάσεις που απομένουν για τη φετινή χρονιά. Ποια είναι τα τεχνικά επίπεδα με σημασία για τον ΓΔ και τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές.

Η εγχώρια αγορά συνέχισε την πορεία αλληλεξάρτησής της με τις ευρωπαϊκές αγορές, με τη διόρθωση των ευρωπαϊκών μετοχών να επηρεάζει και τις ελληνικές.

Από τις αρχές του έτους, αν και οι ελληνικές μετοχές υπεραποδίδουν αισθητά έναντι των ευρωπαϊκών, η σχέση τους εμφανίζει υψηλή συσχέτιση, ειδικά με τον γερμανικό δείκτη μετοχών DAX. Η έκπληξη της θετικής αναθεώρησης των στοιχείων των δύο πρώτων τριμήνων και η ανάπτυξη του 2,1% για το ΑΕΠ μέχρι τώρα στο έτος δεν επέδρασε στην ψυχολογία και στο ενδιαφέρον της αγοράς. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε χαμηλή και αυτό θα φανεί αν είναι καλή εξέλιξη για τους αγοραστές.

Η μείωση των συναλλαγών από τα ξένα χαρτοφυλάκια είναι ορατή και αυτό φαίνεται από τη σημαντική πτώση των αξιών, ενώ στις 16 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τη λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να γίνουν νέα bets. Σίγουρα ωστόσο, ο τελικός «καλλωπισμός» των αποτιμήσεων κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του χρόνου θα χρειαστεί αυξημένα συναλλακτικά «καύσιμα».

Πιο τεχνικά, για την αγορά και τον Γενικό Δείκτη, η διατήρηση της κίνησης κοντά στα υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες της ανοδικής διαφυγής και το ανοδικό μεσοπρόθεσμο ενισχύεται. Η μικρή υποχώρηση προς την πρώτη σημαντική περιοχή των 880 μονάδων δεν αλλάζει κάτι ακόμα, σενάριο που θα υποστεί πλήγμα αν η αγορά κινηθεί άμεσα προς την περιοχή που οροθετείται πέριξ των 860 μονάδων. Μια μικρή υποχώρηση από αυτά τα επίπεδα δεν αλλάζει τη θετική φορά των τελευταίων εβδομάδων. Στο ανοδικό σκέλος, το οποίο δεν αναμένεται φέτος, η επόμενη ζώνη με ενδιαφέρον είναι οι 950 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών, μετά τα νέα υψηλά έτους γύρω από τις 900 μονάδες, η συνέχεια ήταν πτωτική, δείχνοντας και τη σημασία του επιπέδου που έχουν οι 900 μονάδες στην αγορά. Ο δείκτης, αν παραμένει στην ανοδική του τροχιά, θα πρέπει να βρει ισχυρή στήριξη στις 800-815 μονάδες, για να διατηρηθούν οι 950 μονάδες ως το επόμενο επίπεδο.

Η Alpha BankΑΛΦΑ 0,00% παραμένει εντός της ζώνης 1,78-2,01 ευρώ, με ενδιάμεσα επίπεδα τα 1,92 και 1,98 ευρώ και στο κάτω εύρος τα 1,78-1,80 ευρώ ανά μετοχή. Διάσπαση των επιπέδων 1,78-1,80 ευρώ είναι τα stop σε αυτό τον ανοδικό κύκλο. Πάνω από τα 2,01 ευρώ, ανοίγει ο δρόμος για τα 2,25 ευρώ ανά μετοχή.

Για την Εθνική Τράπεζα, η διάσπαση του επιπέδου των 3 ευρώ αποτελεί μόνο ψυχολογικό όριο και η στήριξη είναι στα 2,70-2,80 ευρώ, που είναι και η πλέον η αξιόπιστη περιοχή για stop. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 3,15-3,20 ευρώ ανά μετοχή και έπειτα τα 3,30 ευρώ. Απώτερος στόχος τα 3,50 ευρώ ανά μετοχή.

Για τη Eurobank, η μη διατήρηση υψηλότερα από το επίπεδο του 0,90 ευρώ, που είναι το προηγούμενο υψηλό, έχει ανοίξει τον δρόμο για κίνηση χαμηλότερα με τη στήριξη στα επίπεδα των 0,80-0,85 ευρώ.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει σε δικό της momentum, με τη συσσώρευση τιμών στο διάστημα 2,85-3,20 ευρώ, χωρίς να έχει διασπάσει κάποιο από τα δύο όρια. Το stop μπορεί να είναι η ζώνη των 2,85 ευρώ, ενώ υψηλότερα βρίσκονται τα 3,30 ευρώ ανά μετοχή και εκεί θα κριθεί η πορεία της φετινής χρονιάς.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη


Πηγή: www.euro2day.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text