Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Eυρώ και στερλίνα οι «πρωταγωνιστές» του 2020

Eυρώ και στερλίνα οι «πρωταγωνιστές» του 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eυρώ και στερλίνα οι «πρωταγωνιστές» του 2020

Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Τι επιφυλάσσει το 2020 για τα κυριότερα νομίσματα; Το δολάριο θα καταφέρει να διατηρήσει την κυριαρχία του; Το Brexit θα «πληγώσει» τη στερλίνα; Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ανάκαμψη του ευρώ μέσα στο επόμενο 12μηνο και κέρδη τουλάχιστον 3% για τη στερλίνα έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στην «κυριαρχία» του δολαρίου στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Η έλευση της νέας δεκαετίας βρίσκει την αγορά συναλλάγματος χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, εν μέρει διότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. «Ουσιαστικά, το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό έναντι των βασικών του ανταγωνιστών, κυρίως εξαιτίας της ανάγκης για ρευστότητας συν το γεγονός ότι παραμένει ασφαλές καταφύγιο... νομίζω ότι το δολάριο θα υποχωρήσει, δεν θεωρώ όμως ότι το εγγύς μέλλον επιφυλάσσει απότομη πτώση του αμερικανικού νομίσματος», εκτιμά η Τζέιν Φόλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής ξένου συναλλάγματος στη Rabobank.

Έπειτα από κέρδη 4% το 2018, το αμερικανικό νόμισμα είναι ενισχυμένο μόλις κατά 2% φέτος, σε μια ένδειξη ότι στενεύουν τα περιθώρια ανόδου. Για το ευρώ, οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι θα ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους, με το ενιαίο νόμισμα να ενισχύεται στο 1,12 μέσα στο επόμενο εξάμηνο, για να επιστρέψει στο 1,15 έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Για τη στερλίνα, που έχει αναρριχηθεί σε υψηλά δυόμισι ετών έναντι του ευρώ, εν μέσω εμπιστοσύνης για νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία και το 2020. Η στερλίνα σκαρφάλωσε χθες στις 84,31 πένες έναντι του ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα απόν τον Μάιο του 2017, έχοντας απομακρυνθεί 10% από τα χαμηλά που είχε αγγίξει τον Αύγουστο. Το βρετανικό νόμισμα διατηρεί προβάδισμα και έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του στο 1,3148 και καταγράφοντας κέρδη πάνω από 7% από τον Οκτώβριο.

Για την επόμενη χρονιά, οι αναλυτές προβλέπουν ανατίμηση της στερλίνας κατά 3%, στο 1,35 έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, προβλέπουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση με συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, διακρίνοντας μικρές πιθανότητες για ένα άτακτο Brexit.

Πηγή: www.naftemporiki.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text