Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πιθανός αποκλεισμός της Huawei από δίκτυα 5G της Ολλανδίας

Πιθανός αποκλεισμός της Huawei από δίκτυα 5G της Ολλανδίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πιθανός αποκλεισμός της Huawei από δίκτυα 5G της Ολλανδίας

Τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ φιλοδοξεί να αποκομίσει το ολλανδικό δημόσιο από την πρώτη δημοπράτηση συχνοτήτων για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Ωστόσο, η Χάγη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκλείσει ορισμένους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού υλικού, εάν κρίνει ότι εγείρουν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Μεταξύ αυτών η κινεζική Huawei, που έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ ότι ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την κινεζική κυβέρνηση με στόχο την κατασκοπεία, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά η Huawei.

Οι πρώτες συχνότητες θα δημοπρατηθούν σταδιακά μέχρι τις 30 Ιουνίου, δήλωσε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Ολλανδίας, Μόνα Κέιζερ. Αναμένεται να πάρουν μέρος σε αυτές οι τρεις μεγάλες ολλανδικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες KPN, VodafoneZiggo και T-Mobile.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Κέιζερ αναφέρεται πως «κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα του δικτύου θα παρέχονται μόνο από αξιόπιστους προμηθευτές». Χωρίς να γίνεται αναφορά στη Huawei, στη δήλωση περιλαμβάνεται η προειδοποίηση πως «μπορεί να αποκλειστεί ένας αναξιόπιστος προμηθευτής εάν υπάρχει η υποψία πως θα μπορούσε να καταχραστεί ή να απενεργοποιήσει την υποδομή τηλεπικοινωνιών της Ολλανδίας, ή αν υπάρχουν στενοί δεσμοί με ξένες κυβερνήσεις που εμπλέκονται σε κατασκοπεία». Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε από τη Λισσαβώνα ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται τα τελευταία χρόνια ώστε να διασφαλίσει πως οι σύμμαχοί της ανά τον κόσμο γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν όταν συνεργάζονται με εταιρείες όπως η Huawei. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, αλλά χρησιμοποίησε τον όρo «δίκτυα που δεν είναι εμπιστοσύνης».

Η δημοπράτηση της συχνότητας των 3,5 Ghz που συνήθως χρησιμοποιείται για τα νέα δίκτυα 5G θα γίνει στις αρχές του 2022, καθώς η ολλανδική κυβέρνηση μετακινεί ένα επίγειο δορυφορικό σύστημα που θα προκαλούσε παρεμβολές.

Τον Απρίλιο, η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών (AIVD) είχε προειδοποιήσει πως η χώρα δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που προέρχεται από χώρες που έχουν «επιθετική κυβερνοστρατηγική». Είχε αναφέρει πως η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για βιομηχανική κατασκοπεία.

Η εταιρεία KPN σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό της Huawei μόνο σε κεραίες ραδιοσημάτων, τις οποίες θεωρεί «περιφερειακής» σημασίας στα δίκτυα 5G, ενώ ο βασικός εξοπλισμό της θα προέρχεται από δυτικές εταιρείες. Η KPN έχει ανακοινώσει επίσης ότι σκοπεύει να απομακρύνει σταδιακά εξοπλισμό της Huawei από παλαιότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Τον Οκτώβριο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν υποστηρίξει σχέδιο νόμου που θα απέκλειε τη Huawei από τα ολλανδικά δίκτυα 5G, ωστόσο είχε καταψηφιστεί από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, που είχαν υποστηρίξει ότι δεν θα ήταν σοφό να τεθεί στο στόχαστρο μία μόνο χώρα ή μία μόνο εταιρεία.

Την Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας και να περιορίσει ή να αποκλείσει τη Huawei από τα βρετανικά δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G). «Δεν θέλω αυτή η χώρα να είναι εχθρική χωρίς λόγο απέναντι σε επενδύσεις από το εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να ζημιώσουμε τα ζωτικής σημασίας εθνικά μας συμφέροντα».

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text