Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

Του Sergei Klebnikov

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, προχωρεί στη μεγαλύτερη Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) στον κόσμο, αφού τιμολόγησε τις μετοχές της στο άνω άκρο του εύρους της ενδεικτικής τιμής που είχε ανακοινώσει, οδηγώντας έτσι την αποτίμηση της συνολικής αξίας της εταιρείας στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ξεπερνά έτσι μεγαθήρια όπως η Apple και η Microsoft ως προς τον "τίτλο" της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως, όπως πρώτο μετάδωσε το πρακτορείο Reuters την Πέμπτη.

Η Aramco τιμολόγησε την IPO της στα 8,53 δολάρια ανά μετοχή, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται να συγκεντρώσει 25,6 δισεκατομμύρια δολάρια, στην μεγαλύτερη IPO παγκοσμίως - ξεπερνώντας και τον κινεζικό κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, που κατείχε το ρεκόρ με συγκέντρωση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην δική της IPO το 2014.

Η μεγαλύτερη και πλέον κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο αναμένεται να εγγράψει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, Tadawul, αργότερα εντός του Δεκεμβρίου.

Η τιμολόγηση των μετοχών, η οποία δίνει στην Aramco την τρέχουσα αξία των 1,7 τρισ. δολ., υπολείπεται του στόχου των 2 τρισ. δολ. που είχε θέσει ο πρίγκιπας διάδοχος της χώρας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ωστόσο φτάνει και περισσεύει ώστε η Aramco να ξεπεράσει τα 1,17 τρισ. της Apple και το 1,14 τρισ. δολ. Της Microsoft.

Η Σαουδική Αραβία πούλησε συνολικά το 1,5% των μετοχών της Aramco μέσω της IPO, βασιζόμενη κυρίως σε εγχώριους και περιφερειακούς επενδυτές, μετά από thn εκδήλωση μικρότερου του αναμενομένου ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, καθώς πολλοί μεγάλοι ξένοι επενδυτές εκφράζουν σκεπτικισμό για τα οικονομικά μεγέθη και την αποτίμηση της εταιρείας.

Πηγές ανέφεραν επίσης στο Reuters ότι η Aramco θα μπορούσε να ασκήσει δικαίωμα προαίρεσης (greenshoe option) 15%, το οποίο θα της επέτρεπε να πουλήσει επιπλέον μετοχές και να αυξήσει το μέγεθος της δημόσιας εγγραφής της μέχρι του μέγιστου ποσού των 29,4 δισ. δολ.

Ενώ η Aramco δεν έχει ακόμη σχολιάσει την τιμολόγηση της IPO, αναμένεται επίσημη ανακοίνωση την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η απόφαση για την πραγματοποίηση IPO από πλευράς της Aramco ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας το 2016 ως μέρος του προγράμματος κοινωνικοοικονομικής μεταρρύθμισης του, "Όραμα 2030", που στοχεύει εν μέρει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο.

Όμως, η δημόσια εγγραφή αναβλήθηκε δύο φορές σε πολλά χρόνια, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την αποτίμηση της εταιρείας, την αποκάλυψη οικονομικών στοιχείων για τα μεγέθη της και  κινδύνους ασφαλείας. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Aramco, Yasser al-Rumayyan, δήλωσε στο δίκτυο CNBC ότι η IPO είναι ένα ασφαλές στοίχημα για τους επενδυτές, παρά τις σημαντικές ανησυχίες που δημιούργησε η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco στις 14 Σεπτεμβρίου, μετά την οποία χρειάστηκαν εβδομάδες προκειμένου η σαουδαραβική κυβέρνηση να επαναφέρει την παραγωγή πετρελαίου σε κανονικά επίπεδα.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text