Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 211 | Η διεθνής οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται ομαλά

Η διεθνής οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται ομαλά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η διεθνής οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται ομαλά

Ανάπτυξη κατά 2,9% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία κατά  το έτος 2019. Τον ίδιο ρυθμό προβλέπει και για το 2020. Δηλαδή, η οικονομική ανάπτυξη του πλανήτη κινείται οριακά πάνω από το μέσο παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 8 ετών, ο οποίος ανέρχεται στο 2,84% (εδώ). Ένας ρυθμός κοντά στο 3,0%, είναι ένας πολύ ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης. Κυρίως όταν αυτός επιτυγχάνεται μέσα σε ένα περιβάλλον εμπορικών απειλών και φόβου.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες είναι οι καλύτεροι “πρόδρομοι” δείκτες για την εξέλιξη των οικονομικών πραγμάτων. Σπάνια κάνουν λάθος. Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, μία σειρά δεικτών, από διάφορες περιοχές της γης, πετύχαιναν νέα ιστορικά ρεκόρ. Θα μπορούσε αυτό να συμβεί εάν προμηνύονταν κάτι εξαιρετικά αρνητικό; Τα επιχειρηματικά κέρδη, αναμένεται να  κινηθούν σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο κατά το 2020 (δείτε σελίδα 59) και οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα κατά τον επόμενο χρόνο. Το γεγονός ότι έχουν πλέον παρέλθει πολλά χρόνια από την τελευταία ύφεση, δε σημαίνει αναγκαστικά ότι αυτή θα συμβεί στον επόμενο χρόνο.


***

Όπως ανέφερε στις προβλέψεις του ο ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία κατά το 2019 θα αναπτυχθεί κατά 2,9%, όπως και την επόμενη χρονιά, ενώ μόλις τον Σεπτέμβριο είχε προβλέψει ανάπτυξη 3% το 2020. Ωστόσο, δίνοντας κάποιες μικρές ελπίδες, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα ενισχυθεί η οικονομία στο 3% το 2021, αρκεί βέβαια να μετριαστούν οι επιπτώσεις από έναν συνδυασμό παραγόντων, που ποικίλλουν και εκτείνονται από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο μέχρι την απροσδόκητη επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας. (εδώ)


***

H αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών αναμένεται να παραμείνει "χαμηλότερη από τη (μακροχρόνια) τάση του" στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, εν μέσω εντάσεων και αύξησης των δασμών σε βασικούς τομείς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Το τελευταίο τριμηνιαίο βαρόμετρο του ΠΟΕ έδειξε ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών αυξήθηκε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 έναντι αύξησης 3,5% την ίδια περίοδο του 2018. "Ορισμένοι παράγοντες του βαρόμετρου έχουν σταθεροποιηθεί από τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου, ενώ άλλοι παραμένουν σε πτωτική τροχιά, αντανακλώντας τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις και την αύξηση των δασμών σε βασικούς τομείς", ανέφερε ο ΠΟΕ. (εδώ)

Η μία μετά την άλλη οι κραταιές γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν χιλιάδες απολύσεις ή μείωση προσωπικού μέσω της μη αντικατάστασης υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται, καθώς καλούνται να χρηματοδοτήσουν τη δαπανηρή στροφή στην ηλεκτροκίνηση και παράλληλα να ενισχύσουν το περιθώριο κέρδους τους. Καθώς τίθενται σε ισχύ νέα αυστηρότερα όρια εκπομπής αέριων ρύπων για αυτοκίνητα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνειδητοποιούν, καθυστερημένα, ότι θα τα παραβιάσουν αν δεν καταφέρουν να αυξήσουν σημαντικά τις πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων τους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι περιορισμένη με κυριότερες αιτίες την υψηλή τιμή πώλησής τους, την έλλειψη υποδομής επαναφόρτισης και τη σχετική περιορισμένη αυτονομία τους. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και η συρρίκνωση της κινεζικής αγοράς αυτοκινήτου για πρώτη φορά από το 1992 επιτείνουν τα προβλήματα που καλούνται να υπερβούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. (εδώ)

***

“Διαρκή επέκταση” της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο διάστημα προέβλεψε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες των αγορών περί επικείμενης σοβαρής επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας. Η θετική επίδραση της πρόσφατης μείωσης επιτοκίων δανεισμού από τη Fed δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητή και η χαμηλή ανεργία ενισχύει την κατανάλωση των νοικοκυριών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν «αξιοπρόσεκτες απειλές», περιλαμβανομένων της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιπτώσεων που έχει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ -Κίνας, “οι συνάδελφοί μου και εγώ βλέπουμε ως πιθανότερη τη συνεχή επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας”. (εδώ)


***

Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς τριετίας, το Νοέμβριο, με σταθερές αυξήσεις στην παραγωγή, αλλά και στις νέες παραγγελίες, σύμφωνα με τα στοιχεία ιδιωτικής έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης μεταποίησης (PMI), κατέγραψε 51,8 μονάδες το Νοέμβριο, έναντι 51,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πιο ταχεία καταγραφή αύξησης του δείκτη  από τον Δεκέμβριο του 2016,όπου βρίσκονταν στις 51,9 μονάδες. (εδώ)

 

Σε υψηλό επτά μηνών το Νοέμβριο διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών της Κίνας, σηματοδοτώντας μία ακόμη θετική ένδειξη για τη μορφή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως."Η οικονομία της Κίνας συνέχισε να ανακάμπτει το Νοέμβριο, καθώς η εσωτερική και η εξωτερική ζήτηση βελτιώθηκαν", ανέφερε ο διευθυντής μακροοικονομικής ανάλυσης της CEBM Group, Zhengsheng Zhong. (εδώ)

***

Στα μέσα Δεκεμβρίου πρόκειται να καταφθάσει στην Κίνα  φυσικό αέριο από τη Ρωσία για πρώτη φορά, μέσω του αγωγού Power of Siberia.Ο λόγος για ένα έργο αξίας 400 δισ. δολαρίων, την κατασκευή του οποίου συμφώνησαν Μόσχα και Πεκίνο το 2014. Προβλέπει τη μεταφορά 38 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα επί 30 χρόνια. Ο αγωγός δίνει στην Κίνα τη δυνατότητα να μειώσει τον όγκο του υγροποιημένου αερίου (LNG) που εισάγει ο ασιατικός οικονομικός και βιομηχανικός γίγαντας από τις ΗΠΑ. Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι, άλλωστε, φθηνότερο από το αμερικανικό LNG και θα αποτελέσει ζωτικής σημασίας πηγή ενέργειας για την Κίνα, που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της με την εγχώρια παραγωγή. (εδώ)


Το πράσινο φως έδωσε το ΔΝΤ στην
Ιαπωνία για διοχέτευση περισσότερου χρήματος στην οικονομία, προκειμένου να ενισχυθούν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός. Αναθεωρώντας για τρίτη φορά επί τα χείρω τις προβλέψεις του 2019 για την ιαπωνική οικονομία, το ΔΝΤ συνέστησε παράλληλα στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) να εφαρμόσει βιώσιμες πολιτικές, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει μακριά από τον στόχο του 2%. (εδώ)

***

H τουρκική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης ανάλογο των εκτιμήσεων στο γ' τρίμηνο, εν μέσω προσπαθειών της κυβέρνησης Ερντογάν να αναζωπυρώσει τη χορήγηση δανείων και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Αναλυτικότερα, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία. Σε ετήσια βάση, η τουρκική οικονομία "ετρεξε" με ρυθμό 0,9%. Οι αναλυτές περίμεναν ρυθμό ανάπτυξης 1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. (εδώ)


 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text