Η ευρωπαϊκή οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ευρωπαϊκή οικονομία

Ο μεταποιητικός ΡΜΙ στην ευρωζώνη διαμορφώνεται χαμηλότερα των 50 μονάδων από το Φεβρουάριο, αλλά το επίπεδο του 46,9 του Νοεμβρίου, ήταν υψηλότερο από το 45,9 του Οκτωβρίου."Αν και πάλι σηματοδοτεί έναν ισχυρό ρυθμό πτώσης, ο μεταποιητικός ΡΜΙ παρόλα αυτά φέρνει κάποια ενθαρρυντικά σημάδια τα οποία θα τροφοδοτήσουν τη σκέψη ότι τα χειρότερα τελείωσαν για τις εταιρείες της ευρωζώνης", ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson. (εδώ)

Δείτε το διαδραστικό διάγραμμα εδώ.

Στο 7,5% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2019 έναντι 7,6% που ήταν τον Σεπτέμβριο και 8% που ήταν τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που σημειώθηκε στην ευρωζώνη μετά τον Ιούλιο του 2008. Στην ΕΕ η ανεργία διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 6,3% παραμένοντας αμετάβλητη έναντι του προηγούμενου μήνα κι ενώ υποχώρησε από το 6,7% τον Οκτώβριο του 2018. (εδώ)

Στο 1% αναμένεται να ενισχυθεί ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το Νοέμβριο από 0,7% τον Οκτώβριο σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat. Όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να καταγράψουν την υψηλότερη ετήσια αύξηση το Νοέμβριο (2,0% σε σύγκριση με 1,5% τον Οκτώβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (1,9% από 1,5% τον Οκτώβριο),  τα βιομηχανικά αγαθά εκτός της ενέργειας (0,4% από 0,3% τον Οκτώβριο) και η ενέργεια (-3,2% από -3,1% τον Οκτώβριο). (εδώ)

Στις -2,1 μονάδες βελτιώθηκε ο γερμανικός δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW τον Νοέμβριο, κερδίζοντας 20,7 μονάδες από τον Οκτώβριο.Υπάρχει ολοένα και αυξανόμενη ελπίδα ότι το περιβάλλον της διεθνούς οικονομικής πολιτικής θα βελτιωθεί στο κοντινό μέλλον, γεγονός που εξηγεί τη ραγδαία άνοδο στον δείκτη ZEW τον Νοέμβριο, επισήμανε ο πρόεδρος του ινστιτούτου ZEW. (εδώ)

Στο χαμηλό 40 μηνών διαμορφώθηκε ο ΡΜΙ υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο το Νοέμβριο, και διαμορφώθηκε στις 48,6 από τις 50 μονάδες τον Οκτώβριο. Ο μεταποιητικός υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών, στο 48,3 από τις 49,6 μονάδες τον Οκτώβριο.Τα αδύναμα στοιχεία βάζουν την οικονομία σε τροχιά συρρίκνωσης του ΑΕΠ, στο 0,2% για το δ΄ τρίμηνο.(εδώ)

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί νέα έργα που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα — μη εξαιρουμένου του φυσικού αερίου — από το 2022, απόφαση που επαινείται για τη συμβολή της στις προσπάθειες αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.Η ΕΤΕπ θα θέσει σε εφαρμογή στα τέλη του 2021 έναν κανόνα “αποδοτικότητας”, δηλαδή ένα όριο εκπομπών 250 γραμμαρίων CO2 ανά κιλοβατώρα, προς τον οποίο θα πρέπει να συμμορφώνονται όλα τα μελλοντικά έργα ώστε να εγκρίνεται η χρηματοδότησή τους.(εδώ)

Δείτε το διαδραστικό διάγραμμα εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text