Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 211 | 30 χρόνια από την πρώτη χρηματιστηριακή συναλλαγή μου. Τί έμαθα στα χρόνια αυτά.

30 χρόνια από την πρώτη χρηματιστηριακή συναλλαγή μου. Τί έμαθα στα χρόνια αυτά.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
30 χρόνια από την πρώτη χρηματιστηριακή συναλλαγή μου. Τί έμαθα στα χρόνια αυτά.

Πέρασαν 30 χρόνια από την πρώτη χρηματιστηριακή συναλλαγή μου. Τί έμαθα στα χρόνια αυτά.

Τον περασμένο μήνα, στις 3 Νοεμβρίου, συμπλήρωσα ακριβώς 30 χρόνια από τότε που έκανα την πρώτη χρηματιστηριακή μου πράξη. Η πρώτη μου αγορά ήταν 500 μετοχές της “Μύλοι Αγίου Γεωργίου” και 50 μετοχές της “Τράπεζας Εργασίας” (δείτε εδώ το “Δελτίο Τιμών” της ημέρας εκείνης). Εργαζόμενος τότε σε ένα περιβάλλον χρηματαγοράς (στο dealing room της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης), οι γρήγορες συναλλαγές μου φαίνονταν ως κάτι φυσιολογικό. Πούλησα τις μετοχές μου λίγες μέρες αργότερα, όταν πέτυχα ένα κέρδος γύρω στο 10% -το ελληνικό Χρηματιστήριο έμπαινε τότε στον “διάδρομο απογείωσής” του.

Στα επόμενα χρόνια -είχα αρχίσει πλέον να ασχολούμαι επαγγελματικά με το Χρηματιστήριο- έβαλα το χρηματιστηριακό ρίσκο ακόμη περισσότερο στις συναλλαγές μου, αλλά και στη ζωή μου. Πολλές συναλλαγές, πολλά “γυρίσματα” του χαρτοφυλακίου, κυνήγι “ευκαιριών” και μετοχών ημιθανών εταιριών, που υπόσχονταν ένα γρήγορο “ράλι” και ένα μεγάλο κέρδος. Κατά ένα περίεργο τρόπο όμως, “έμπαινα” στις μετοχές με καθυστέρηση, αφού είχε ξεκινήσει η άνοδος και συχνά έβγαινα με ζημιά -όμως αυτό συνέβαινε με τους περισσότερους που είχαν τη συνήθεια των “γρήγορων συναλλαγών”.

Μερικά χρόνια αργότερα, έκανα τον απολογισμό μου. Βεβαίως και κέρδισα από το Χρηματιστήριο στη δεκαετία του 1990, όμως -όπως διαπίστωσα- από τις δικές μου πράξεις, περισσότερο κέρδισαν οι χρηματιστές. Το “αστείο” είναι ότι, άνθρωποι που διάβαζαν και τηρούσαν αυτά που έγραφα στο περιοδικό μας, αλλά και άνθρωποι που έκαναν ελάχιστες πράξεις και παρέμειναν στις αρχικές -και μελετημένες- επιλογές τους, πέτυχαν φανταστικές αποδόσεις.

Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και η περίοδος που πέρασε ήταν μία ευκαιρία να μάθουμε πολλά. Έτσι, στη νέα φάση της προσωπικής χρηματιστηριακής μου πορείας, αλλά και της πορείας του περιοδικού μας, έχουμε διαφορετικό προσανατολισμό.

Κατ’ αρχάς, η εμπειρία έδειξε ότι, κάθε περίοδος δεν είναι κατάλληλη για χρηματιστηριακή ενασχόληση και για χρηματιστηριακές συναλλαγές. Και κάθε περίοδος σημαίνει κάποιους μήνες και συχνά, κάποια έτη. Δεύτερον, το πότε θα “μπεις” στην αγορά έχει μεγάλη σημασία, ενώ ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το πότε θα “βγεις”. Και για να το πετύχεις αυτό, χρειάζονται κανόνες -στους οποίους θα πρέπει να πειθαρχείς (μέσα απ’ αυτή τη λογική αναπτύξαμε το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”). Τρίτο, δε χρειάζονται πολλές συναλλαγές, πολλές αλλαγές μετοχών και κυνήγι των μετοχών που “θα φύγουν”. Οι μετοχές που “θα φύγουν” έχουν φύγει πριν τις μυριστείς εσύ και αν θα μπεις και συ σ’ αυτό το κυνήγι, ρίχνεις νερό στο μύλο των κερδοσκόπων και κινδυνεύεις να μείνεις εσύ με τον “μουτζούρη”. Αν είναι καλές οι αρχικές επιλογές μετοχών, κατά τη διάρκεια της ανόδου, θα σου δώσουν μία καλή απόδοση -και συνήθως καλύτερη απ’ αυτή του Γενικού Δείκτη. Τέταρτο, αν διαπιστώσεις ότι μία μετοχή σου δεν είναι καλή, άλλαξέ την αμέσως, με κάποια καλύτερη και μείνε μ’ αυτή. Πέμπτο -και εξίσου σημαντικό όσο το δεύτερο: Να “στοχεύεις” πάντα στις μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση -και μάλιστα να επανεπενδύεις το μέρισμα σ’ αυτές στις ίδιες μετοχές. Αν αυτό το εφαρμόζεις στην επενδυτική σου σταδιοδρομία, τότε να είσαι βέβαιος ότι το Χρηματιστήριο θα σου αλλάξει τη ζωή.

Αυτά τα τριάντα χρόνια, έμαθα και κάτι ακόμη. Ότι, το Χρηματιστήριο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή, θα σου δώσει αρκετές ευκαιρίες. Και αν κάποια στιγμή κάνεις κάποιο λάθος, να ξέρεις ότι, πάντα μπορείς να το διορθώσεις και να συνεχίσεις με το σωστό. Ποτέ δεν είναι αργά να αποκτήσεις καλές συνήθειες και καλές πρακτικές.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text