Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ Revenue Statistics, κατά μέσο όρο τα έσοδα του ΟΟΣΑ, διαμορφώθηκαν στο 34,3% του ΑΕΠ έναντι 34,2% το 2017. Στην Ελλάδα ήταν στο 38,7% του ΑΕΠ. Συνολικά σε 15 κράτη μέλη του Οργανισμού μειώθηκαν και σε 19 αυξήθηκαν. Πρωταθλήτρια στα φορολογικά έσοδα είναι σταθερά η Γαλλία. Το 2018 ανήλθαν στο 46,1% του ΑΕΠ. Ακολουθούν η Δανία (44,9%) και το Βέλγιο (44,8%), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ακόμη δύο ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία (43,9%) και η Φινλανδία (42,7%).  Υψηλότερα φορολογικά έσοδα (ως ποσοστό του ΑΕΠ) από την Ελλάδα εμφανίζουν επίσης η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Νορβηγία, ενώ πολύ κοντά μας είναι η Ολλανδία (38,8%) και η Γερμανία (38,2%). (εδώ)

Αρκεί ένας ισχνός ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 1,5% κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου της φετινής χρονιάς ώστε να κλείσει το 2019 με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2%, όπως ακριβώς προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας στο α' εξάμηνο, αλλά και την καταγραφή ρυθμού ανάπτυξης 2,3% στο τρίτο τρίμηνο, η ελληνική οικονομία «τρέχει» στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου με ρυθμό ανάπτυξης 2,16%. Το ΑΕΠ της χώρας έχει υπερβεί το αντίστοιχο περσινό κατά 3,085 δισ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκε στα 145,7 δισ. ευρώ στο 9μηνο από 142,6 δισ. ευρώ πέρυσι. (εδώ)

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο εξαιρούνται, αναδρομικά από 1-1-2013, της υποχρέωσης καταβολής του ειδικού ετήσιου φόρου 15% επί της αξίας των εμπράγματων δικαιωμάτων πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας επί ακινήτων, οι εταιρείες των οποίων το σύνολο των μετοχών τους κατέχουν νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν κοινωφελείς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς σκοπούς στην Ελλάδα.Σκοπός του εν λόγω φόρου που ισχύει από το 2002 είναι η πάταξη της φοροαποφυγής σε περιπτώσεις ακινήτων τα οποία ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες (offshore), δεδομένου ότι η μυστικότητα που περιβάλλει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών αυτών παρέχει τη δυνατότητα στους πραγματικούς κυρίους των ακινήτων να παραμένουν ανώνυμοι και να φοροαποφεύγουν σε σχέση με το ακίνητο. (εδώ)

Καινούργια  σελίδα γυρίζει η ΟΛΠ ΑΕ υπό την ηγεσία του νέου της προέδρου Yu Zenggang ο οποίος διαδέχθηκε τον Captain Fu. Στο στόχαστρο του νέου προέδρου φαίνεται να έχει μπει και ο διαγωνισμός για την κατασκευή της προβλήτας για την κρουαζιέρα. Φέρεται να πιστεύει ότι ο διαγωνισμός δεν έγινε «όπως έπρεπε». Βέβαια ο αντίλογος κάνει λόγο για έναν διαγωνισμό ο οποίος πραγματοποιήθηκε όπως προβλέπουν οι διαδικασίες ενώ τονίζουν ότι και οι προσφυγές που κατατέθηκαν  στο Σ.τ.Ε. για την ακύρωσή του απερρίφθησαν. (εδώ)

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 πέτυχε να αυξήσει κατά 10,7% τα έσοδά του από τον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων ο όμιλος Βιοχάλκο. Η εισηγμένη, μέσω της θυγατρικής της Noval Property προχωράει στην υλοποίηση δύο νέων έργων. Ο λόγος για το νέο τμήμα του εμπορικού κέντρου River West στην Λεωφόρο Κηφισού 96-100 στο Αιγάλεω, για το οποίο η εισηγμένη εξασφάλισε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Όπως προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, το νέο κτήριο θα έχει κάλυψη και δόμηση 1.600 και 963 τ.μ., αντίστοιχα, όπως και 174 θέσεις στάθμευσης. Επίσης, η εταιρεία δρομολογεί την κατασκευή και λειτουργία διώροφου συγκροτήματος εμπορικών χρήσεων και χρήσης αναψυχής, με συνολική κάλυψη, περίπου 8 χιλ. τ.μ. και εμβαδόν 23.000 τ.μ., στο οικόπεδο της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη-μισθώνεται μακροχρόνια από την εισηγμένη- στην οδό Προόδου 1-3 στο Αιγάλεω. (εδώ)

Θετικές είναι οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών το 2020, καθώς αναμένεται να συνεχιστεί η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, όπως επισημαίνει η Fitch σε νέα έκθεσή της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Η θετική της άποψη, όπως εξηγεί, αντανακλά την προσδοκία της ότι οι πιστωτικοί κίνδυνοι, αν και εξακολουθούν να είναι υπαρκτοί, θα μειωθούν περαιτέρω το 2020, καθώς συνεχίζεται η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). (εδώ)

Όπως διαπιστώνει η Κεντρική Τράπεζα στη σχετική έκθεση ενώ, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών διατηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο, το πρόβλημα εντοπίζεται στην ποιότητα του κεφαλαίου, καθώς όπως σημειώνει το 60% των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών κατά μέσο όρο, αποτελείται από τον λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο. Η ΤτΕ προειδοποιεί ότι «τυχόν πρόσθετες εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω της σταδιακής εφαρμογής του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9, της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων κρίσης (stress test) του 2020, καθώς και της εφαρμογής του προληπτικού μηχανισμού ασφαλείας, θα λειτουργήσουν επιπρόσθετα επιβαρυντικά». (εδώ)

Σημαντική αρνητική επίδραση στα κέρδη προ προβλέψεων και φόρων (Pre Provision income) των τραπεζών έχουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου και απορρόφησης ζημιών από τις τράπεζες. Μια ποσοστιαία μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 1% - 10% και ισόποση χορήγηση δανείων θα βελτίωνε την κερδοφορία των τραπεζών έως και 11,2%, εκτιμά η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε. Όπως διαπιστώνει η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η συσσώρευση ενός υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στους ισολογισμούς των τραπεζών έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την αξιοπιστία και βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και για την ίδια τη λειτουργία του. Επιπρόσθετα, συνιστά συστημικό κίνδυνο και τροχοπέδη για την επίτευξη διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης. (εδώ)

Μέσα στα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν δημιουργηθεί στη Γαλλία 500.000 θέσεις εργασίας οδηγώντας την ανεργία από το 10% στο 8,5%, ενώ το Παρίσι δείχνει να βγαίνει κερδισμένο από το Brexit. Το 2018 ήταν η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα με την Google και την Facebook να επιλέγουν τη Γαλλία για τα ερευνητικά τους κέντρα. Τραπεζικοί κολοσσοί όπως η Bank of America μεταφέρουν τα κεντρικά τους ευρωπαϊκά γραφεία από το Λονδίνο στο Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ να προβλέπει ότι οι μετακινήσεις τραπεζικών στελεχών θα ξεπεράσουν τις 4.500. (εδώ)

Μπορεί η οικονομία της Ευρωζώνης να έχει αποφύγει την ύφεση, για το 2020 όμως προβλέπονται υποτονικοί ρυθμοί ανάπτυξης και ήπιος πληθωρισμός, που απέχει μακράν του στόχου 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχει βελτιωθεί τον τελευταίο μήνα, καθώς τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία ήταν καλύτερα των προβλέψεων. Οι ανησυχίες όμως λόγω εμπορικού πολέμου και η αβεβαιότητα για το Brexit συνιστούν τις δύο βασικές απειλές στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η πλειονότητα των αναλυτών παραδέχεται ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης οφείλεται εν μέρει στην πρόσφατη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ, αρκετοί όμως θεωρούν ότι τα περιθώρια της κεντρικής τράπεζας είναι περιορισμένα. (εδώ)

Από το δεύτερο μισό του 2020 θα σημειωθεί ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας καθώς αποκλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου και τίθενται σε ισχύ οι νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, αναφέρει ο Adrian Zuercher, επικεφαλής κατανομής περιουσιακών στοιχείων της UBS. Καθώς το 2019 οδεύει προς το τέλος του, σημειώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στο τύπωμα χρήματος, την επέκταση των ισολογισμών τους και τη μείωση των επιτοκίων, κινήσεων που ευνοούν την παγκόσμια οικονομία. (εδώ)

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε χθες την εκκίνηση των διαδικασιών, που ίσως οδηγήσουν στην καθαίρεση του προέδρου των ΗΠΑ. «Τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα», ο Ντόναλντ Τραμπ καταχράστηκε την προεδρική εξουσία του για ιδίον πολιτικό όφελος, είπε η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, την τελική απόφαση θα λάβει η Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία, με 53 γερουσιαστές επί συνόλου 100, και απαιτούνται 66 για να καθαιρεθεί ο Τραμπ. (εδώ)

Πεκίνο και Ουάσιγκτον εξακολουθούν να δηλώνουν πως οδεύουν προς συμφωνία, αλλά εμμένουν στις θέσεις τους. Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις τους δεν φαίνεται να σημειώνεται πρόοδος στις μεταξύ τους συνομιλίες. Αυτό προκύπτει από την επιμονή της Κίνας στο αίτημά της να αρθούν οι δασμοί αν συνάψει προκαταρκτική εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Τη θέση του Πεκίνου εξέφρασε μιλώντας στο Reuters ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ, και πρόσθεσε για μια ακόμη φορά πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαρκή επαφή. (εδώ)

Δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 122 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε, χθες, η ιαπωνική κυβέρνηση, καθώς η χώρα έχει δεχθεί πλήγμα από τη σημαντική μείωση των εξαγωγών, από φυσικές καταστροφές, ενώ η πρόσφατη αύξηση του φόρου πωλήσεων προκάλεσε πολύ μεγάλη συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων.Σε αντίθεση με την Ευρωζώνη που ακούει ασυγκίνητη τις εκκλήσεις της ΕΚΤ να λάβει μέτρα για την αναθέρμανση της σχεδόν στάσιμης οικονομίας της, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κ. Σίνζο Αμπε,  είπε ότι το πακέτο μέτρων έχει στόχο την ενίσχυση των υποδομών για τη θωράκιση της Ιαπωνίας έναντι φυσικών καταστροφών, να αποτρέψει την ύφεση της οικονομίας και να προετοιμάσει τη χώρα για την περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020.(εδώ)

Ύστερα από μια δύσκολη αρχή τα κρυπτονομίσματα φαίνεται ότι περνάνε σε μία νέα εποχή, αν αρθούν οι περιορισμοί για την αγορά τους από το ευρύ κοινό – ένα σενάριο που η Deutsche Bank εκτιμά ως πιθανό.«Οι αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των νομισμάτων που υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν περισσότερους ανθρώπους στην απόκτηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Τζιμ Ριντ. (εδώ)

Η έλευση της νέας δεκαετίας βρίσκει την αγορά συναλλάγματος χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, εν μέρει διότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Έπειτα από κέρδη 4% το 2018, το αμερικανικό νόμισμα είναι ενισχυμένο μόλις κατά 2% φέτος, σε μια ένδειξη ότι στενεύουν τα περιθώρια ανόδου. Για το ευρώ, οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι θα ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους, με το ενιαίο νόμισμα να ενισχύεται στο 1,12 μέσα στο επόμενο εξάμηνο, για να επιστρέψει στο 1,15 έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο 12μηνο. (εδώ)

Περίπου 15 πλοία της  εταιρείας Cosco, που εδώ κι ένα μήνα παραμένουν αγκυροβολημένα και αδρανή έξω από τις ακτές της Κίνας, κρατούν το κλειδί της παγκόσμιας ναυλαγοράς για τα δεξαμενόπλοια, τα οποία έχουν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ ήδη από το τέλος Σεπτεμβρίου, επειδή μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο, παραβιάζοντας το σχετικό εμπάργκο που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ.Μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, ή να αρθούν οι απαγορεύσεις, πλοιοκτήτες, ναυλωτές και πιθανοί πελάτες τηρούν στάση αναμονής. Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, όσο τα εν λόγω πλοία παραμένουν εκεί, η ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και την ζήτηση θα παραμείνει υπέρ των πλοιοκτητών. (εδώ)

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, προχωρεί στη μεγαλύτερη Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) στον κόσμο, αφού τιμολόγησε τις μετοχές της στο άνω άκρο του εύρους της ενδεικτικής τιμής που είχε ανακοινώσει, οδηγώντας έτσι την αποτίμηση της συνολικής αξίας της εταιρείας στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ξεπερνά έτσι μεγαθήρια όπως η Apple και η Microsoft ως προς τον "τίτλο" της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text