Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Κατάρρευση μεγάλου βρετανικού real estate fund λίγο πριν τις εκλογές

Κατάρρευση μεγάλου βρετανικού real estate fund λίγο πριν τις εκλογές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κατάρρευση μεγάλου βρετανικού real estate fund λίγο πριν τις εκλογές

Του Γ. Αγγέλη

Τα νέα από τη Μ. Βρετανία δεν είναι καλά και φαίνεται να ανησυχούν έντονα τραπεζίτες και πολιτικούς. Οι εκλογές της 12ης του Δεκέμβρη που θα κρίνουν το "αν και πώς" του αναμενόμενου Brexit έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν αναταραχή. Η είδηση ότι το μεγαλύτερο επενδυτικό fund της Μ. Βρετανίας (το M&G) ανακοίνωσε στους επενδυτές του ότι παύει επ' αόριστον να δέχεται αιτήματα ρευστοποίησης από τους πελάτες του και η συνακόλουθη κατακόρυφη πτώση της μετοχής του έχει προκαλέσει "τρόμο" καθώς το ερώτημα είναι πόσα άλλα funds θα δηλώσουν τα επόμενα 24ωρα ανάλογη αδυναμία...

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ, με τα "νέα" προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης σε πλήρη ανάπτυξη φαίνεται να έχουν ετοιμασθεί για να αντιμετωπίσουν ό,τι συμβεί με ένα έμπρακτο νέο... "Whatever it takes". Κανείς όμως δεν γνωρίζει το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές και αν η αντίδραση αυτή θα γίνει αιτία ή αφορμή για μαζικές ρευστοποιήσεις στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ένα είναι βέβαιο, ότι το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών θα μπορούσε λόγω του Brexit να αποτελέσει τη θρυαλλίδα –μία από όλες– εκείνη που θα μπορούσε να βάλει φωτιά στο υπέρογκο ιδιωτικό χρέος που έχει συσσωρευτεί στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Ένα νέο 2008; "Όχι" λένε οι πλέον ανήσυχοι "γιατί αν συμβεί θα έχει διαστάσεις που ξεπερνούν κατά πολύ το 2008...".

Σε αυτό το περιβάλλον τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed το διήμερο 11/12 του Δεκέμβρη, την επόμενη εβδομάδα, συνεδριάζουν για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους για "δράση" εάν και εφόσον χρειασθεί.

Προς το παρόν η ΕΚΤ τροφοδοτεί με δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση τη διαθέσιμη ρευστότητα στο ευρωσύστημα, κυρίως με την αγορά εταιρικών ομολόγων τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά.

Το πρόβλημα, αν και όπου παρουσιασθεί, όπως παρατηρούν ορισμένοι τραπεζικοί αναλυτές, θα έχει να κάνει με την πίεση που ασκούν επενδυτές που εν όψει των εξελίξεων προτιμούν να αποσύρουν τις επενδύσεις τους και να κρατήσουν "ρευστό".

"Θύμα" αυτής της πίεσης φαίνεται να είναι το βρετανικό M&G, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund στο real estate. Η προσοχή όμως φαίνεται να στρέφεται και όπου υπάρχουν μεγάλα "ανοίγματα" στη Μ. Βρετανία, δηλαδή στις γαλλικές κυρίως αλλά και στις γερμανικές και ολλανδικές επενδυτικές τράπεζες και funds.

Σχετικές επισημάνσεις έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα και από πλευράς στελεχών της ΕΚΤ.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Ισπανός Ντε Γκίντος παραδέχθηκε δημόσια ότι στην Ευρωζώνη έχει δημιουργηθεί ένας επενδυτικός φαύλος κύκλος στον οποίο τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες λόγω των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων έχουν στραφεί σε περισσότερο επικίνδυνες αγορές για να διασφαλίσουν αποδόσεις.

Και όταν αυτά τα assets με τις "θετικές" αποδόσεις βρίσκονται σε κίνδυνο προκαλείται ο διπλός κίνδυνος, αφενός της ταχείας απόσυρσης κεφαλαίων από τους οργανισμούς αυτούς για να αποφύγουν απώλειες και αφετέρου της πιθανής ζημιάς αν μείνουν μέσα και υποστούν τις συνέπειες.

Στην πρώτη περίπτωση, βέβαια, οι συνέπειες οδηγού σε καταστάσεις ανάλογες της M&G... Αυτός σύμφωνα με τον κ. Ντε Γκίντος είναι ο σημαντικότερος λόγος ανησυχίας για τον ίδιο. Δεν είχαν περάσει παρά ελάχιστα 24ωρα και η M&G ανακοίνωσε την αδυναμία της να πληρώσει τους πελάτες της...

Απαντήσεις στην κρίση

Τόσο οι δύο κεντρικές τράπεζες που συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα, όσο και οι ηγέτες της Ε.Ε. που συνεδριάζουν στις 13/12 στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, θα πρέπει... συνδυαστικά να δείξουν την ετοιμότητά τους για απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η οικονομική και πολιτική κρίση στην Ε.Ε.

Η κυρία Λαγκάρντ από τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να κάνει άλλο από το να κρατά τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα και να παρέχει ρευστότητα όπου χρειασθεί όσο οι κυβερνήσεις δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους να στηρίξουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης με περισσότερες δημόσιες δαπάνες. Στις ΗΠΑ η Fed και ο επικεφαλής της, κ. Πάουελ, παραμένουν δέσμιοι της πολιτικής συγκυρίας ήτοι της ανάγκης να κρατήσουν το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης έξω από την... πόρτα μέχρι να ολοκληρωθούν οι προεδρικές εκλογές το φθινόπωρο του 2020. Αυτό σημαίνει να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν σώζοντας και τα πολιτικά προσχήματα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν ότι την άλλη εβδομάδα ο κ. Πάουελ θα κόψει και πάλι τα επιτόκια και ενδεχομένως να αυξήσει τα όρια δημοπρασιών παροχής ρευστότητας.

Στις Βρυξέλλες, όμως, οι ηγέτες της Ε.Ε. φαίνονται ανέτοιμοι να ανταποκριθούν στο ελάχιστο μιας συμφωνίας για τη διεύρυνση του σωστικού ρόλου του ESM σε χώρες και τράπεζες. Η μοναδική συμφωνία που θα μπορούσε να περιμένει κανείς είναι αυτή της ανάθεσης στον ESM του ρόλου δανειστή στο Ενιαίο Ταμείο Αναδιάρθρωσης Τραπεζών, όχι όμως και αυτή της ενίσχυσης του σωστικού ρόλου του ESM για μία κρίση στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Η προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας πριν από τη βοήθεια από τον ESM είναι προς το παρόν ανυπέρβλητο εμπόδιο...

Το τριήμερο 11-12-13 του Δεκέμβρη μπορεί τελικά να αποδειχθεί περισσότερο κρίσιμο από όσο φαινόταν αρχικά.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text