Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Ποιους στόχους "σκανάρουν" τα funds στην ελληνική αγορά

Ποιους στόχους "σκανάρουν" τα funds στην ελληνική αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιους στόχους "σκανάρουν" τα funds στην ελληνική αγορά

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Έπειτα από μια  "άγονη" πενταετία, η Ελλάδα επιβεβαιώνει πως αποτελεί το νέο turnaround story της Ευρώπης και των αγορών. Από το περασμένο καλοκαίρι, και ιδιαίτερα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν ενταθεί, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς, οι επισκέψεις διεθνών επενδυτικών οίκων στην Αθήνα για συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, την ΤτΕ, αξιωματούχους από τον ΟΔΔΗΧ, το ΤΧΣ, το ΤΑΙΠΕΔ, τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τους επικεφαλής μεγάλων, εισηγμένων και μη, επιχειρήσεων. Αντικείμενο των επαφών είναι να "σκανάρουν" τις επιδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο των δημοσιονομικών, των επενδύσεων και της ενίσχυσης της ανάπτυξης, αλλά και να προετοιμάσουν τις επενδυτικές τους στρατηγικές για το νέο έτος, έχοντας έντονα στραμμένο το βλέμμα τους στις εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Πολλές από αυτές τις συναντήσεις έγιναν τη στιγμή που η Ελλάδα κατάφερνε για πρώτη φορά στην ιστορία της να δανειστεί, γεγονός που επιβεβαιώνει πως αποτελεί το νέο turnaround story της Ευρώπης και των αγορών, κάτι που επαναλήφθηκε και την περασμένη εβδομάδα, κατά τη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων, ενώ και οι ελληνικές επιχειρήσεις βγήκαν με επιτυχία στις αγορές για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, καθώς και το υφιστάμενο χρέος τους.

Στην Αθήνα έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα, μεταξύ άλλων, στελέχη των Credit Suisse, Rothschild Global Advisory, UBS, BC Partners, Bain Capital και Axia Ventures Group. Από όλες τις επισκέψεις, ωστόσο, αυτή που φαίνεται να ξεχώρισε λόγω της σημασίας της ήταν της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων PGIM.

Η πρώην Prudential Investment Management, η οποία ανήκει στον όμιλο της Prudential Financial και διαχειρίζεται assets αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, απέστειλε τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της στην Αθήνα, τα οποία και πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων, δηλώνοντας αρχικά εντυπωσιασμένα από τη σημαντική υπεραπόδοση που εμφανίζουν φέτος τα ελληνικά ομόλογα.

Τι ρώτησαν, τι άκουσαν οι Αμερικανοί

Πιο αναλυτικά, το fund, που αποτελεί από τα μεγαλύτερα στον κόσμο σε όρους ενεργητικού, επισημαίνει πως ο λόγος της επίσκεψής του στην Αθήνα ήταν για να εξετάσει λεπτομερώς την ανάκαμψη που σημειώνει η ελληνική οικονομία αλλά και τις προοπτικές της, καθώς και αυτές των ελληνικών ομολόγων.

Οι αναλυτές της PGIΜ εκτιμούν πως μια μέτρια οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, με την οικονομία να είναι σε καλό δρόμο να αναπτυχθεί κατά περίπου 2% φέτος, ενώ αναμένεται να σημειωθεί επιτάχυνση το 2020. Καθώς οι πηγές αυτής της κυκλικής ανάκαμψης μετατοπίζονται ολοένα και περισσότερο στην εγχώρια ζήτηση, η ελληνική οικονομία εξαρτάται λιγότερο από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, γεγονός που είναι σαφώς θετικό λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που υπάρχουν για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο επόμενο διάστημα.

Κατά την άποψη της PGΙΜ, όμως, το τραπεζικό σύστημα παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν σχεδόν το 44% του δανειακού χαρτοφυλακίου του κλάδου και ισοδυναμούν με ένα επιβλητικό 38% του ΑΕΠ. Μέχρι στιγμής οι προβλέψεις καλύπτουν 40 δισ. ευρώ των NPLs και, παρόλο που το επίπεδο αυτό βελτιώνεται σημαντικά, εάν εξαιρεθούν οι προβλέψεις, τα NPLs εξακολουθούν να υπερβαίνουν το βασικό κεφάλαιο, ύψους 22 δισ. ευρώ. Επίσης, η οικονομική κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος φαίνεται ακόμα πιο εύθραυστη, καθώς τα τέσσερα πέμπτα των κεφαλαίων αποτελούνται από αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC).

Ωστόσο, σημαντική πρόοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζει η PGIM. Η νέα κυβέρνηση ολοκληρώνει το σχήμα SPV "Ηρακλής", το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες και, μετά την πλήρη εφαρμογή του, το τραπεζικό σύστημα θα εξακολουθεί να διατηρεί έναν μεγάλο όγκο NPLs. Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν μέχρι στιγμής να μειώσουν το βάρος των NPLs χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Από το ανώτατο επίπεδό τους ύψους 107 δισ. ευρώ στις αρχές του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 32 δισ. ευρώ χάρη σε αρκετές συναλλαγές. Αυτή η οργανική τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί με ή χωρίς κυβερνητική βοήθεια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Επιπλέον, η PGIM υπογράμμισε τη βελτίωση της αγοράς ακινήτων, η οποία ενισχύει σημαντικά τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών. Η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά και, εάν οι τράπεζες εκπληρώσουν τους στόχους που συμφωνήθηκαν με τον SSM, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειωθεί στο 20% μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, επισημαίνει πως, παρά τη σημαντική αυτή βελτίωση, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 3,2% και αυτή η μεγάλη διαφορά καταδεικνύει σαφώς την ανάγκη να υπάρξει συνεπής μεταρρυθμιστική πρόοδος στην Ελλάδα.

Θετικές εξελίξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την PGIM υπάρχουν βραχυπρόθεσμα πολυάριθμες εξελίξεις που υποστηρίζουν τις θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, καθώς και για τους κατόχους ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Η οικονομία αναπτύσσεται, αν και με μέτριο ρυθμό, και η ανάκαμψη αναμένεται να επιταχυνθεί το 2020 λόγω της βελτίωσης των επενδυτικών δαπανών και την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Πάντως, η εντύπωση που αποκόμισε η PGIM είναι πως τα διαρθρωτικά εμπόδια εξακολουθούν να θολώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας. Ειδικότερα, η υποτονική δυνητική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εξωτερικών ανισορροπιών και των κινδύνων που μπορεί να επιδεινώσουν τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος.

Αν και αυτές οι... δύο πλευρές που εμφανίζουν οι προοπτικές της Ελλάδας παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για τους επενδυτές βραχυπρόθεσμα, η ανάκαμψη της Ελλάδας θα απαιτήσει συνεχή παρακολούθηση, λόγω των βαθιών αδυναμιών της οικονομίας, με την PGMI να τονίζει, πάντως, ότι παραμένει αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών ομολόγων στο επόμενο διάστημα.

Θετικές εντυπώσεις

Η επίσκεψη του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού στην Αθήνα ήταν η πιο πρόσφατη μιας σειράς άλλων που προηγήθηκαν. Πλέον, οι επενδυτικοί οίκοι δεν αρκούνται στα roadshows που γίνονται κατά καιρούς για να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές εισηγμένες και τις τράπεζες, αλλά –έπειτα από αρκετό καιρό– επισκέπτονται τη χώρα μας για να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Οι επενδυτικές τράπεζες που βρέθηκαν στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα, όπως η HSBC και η Bank of America, έφυγαν με θετικές εντυπώσεις, τις οποίες και "μεταδίδουν" στους πελάτες τους εν όψει της στρατηγικής του νέου έτους.

Η HSBC τόνισε πως το συμπέρασμά της από τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα είναι πως θα υπάρξουν αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της χώρας στο επόμενο διάστημα, φέρνοντας την Ελλάδα όλο και πιο κοντά στην ένταξη στο QE, ενισχύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οδηγώντας σε περαιτέρω ράλι τα ελληνικά ομόλογα, με την "επενδυτική βαθμίδα" να είναι πιθανή έως τα τέλη του 2020. Παράλληλα, βλέπει πολύ πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία και για τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα και αυτό, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών, θα οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και, έτσι, αναμένεται να συνεχιστεί η συρρίκνωση των ελληνικών spreads.

Λίγο πριν κλείσουν τα βιβλία των ξένων funds για το έτος, την Αθήνα επισκέφτηκαν στελέχη και της Bank of America, με την αμερικανική τράπεζα να ξεκινά μάλιστα πρόσφατα και την κάλυψη των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Κατά την άποψή της, το σχέδιο "Ηρακλής" για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων των τραπεζών είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο πιθανώς να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες κινήσεις σε αυτό το μέτωπο, ενώ αναμένει πως οι μειώσεις φόρων και τα επενδυτικά προγράμματα που θα ακολουθήσουν θα στηρίξουν την ανάπτυξη στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Σύμφωνα με τα στελέχη της BofA, οι εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς το κυνήγι αποδόσεων από τους επενδυτές δεν θα σταματήσει και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων θα "αναγνωριστεί" από τους οίκους αξιολόγησης.

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα η BofA τόνισε πως τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών ήταν "αξιοπρεπή", μετά και τις θετικές τάσεις στους κεφαλαιακούς δείκτες και τη μείωση στα NPEs, ενώ εκτιμά πως το υποστηρικτικό μακροοικονομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον θα ανοίξουν τον δρόμο για περαιτέρω μείωση των NPEs το 2020. Ωστόσο, παραμένει κάπως επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών μετά και το τεράστιο ράλι, όπου ο κλαδικός δείκτης υπερδιπλασιάστηκε σε αξία, και συνεχίζει να εκτιμά πως υπάρχουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι, κυρίως σε ό,τι αφορά τα έσοδα.

Πάντως, "ανέβασε" τις τιμές-στόχους για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες και διατήρησε τις συστάσεις της ("Βuy" για τη Eurobank, "Νeutral" για Alpha Bank και "Underperform" για Εθνική και Πειραιώς). Έτσι, η νέα τιμή-στόχος που δίνει για την Alpha Bank είναι τα 2,10 ευρώ από 2,04 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα τα 3,16 ευρώ από 3,04 ευρώ πριν και για την Πειραιώς τα 3,08 ευρώ από 3,04 ευρώ, ενώ για τη Eurobank μειώνεται στα 1,09 ευρώ από 1,12 ευρώ.

Το συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο

Η μεγάλη στροφή που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη επιβεβαιώθηκε και στο συνέδριο GS Greek Equity Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία της Goldman Sachs στο Λονδίνο.

Σε αυτό συμμετείχαν μόνο long και real money επενδυτές, δηλαδή ποιοτικά χαρτοφυλάκια με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα –σε αντίθεση με πέρσι, όπου στο ίδιο συνέδριο η πλειονότητα των επενδυτών ήταν hedge funds–, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ", βάζουν πλέον έντονα στο ραντάρ τους την Ελλάδα, για δύο κυρίως λόγους: 1) τη σημαντική αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads, που έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και την Ελλάδα να δανείζεται τρεις φορές από τις αγορές με αρνητικά επιτόκια μέσω των δημοπρασιών εντόκων, και 2) το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον μια χώρα υψηλού ρίσκου με τα χαρακτηριστικά μιας αναδυόμενης αγοράς, αλλά μια χώρα η οποία επιστρέφει στην κανονικότητα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το συνέδριο ήταν σχετικά "κλειστό", καθώς ήταν αφιερωμένο μόνο στις μεγαλύτερες ελληνικές εισηγμένες, και συγκεκριμένα στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς– και τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ.

Ισχυρή ζήτηση

Όπως έγινε γνωστό στο "Κεφάλαιο", η ζήτηση για one-on-one συναντήσεις είναι ιδιαίτερα ισχυρή και κυρίως από κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές της Ευρώπης, όπως οι Polygon Investment Partners, ENA Ιnvestment Capital, Schroders, Pictet Asset Management, J.P. Morgan Asset Management και Allianz Global Investors.

Το πλέον ενθαρρυντικό, όπως αναφέρουν πηγές από το Λονδίνο, αποτελεί η εμφάνιση των τεσσάρων τελευταίων –Schroders, Pictet, J.P. Morgan και Allianz–, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο αντίστοιχο περσινό συνέδριο της Goldman Sachs και που είναι από τα μεγαλύτερα funds διεθνώς, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν "σοβαρό" επενδυτικό προορισμό.

Στο προσκήνιο μερίσματα, αυξήσεις κεφαλαίου, real estate

Το γεγονός είναι πως η Ελλάδα επιβεβαιώνει συνεχώς πως αποτελεί το νέο turnaround story της Ευρώπης και των αγορών, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό να αποτελεί "θέμα" των εκθέσεων των ξένων οίκων, ενώ πολλά είναι και τα θετικά reports για τις ελληνικές εισηγμένες, με τους αναλυτές να βλέπουν σημαντικά περιθώρια ανόδου σε μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η "Μυτιληναίος" (η οποία κατά την πρώτη της έξοδο στις διεθνείς αγορές είδε ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς), καθώς και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ στο προσκήνιο έχουν επανέλθει και οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών επιχειρήσεων έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα αδράνειας, κάτι που οφείλεται απόλυτα στη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος των προσδοκιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, εκτός του ότι βελτιώνει τα περιθώρια κερδοφορίας, οδηγεί και σε αύξηση των μερισματικών αποδόσεων –δίνοντας, έτσι, έναν νέο καταλύτη για αύξηση της έκθεσης των επενδυτών στο Χ.Α.–, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές που παρατηρούνται στις διεθνείς αγορές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ΟΠΑΠ, όπου η απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει στη διανομή έκτακτου μερίσματος, το οποίο θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στα καθαρά κέρδη της εταιρείας για τη χρήση του 2019, έχει οδηγήσει τους αναλυτές να μιλούν για διψήφια μερισματική απόδοση, η οποία μπορεί να φτάσει το 12% με 13%. Παράλληλα, ενισχύεται το ενδιαφέρον για το εγχώριο real estate, εν όψει και των μεγάλων projects που δρομολογούνται, ενώ η πρόθεση των βασικών μετόχων της Wind Ελλάς να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης της συμμετοχής τους έχει προκαλέσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία και τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο συνολικότερα.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text