Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Πόσα νέα κεφάλαια χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες;

Πόσα νέα κεφάλαια χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

H ανάγκη για έναρξη της δεύτερης φάσης εξυγίανσης από τα προβληματικά δάνεια, η ανάγκη για υψηλά κεφαλαιακά μαξιλάρια και η ανάγκη για χρηματοδότηση της οικονομίας θα απαιτήσουν νέα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες

Πόσα πραγματικά νέα κεφάλαια χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες;

Το bankingnews από τα τέλη του 2015 μετά δηλαδή την 3η ανακεφαλαιοποίηση υποστηρίζει σταθερά ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν είναι επαρκείς κεφαλαιακά.

Τι σημαίνει επαρκείς κεφαλαιακά;

Σημαίνει να μπορούν να καλύψουν εφάπαξ όλη την ζημία από την εξυγίανση των προβληματικών τους δανείων, να διαθέτουν κεφαλαιακό μαξιλάρι όπως ορίζεται από τις εποπτικές αρχές – π.χ. SREP – και να διαθέτουν κεφάλαια και για ανάπτυξη.

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια.

Χρειάστηκαν να περάσουν τόσα χρόνια και η ΤτΕ στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας διέγνωσε ότι θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.

Το βασικό ερώτημα είναι πόσα κεφάλαια και σε ποιες τιμές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν οι μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου;

Να σημειωθεί ότι ένας ρεαλιστικός δείκτης αποτίμησης είναι η τιμή μιας μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου.

Π.χ. εάν η Eurobank φθάσει στα 1,10 ευρώ αλλά υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με discount 30% η πραγματική της αποτίμηση είναι στα 0,80 ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 9 δισεκ νέα κεφάλαια εκ των οποίων 2 με 2,5 δισεκ. από ομολογιακές εκδόσεις tier 2 και 7 με 6,5 δισεκ. από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

-Για να εξυγιανθούν πλήρως

-Να αναβαθμίσουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους καθώς θα μειωθεί το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ως προς τα ίδια κεφάλαια

-Για να διαθέτουν υψηλά κεφαλαιακά μαξιλάρια που είναι απαίτηση των εποπτικών αρχών

-Να αναπτυχθούν χορηγώντας νέα δάνεια στο σύστημα

-Για να διαθέτουν κεφαλαιακό αέρα μετά τα stress tests

Η Πειραιώς θα χρειαστεί 4 δισεκ. νέα κεφάλαια

Η Πειραιώς θα χρειαστεί τουλάχιστον 4 δισεκ. νέα κεφάλαια εκ των οποίων τα 2 δισεκ. αφορούν τα cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα.

Με κεφαλαιακό μαξιλάρι 1 δισεκ. και 7 δισεκ. κεφάλαια και 6,56 δισεκ. DTA αναβαλλόμενο φόρο είναι προφανές ότι η Πειραιώς δεν μπορεί να υλοποιήσει σχέδιο εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης των προβληματικών της ανοιγμάτων.

Η Πειραιώς βέβαια προχώρησε σε κινήσεις ώστε να δώσει ένα μήνυμα στην αγορά ότι λαμβάνει πρωτοβουλίες, το deal με την Intrum και η έκδοση tier 2 ύψους 400 εκατ αυτό τον σκοπό είχαν.

Ωστόσο η Πειραιώς δεν υλοποιεί σχέδια ανάλογα της Eurobank και Alpha bank για τα κόκκινα δάνεια και αυτό έχει άμεση σχέση με την ύπαρξη ή μη κεφαλαίων.

Η Πειραιώς διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια με 16% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Λαμβάνοντας υπόψη

1)Τα 25,7 δισεκ. NPEs

2)Την μείωση του δείκτη coverage ratio NPEs στο 46% εκ των οποίων 28% στεγαστικά

3)Της ύπαρξης μετατρέψιμου ομολόγου Cocos 2 δισεκ. που πρέπει να αποπληρωθεί σε δύο χρόνια από σήμερα – υπάρχουν σκέψεις για παράταση αλλά είναι δύσκολο να παραταθεί ένα ομόλογο και να μην θεωρηθεί credit event από τους οίκους αξιολόγησης –

4)Τα σχέδια για ανάπτυξη της τράπεζας

Με βάση αυτές τις παραμέτρους η Πειραιώς με 4 δισεκ. ευρώ κεφάλαια θα μπορούσε να είναι άμεσα συγκρίσιμη με τις άλλες τράπεζες αποπληρώνοντας και το Cocos όπως έπραξε και η Εθνική τράπεζα.

Η Πειραιώς έχει βασικούς μετόχους δύο επενδυτές που δεν διαθέτουν κεφάλαια για νέα αύξηση κεφαλαίου.

Το 26% των μετοχών το κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ως άμεσα εμπλεκόμενο με το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να καλύψει αύξηση κεφαλαίου αφενός γιατί θα θεωρηθεί state aid κρατική βοήθεια αφετέρου γιατί το ΤΧΣ δεν έχει κεφάλαια.

Το 9,23% των μετοχών της Πειραιώς το κατέχει το Paulson fund που επίσης δεν θέλει να εισφέρει νέα κεφάλαια.

Οπότε δύο μέτοχοι οι βασικοί με ποσοστά 35% δεν συνδράμουν με κεφάλαια την τράπεζα Πειραιώς.

Η διοίκηση Μεγάλου έχει καταφέρει πολύ περισσότερα από τις τωρινές δυνατότητος της τράπεζας αλλά ότι και να γίνει στο τέλος της ημέρας η Πειραιώς θα χρειαστεί νέα κεφάλαια.

Η Πειραιώς δεν θα αποφύγει το dilution – απίσχναση των παλαιών μετόχων καθώς σε σημερινές τιμές μια αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιείτο στην τιμή των 2 ή οριακά υψηλότερα των 2 ευρώ από 6 ευρώ που είχε πραγματοποιηθεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015.

Η Εθνική τράπεζα θα χρειαστεί 1,5 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια

Η Εθνική τράπεζα διαθέτει 6,2 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων τα tangible book 5,88 δισεκ. ευρώ ενώ το DTA ο αναβαλλόμενος φόρος είναι 4,9 δισεκ.

Η Εθνική έχει τα λιγότερα προβληματικά δάνεια 11,4 δισεκ. και τον υψηλότερη δείκτη coverage ratio NPEs στο 54,8% είναι ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.

Η Εθνική τράπεζα με βάση πληροφορίες θα τιτλοποιήσει από 6 έως 8 δισεκ. προβληματικά δάνεια το 2020 που σημαίνει ότι πιάνει το στόχο του 2021 το 2020.

Η Εθνική για αυτή την τιτλοποίηση θα χρειαστεί να δαπανήσει σχεδόν όλο το κεφαλαιακό της μαξιλάρι που ανέρχεται στο 1,1 δισεκ. ευρώ.

Βέβαια σχεδιάζει να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική ή να προχωρήσει σε IPO στην Εθνική Ασφαλιστική.

Η Εθνική θα χρειαστεί 1,5 δισεκ. νέα κεφάλαια τα οποία εάν υλοποιηθούν με αύξηση κεφαλαίου σε παρούσες αξίες θα υλοποιείτο στα 2 ευρώ από τιμή αύξησης κεφαλαίου τα 3 ευρώ το 2015.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι βασικός μέτοχος στην Εθνική είναι το ΤΧΣ με ποσοστό 40,3% που δεν μπορεί να συμμετάσχει με κεφάλαια αφενός γιατί δεν έχει αφετέρου γιατί θεωρείται state aid.

Η Eurobank θα χρειαστεί 1,5 δισεκ. νέα κεφάλαια

Η Eurobank διαθέτει 6,12 δισεκ. tangible book κεφάλαια και σχεδόν 2 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι.

Έχει προκρίνει μια λύση για τα NPEs που υλοποιείται και από την Alpha bank ως μοντέλο ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονται σε 13,8 δισεκ.

Το coverage ratio δηλαδή οι προβλέψεις που έχουν διενεργηθεί είναι οι υψηλότερες στο σύστημα 55,1% ξεπέρασε και την Εθνική τράπεζα.

Με το μοντέλο εξυγίανσης που έχει προκρίνει θα χρειαστεί να δαπανήσει 1,6 δισεκ. ευρώ περίπου θα δαπανηθεί όλο το κεφαλαιακό μαξιλάρι.

Η τράπεζα για να εξυγιανθεί πλήρως και για να διαθέτει κεφάλαια για ανάπτυξη θα χρειαστεί 1,5 δισεκ. ευρώ.

Οι τράπεζες – όλες – μέσα στο 2020 θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις ομολόγων tier 2 με στόχο να συγκεντρώσουν 2 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.

Μια αύξηση κεφαλαίου είναι απαραίτητη και στην Eurobank αλλά θα πρέπει να αποτιμηθεί ο ρόλος του Fairfax που κατέχει 31,7% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η Alpha bank θα χρειαστεί 2 δισεκ. νέα κεφάλαια

Η Alpha bank διαθέτει 8 δισεκ. tangible book κεφάλαια ή 8,6 δισεκ. CET1 με το χαμηλότερο DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 3,2 δισεκ. αλλά και τον χαμηλότερο δείκτη coverage ratio NPEs στο 44%.

Η Alpha bank διαθέτει 22,4 δισεκ. NPEs εκ των οποίων 12 δισεκ. θα τιτλοποιηθούν εντός του 2020 και θα δαπανηθούν 2,5 δισεκ. κεφάλαια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Alpha bank για την πρώτη φάση της εξυγίανσης της θα δαπανήσει και τα 2,1 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχουν απομείνει ακόμη 10 δισεκ NPEs σε συνδυασμό με την ανάγκη για υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Alpha bank θα χρειαστεί 2 δισεκ. νέα κεφάλαια εκ των οποίων τα 500-700 εκατ θα μπορούσαν να καλυφθούν από ομολογιακό tier 2.

Με όρους τιμής και εφόσον το εμπροσθοβαρές σχέδιο της Alpha bank εκτιμηθεί δεόντως η τιμή μιας μελλοντικής αύξησης θα μπορούσε να προσδιοριστεί στο 1,5 ευρώ

Συμπέρασμα

Αυξήσεις κεφαλαίου πριν τα stress tests είναι αδύνατο να υλοποιηθούν.

Όμως και ενώ θα τα περάσουν, η ανάγκη για έναρξη της δεύτερης φάσης εξυγίανσης από τα προβληματικά δάνεια, η ανάγκη για υψηλά κεφαλαιακά μαξιλάρια και η ανάγκη για χρηματοδότηση της οικονομίας θα απαιτήσουν νέα κεφάλαια.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text